Jelmezesek és díszletek a Celebration Europe-on
Barta Orsolya írása

Már látatlanban is egyértelmű volt, hogy egy ilyen kaliberű Star Wars-os esemény, amilyen soha nem volt még Európában, nem csak az érdeklődők óriási tömegeit fogja vonzani, hanem a különböző nemzeti klubok is mindent beleadnak, hogy minél nagyobb számban, és főleg minél több jelmezessel képviselni tudják hazájukat. A hivatalos kluboknak persze óriási előnyük volt, mivel kaptak egy standot a kavalkádon belül, ahol bemutatkozhattak, sőt aki akart, be is léphetett. Jelmezesek terén is kitettek magukért, bár természetesen a 'hivatalos' jelmezviselők mellett szép számban akadtak olyan amatőrök is, akiken már elsőre látszott, hogy számukra például a Darth Vader-nek öltözés kb. annyit jelentett, hogy a boltban kapható, beszélő sisak mellé felvettek egy fekete inget és élére vasalt nadrágot, a nyakukba pedig egy fekete rongydarabot kötöttek. Szinte minden második kisgyerek is be volt öltözve vagy Jedi-nak, vagy clone troopernek, de nekik azt hiszem nem lehet felróni, hogy a ruháik inkább pizsamára hasonlítottak, mint jelmezre. Mindenesetre aranyosan festettek, amikor beálltak fényképezkedni az 'igazi' rohamosztagosok közé.

Persze profi jelmezekből sem volt hiány. A mi klubunkban is fellelhető Vader, rohamosztagosok, klónok és különböző Jedi-ok mellett volt egy-két igazi csemege is. Sikerült lencsevégre kapnunk például Zam Wesell-t, és Adi Galliát is. (Ez utóbbit nagy csodálkozásomra egy kb. 50 év körüli hölgy személyesített meg, ráadásul nem is rosszul.) De szép számmal voltak mellékszereplők is. Jabba emelvényénél például gyakran feltűnt egy gamorrai őr, Ponda Baba és Hammerhead is. Rengeteg bikinis Leia tipegett a nézelődők között, persze az apukák - és a haditengerészet kivonult katonáinak - legnagyobb örömére. Ők általában egészen szépek voltak, leszámítva egyet. Igencsak meglepődtünk, amikor a tömegben utat törve magának egyszer csak elénk libbent egy kb 165 cm magas és nagyjából ugyanilyen széles bikinis Leia! A látvány sokkoló volt, még lefényképezni is elfelejtettem, de annyira nem is bánom.

A rohamosztagosok mindig kisebb csapatokba verődtek, néha kiegészítve pár tiszttel és TIE-vadász pilótával. Ha meneteltek, Vader vezette őket. Az expanded Universe-ből is feltűntek karaktetek. Egyszer belefutottunk Mara Jade-be, a Republic Commando feltűnése pedig szinte mindig útelzáródást okozott, annyian próbálták minél közelebbről megcsodálni őket. Sisakos karaktert egyébként alig lehetett látni a sisakja nélkül, így is igyekeztek fenntartani a varázst. Egy miniatűr, rózsaszín páncélos hórohamosztagos is masírozott a többiekkel, mint később kiderült, ő az egyik felnőtt snowtrooper lánya volt, azért találták ki neki ezt a furcsa öltözéket.

A belgák nem csak jelmezeseket hoztak, a díszletek terén is kitettek magukért. Az ő műveik voltak azok a rendezvény-szerte kiállított display-ek közül egy jó pár, amiknél a többi jelmezes is előszeretettel fotóztatta magát. Pl: Snowtrooper az összerakható ágyúval. De a helyszínen ott volt a Jabba-emelvény, az AT-AT lépegető, a speeder bike, a hósikló, amibe be is lehetett ülni, és egy pod race vezetőfülke. Körben a teremben egyes díszletek is fel voltak állítva, pl. a Tantive IV egyik folyosója, ahol a film nyitójelenetét játszották el; a Millennium Falcon folyosója és pihenőszobája, itt fényképezkedni lehetett; és a Dagobah egy részlete, ahol Jedi-kiképzést kaphatott a vállalkozó kedvű látogató. Nagy szívfájdalmam volt viszont, hogy Boushh-ból mindössze egy darab volt, ráadásul férfi és nem volt sem sisakja, sem csizmája, úgyhogy egy sportcipőben volt kénytelen masírozni.

Ha valaki a rohamosztagosokkal, vagy Boba Fettel akart közös fotót, általában letérdeltették és ráfogták a fegyvert, ami azért kicsit durva volt, de legjobban akkor lepődtem meg, amikor az egyik, amikor ezt csinálta egy 7 éves-forma kisfiúval, az apja vigyorogva lefényképezte!

A legnagyobb attrakció viszont minden bizonnyal a francia klub ROTS-os Obi-Wan-ja volt, akiről első ránézésre azt lehetett hinni, hogy az igazi Ewan McGregor! Nagyon hitelesnek tűnt, az összképet mindössze az rontotta minimálisan, hogy legalább 190 cm magas volt, és ezért Darth Vader-ként tornyosult a tömeg fölé. Persze minket ez sem tudott eltántorítani attól, hogy mindig lekattintsuk, amikor összefutottunk vele.

A Star Wars karakterein kívül pénteken feltűnt egy Néma Bob is, szombaton pedig Jack Sparrow tette tiszteletét a rendezvényen. Többek elismerő biccentéssel és tapssal jutalmazták azt a Darth Vadert is, aki séfnek öltözve egy tálcával mászkált, amiről Jar Jar feje lógott le.
Végül is a jelmezes felhozatalban sem csalódtunk, és bár volt, ami igencsak hiányzott (például egy olyan színvonalas C-3PO, amit annak idején Tilinger Attila összehozott), nagyon sok igazán igényes jelmezt is megcsodálhattunk.

Kapcsolódó cikkek:

A Celebration Europe szóróanyagai

Celebration Europe - Egy rendezvény anatómiája

Celebration Europe - Mark Hamill, avagy egy legenda emberközelben

Celebration Europe - Találkozás Steve Sansweet-tel

Celebration Europe - Nyitóünnepség Ian McDiarmid-del

X-szárnyú vadász az előcsarnokban
 
A bejárattal szemben terpeszkedett Jabba
 
A birodalmi erők nagy számban képviseltették magukat
 
A Republic Commando
 
A Tantive IV díszlete
 
AT-AT a terem közepén
 
Pihenő a Falconban
 
Jedi-ok és fejvadászok
 
A Ewan McGregor-hasonmás
 
Egyéb érdekesebb jelmezek és díszletek
 
Dagobah
 
A rohamosztagosok is metróval járnak