Celebration Europe - Nyitóünnepség Ian McDiarmid-del
Barta Zoltán összeállítása

Hogyan kell lebonyolítani úgy egy nyitóünnepséget, hogy lehetőleg ne maradjon le róla senki, mégse zavarja meg a rendezvény fő sodrát, de azért maradandó legyen a megjelentek számára? Nos, ennek legjobb példáját láthattuk a Celebration Europe első napjának végén, amikor is egy mesteri húzással délutánra került az egyébként logikusan délelőttre várt esemény.

Mark Hamill színpadi produkciója után vágtattunk a szabadtérre, hogy le ne késsük a nagy hírveréssel beharangozott ceremóniát. (A szabadtér egyébként nyitott és ingyenes helyszín volt, tehát ha valaki tudott a buliról, itt potyán megnézhette a sztárokat.) A felvezető kört természetesen Steve Sansweet tette meg, aki az ilyenkor szokásos kötelező formaságokat szerencsére nem húzta sokáig. Beszéde alatt Warwick Davis jött a színpadra, kezében egy hatalmas távirányítóval, jelezve, hogy ő lesz az aki elindítja majd a filmvetítést. (Mivel a szabadtér egy légifolyosó alatt volt, ezért félpercenként hatalmas hajtóműzúgás szakította félbe a beszédeket. Steve már a harmadiknál nekiállt poénkodni ezzel, és persze később Mr McDiarmid sem hagyta ki a lehetőséget.)

Ezután Jerome Blake, számtalan prequel-trilógiás karakter megformálója lepett a színpadra, hogy bejelentsen egy nemes kezdeményezést. A MediCinema tulajdonképpen beteg emberek számára hozza elérhető közelségbe a moziélményt, és ennek alátámasztására egy látványos reklámfilmet is bemutattak. A clip mindenki nagy örömére Ewan McGregor narrálásával került lejátszásra...

Ezután Mark Hamill érkezett. Fél órával korábban még ott ültünk a műsorán, most pedig ismét láthattuk-halhattuk, ahogy felkonferálja a rendezvény másik nagy sztárját, Ian McDiarmid-et.

Palpatine császár alakítója rocksztárokat megszégyenítő üdvrivalgás közepette vonult ki a színpadra, és rögtön belekezdett a poénkodásba. Először a kabátját húzta a feje tetejére, és a császár hangján szólt a tömeghez, majd a régi Star Wars-os anakdótákkal szórakoztatta a nagyérdeműt. (Erről a következő klubnapon egy videó-összeállítást is láthattok.)

Ian McDiarmid a jó szokásához híven sem autogramot nem osztott, sem közös képhez nem állt be. Mondókája végén nemes egyszerűséggel - testőrei oltalmazó gyűrűjében - elviharzott a helszínről...

Ezután elkezdődött az első Star Wars-film vetítése, mely alatt a rajongók igazi mozis hangulatot csináltak a pázsitos nézőtéren. A főszereplők felbukkanásakor üdvrivalgásban törtek ki, sőt egy két jelenetbe ők is beszálltak szereplőként. Aztán aBen Kenobi-Darth Vader fénykardpárbajnál beütött a krach, és hirtelen megszakdt a vetítés. (Egy élelmes páros műanyag kardokkal ekkor tovább folytatta a küzdelmet.) Vagy húsz percig nem történt semmi, és sokan elunták a várakozást, de a többség kiatartott, és amaikor újraindult a vetítés, hangos tetszésnyilvánítással fogadták a filmet.

Kapcsolódó cikkek:

A Celebration Europe szóróanyagai

Celebration Europe - Egy rendezvény anatómiája

Celebration Europe - Jelmezek és díszletek

Celebration Europe - Mark Hamill, egy legenda emberközelben

Celebration Europe - Találkozás Steve Sansweet-tel


A tömeg békésen várakozik a megnyitóra...

A kicsiny színpad feletti kivetítőn egy látványos egyveleget láthattunk

Hivatalosan Steve Sansweet nyitotta meg a Celebration Europe-ot, Warwick Davis a video-ért volt a felelős

Jerome Blake a MediCinema-ról beszél

A színpadi talk-show után Mark Hamill is tiszteletét tette a közönség előtt

A díszegyenruhás fúvosoknak egyetlen feladatuk volt: eljátszani a 20th Century Fox Fanfare-t

Aztán eljött a várva-várt pillanat: Ian McDiarmid a színpadra lépett

A megnyitó a Star Wars-filmvetítéssel ért véget, mely sajnos nem ment zökkenőmentesen