Celebration Europe - Mark Hamill, egy legenda emberközelben
Varga Melinda írása

Július 5.-én jött a hír: Mark Hamill is részt vesz a Celebration Europe rendezvényen. Noha tudtuk, hogy a 85 fontot (!) nem mindenki fogja tudni vállalni, hogy autogramot kérjen tőle, mégis izgatottan vártuk, hogy "egy levegőt szívhassunk vele".

Kellemes meglepetés volt, amikor a műsorfüzetből kiderült, hogy a háromnapos rendezvény első napján azok is eltölthetnek egy órát Mark Hamill-el, akik autogrammot nem kérnek tőle, hiszen az Excel fő színpadán, amolyan "talk show"-ra invitálták a rajongókat.

Jellemző az érdeklődésre, hogy a bebocsátásra várakozó sor több száz méteres volt, és aki nem állt be - némi ügyességgel - időben a várakozók közé, az bizony bent a teremben már csak a távolabbi lelátókról figyelhette a színpadot, illetve a kivetítőket.

Azon szerencsés rajongók közé tartoztunk, akik a harmadik sorban várták, hogy Mark Hamill a színpadra lépjen. Megérte várni... Amikor elindult a kivetítőn egy video-összeállítás Mark Hamill pályafutásának állomásairól, a tömeg ovációban tört ki. Ezek után a beszélgető-partnert szólították a színpadra, aki szintén ismert és általunk kedvelt személy volt: Warwick Davis. Egy kis hangjátékkal kezdődött a műsor: Ben Kenobi hangja szólalt meg az éterből, aki a frappáns párbeszéd végén óva intette Warwick-ot, hogy ne kövesse Jerry Springfield-et a sötét oldalra vezető úton.

És végre... megérkezett Mark Hamill a színpadra. Leírhatatlan volt az az érzés, amikor megláttuk őt. Nehéz szavakkal kifejezni. A nézőtéren ülők egyszerre kezdtek ujjongani, sikítani, fütyülni, tapsolni és dübörögni. Amikor csitult a tömeg, Mark Hamill - akin látszott a meghatottság és a döbbenet - meg is jegyezte, hogy ennyi szeretetet még a gyermekei részéről sem érez áramlani maga felé. (Eme első sziporkát egyébként még számtalan követett később.) A vakuk megállás nélkül villogtak, ezért Warwick, mint ceremónia-mester azt javasolta, hogy Mark a nézőtér valamennyi szeglete felé pózoljon a színpad két végéről, hogy mindenki fotózhasson, azután fejezzük be a villogást, hogy ne zavarjuk a műsor menetét. (Ezt természetesen sokan nem tartottuk be.) Szintén megjegyezte, hogy csak a hagyományos fényképezőgéppel rendelkezők fényképezzék Markot, hiszen ő a régi trilógiában játszott, így nem illik hozzá a digitális gép. Ezen a viccen mindenki jót nevetett.

A beszélgetés - nagyon udvariasan - azzal a kérdéssel kezdődöt, hogy mivel foglalkozik mostanság Mark Hamill. Elmondta, hogy a 'Black Pearl'-project kezd finisbe érni, hiszen a történet még jó tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a képregényt filmforgatókönyvbe adoptálták. Úgy tűnik, mostanra sikerült producereket találni a megfilmesítéshez. Ebből adódóan felmerült a kérdés, hogy Mark mi alapján választ produkciót, mi az, amiben szerepet vállal, hiszen a filmográfiájában igen változatos karaktereket találhatunk. A szempontok között természetesen szerepel az adott szerep megformálásának nehézségi foka (minél bonyolultabb, annál jobb...), a stáb, akikkel együtt kell dolgozni és nem utolsó sorban az, hogy mennyire érzi magáénak a szerepet.

Ezek után elérkeztünk a várva-várt Star Wars témakörhöz. Warwick Davis bekonferált egy meglepetés kisfilmet, nekiszegezve a kérdést Mark Hamill-nek, hogy emlékszik-e rá. A filmben maga Warwick a főszereplő, mint Ewok és a legendás filmstúdió egy lepusztult öltözőfolyosóján láthatjuk őt, amint bekopogtat az egyes ajtókon. Az ajtók mögül Mark Hamill, Harrison Ford és Carrie Fisher lépett elő, hiszen az öltözőjüket rejtették a falak. Mindezt a mára kultikussá vált Return of the Ewok című rövidke dokumentumfilmből láthatta a közönség. Maga az "ünnepelt" is meglepődött, de természetesen beugrott neki a film, amelyről időközben azért ő is megfeledkezett.

Abszolút indokoltnak tűnt a kérdés, hogy Mark Hamill életében milyen helyet foglal el a Star Wars, illetve mit szól ahhoz, hogy még 30 év múltán is ekkora ünnepség szerveződik a film köré, hogy még mindig ennyire eleven, dübörgő gépezet ez az alkotás, amire bátran kijelenthetjük, hogy mára intézménnyé vált. Foglalkoztatja-e őt karakterének utóélete, illetve tud-e egyáltalán róla. A színész diplomatikusan válaszolt. Elmondta, hogy természetesen ő is impozánsnak tartja a film utóéletét, ami mai napig tart - és még messze nincs vége. Arról is tud, hogy figurák ábrázolják őt és a "Jedi" utáni életéről könyv készült, de azt csak halványan sejtette, hogy ebben meg is nősült. Ezen ő maga is mosolygott. (A későbbiekben egyébként egy rajongó fel is világosította, hogy valóban lett felesége és gyerekei - név szerint felsorolva őket - de erre Mark Hamill úgy reagált, némi iróniával, hogy elmondta valódi gyermekei nevét.) Ilyen mélységében őt nem foglalkoztatja a történet és elmondta, hogy neki ugyan-úgy, mint például Harrison Ford-nak, meg kellett küzdenie azért, hogy ne csupán ezzel a karakterrel azonosítsák őt, mint színészt.

Warwick Davis ekkor egy régi ismerős érkezését jelentette be, majd elindult a kivetítőn a Dagobah azon jelenete, ahol Luke azon elmélkedik, hogy mit keres ő itt, bár a táj - furcsa mód - mégis ismerős. Fürkésztük Mark Hamill arcát a filmrészlet közben, de nem árult el érzelmeket. Amikor a bejátszás eljutott odáig, hogy "Úgy érzem..." és Yodának kellett volna feltűnnie a vásznon, Warwick Davis igazi showman-ként és ceremóniamesterként saját maga vonult be a színpadra Yoda fülekkel és köpenyben. Tehetségét mutatja, hogy Yoda hangján szólalt meg, és egy pár másodpercig egy fénykarddal zsonglőrködött.

Ezek után egy remek anekdota következett. Mark Hamill elmesélte, hogy a Dagobah jelenetek felvételének idején általában már mindig egyedül volt a stúdióban (éppen Londonban), Harrison Ford és Carrie Fisher aznapra kimenőt kaptak. Sötét volt és csak a technikai stáb volt jelen, párás, iszapos díszlet - igazán motiváló. Ő pedig rádión kapta az instrukciókat, egy, a mi szemünk elől gondosan elrejtett adó-vevőn. Igen ám, csakhogy amikor kicsit elfordította a fejét, a BBC zenés műsora jött be a rádión, az akkori évek slágereivel (melyből be is dúdolt pár részletet) és ezt hiába jelezte a technikusoknak, kérlelhetetlenül folytatni kellett a felvételt.

A közönség is tehetett fel kérdéseket, melyek közül a legjobb talán a "Mi volt a legkedvesebb jelenete?" volt. Erre Mark Hamill nagyon szimpatikusan azt válaszolta, hogy valamennyi, hiszen nagyon szerette a forgatást, a filmeket és a kollégákat. Mégis kiragadott egy momentumot: A Hoth jeleneteket Norvégiában forgatták, ahol a helybéliek elmondása szerint olyan hideg volt és akkora tél, ami utoljára 50 éve fordult elő. A forgatás díszletei mögött egy szálloda volt, melynek a teraszán jó melegen beöltözött emberek könyököltek és kortyolgatták meleg italaikat, miközben azt nézték, kik ezek az őrültek, akik ott éppen filmet forgatnak és láthatóan majd megfagynak.

Szintén számára fontos momentumként említette Biggs-szel (Garrick Hagon) forgatott jeleneteit, melyeket - mint ő is mondta - végül a közönség nem láthatta a filmen belül. Ezekben a jelenetekben Biggs volt a "jó fej", a környék ismert nagymenője, Luke pedig az, aki a laza "sztárt" próbálta utánozni, de figyelemre sem méltatták. Érdekes volt ezt Mark Hamill-től hallani, aki mindezt kisfiús mosollyal mondta el.

Az utolsó kérdések egyike volt, hogy ha folytatódna a Star Wars története és George Lucas felkérné őt, hogy vegyen részt benne, elvállalná-e. Utalva George Lucas diktatórikus természetére (természetesen olyan viccesen "becsomagolva" mondandóját, hogy azon valamennyien nevettünk) igennel válaszolt. Ehhez kapcsolódóan még egy anekdotával lettünk gazdagabbak: elmesélte, hogy annak idején a történettel való ismerkedés közben megkérdezte Lucas-t, lesz-e szerelmi motívum a sztoriban - értsd, lesz-e Luke Skywalker-nek kedvese. Mire Lucas azt válaszolta: egyetlen nő lesz a történetben, egy igazi bombázó, szép és okos, de ő a testvéred lesz!!!

A beszélgetés során egyébként kiderűlt, hogy Mark Hamill kíváló hangutánzó, hiszen több alkalommal megszólalt Ben Kenobi (Alec Guiness) és az Uralkodó (Ian McDiarmid) hangján is. Ezen kívül remek humora van, végtelenül tehetséges és inteligens társalgó, aki az első szótól az utolsóig megtalálta a hangolt az őt hallgató rajongókhoz. Hallgattuk őt, "ittuk" a szavait, ahogyan mondani szokás, szinte azt akartuk, hogy minden pórusunk itatódjon át vele, ne mulasszuk el egyetlen szavát sem. Pár másodpercre becsuktam a szemem, és csak a hangjára figyeltem. Igen... ezt a hangot ismerem 30 éve...

Mark Hamill a mi korosztályunk legendája. És noha egy színész sem rajong érte, ha csupán egy karakterrel azonosítják, ő mégis a mi Luke Skywalker-ünk, aki a régi trilógia ikonjává vált és a Csillagok Háborúja szimbóluma, immár 30 éve.
Kedves Mark, köszönjük, hogy velünk voltál a Celebration Europe-on!

Kapcsolódó cikkek:

A Celebration Europe szóróanyagai

Celebration Europe - Egy rendezvény anatómiája

Celebration Europe - Jelmezek és díszletek

Celebration Europe - Találkozás Steve Sansweet-tel

Celebration Europe - Nyitóünnepség Ian McDiarmid-del


A kivetítő, a színpad és a közönség:

Mark Hamill és Warwick Davis

Jelenetek a Return of the Ewok-ból


Kérdezz-felelek, melyből lassan Mark Hamill extra produkciót kanyarít


Warwick Davis, mint Yoda

Mr. Hamill válaszait a közönséghez a lehető legközvetlenebb módon intézte