Celebration Europe - Egy rendezvény anatómiája
Barta Zoltán összeállítása

Nem vitás, hogy ilyen rendezvény még nem volt Európában. A Celebration Europe-ot éppen ezért kiugró érdeklődés kísérte már a bejelentést követően is. Éppen ezért nem meglepő, hogy az eseményt iszonyatos tömeg látogatta. Ez persze gondot okozott a szervezés terén, de azért nem akkorát, hogy elvette volna a kedvünket az egésztől. (Most csak egy lényegi összefoglalót közlünk le, az egyes témaköröket a későbbiekben részletesebben tárgyaljuk ki.)

Azt azért nem árt megjegyezni, hogy a horribilis áru belépőért egy kicsivel többet várt volna el az ember. Nem elég, hogy a háromnapos belépő egy kisebb vagyonba került, de emellett külön kellett fizetni a laminált belépőt komfortosabbá tevő nyakbaakasztóért és az 56 oldalas programfüzetért. Ezek persze nem voltak kötelezőek, de ha már ott voltunk, illett begyűjteni, a programfüzet meg amúgy is a része a varázsnak.

A szervezés: az első napon, pénteken nem volt különösebb probléma a bejutással. Az Excel központ monumentális épület-együttese ideális helyszínnek látszott. Csaknem egy órával a kapunyitás előtt érkeztünk, így gyorsan meg tudtuk venni a jegyeket, és beálhattunk az éppen akkor alakuló sorba. Ez szerencsés volt, hiszen az orrunk előtt jöttek-mentek a színészek (Warwick Davis, Garrick Hagon) és a jelmezesek, tehát nem unatkoztunk. (A Hypespace-esek egy órával hamarabb bejuthattak.)

A pokol a második napon szabadult el, amikor az előző napihoz képest legalább százszor annyian jöttek el, főleg kisgyermekes családok. Ekkor már nem volt suli, vagyis vidáman vethették bele magukat forgatagba. Mi persze naivan azt hittük, hogy a háromnapos belépőnk valamilyen elsőbbséget jelent majd az egynaposokkal szemben, de tévedtünk. Minket is szépen a sor végére utasítottak, mely az első látásra valahol Liverpool-ban volt, de aztán kiderült, hogy a helyzet sokkal rosszabb, ugyanis inkább Glasgow irányában kellett keresni a térképen. De a tréfát félretéve, az Excelből kiáramló sor a Temze partján kígyózott egy darabig, és mivel egyre csak jöttek látogatók, ez a sor órákig nem akart elfogyni. Egy ízben az egyik üresen álló, Halálcsillag-hangár méretű termen vezették át a látogatókat, melynek látványa sokkolta a gyanútlanul jegyet váltó embereket, akiket mellettünk kommandíroztak a sor végére. A drága belépőjegy miatt természetesen senki sem fordult vissza. De amikor egyszer már megindultunk, akkor 'gyorsan', kb. háromnyegyed óra alatt bejutottunk a főterembe, ahol elegáns tömegnyomor fogadott bennünket.

Hasonlóan kaotikus volt az előadások lebonyolítása is, legalább is a rajongók szempontjából. A szervezők ugyanis - akikhez egyre több, semmiről sem tudó biztonsági őrt osztottak be - evidensnek tartották, hogy majd mindenki alaposan átolvassa a helyszínen osztogatott részletes programlistát. (Ez nem volt azonos a már említett programfüzettel.) A második napon én is hozzájutottam egy példányhoz, és ebben ugyan valóban le volt írva minden, de könyörgöm, kinek jut eszébe egy több tízezeres, hömpölygő tömegben nekiállni olvasgatni. Hiányoltunk egy eseménytáblát, melyen nyomon követhető lett volna az összes előadás kezdési időpontja, az esetleges csúszásokkal együtt. Ehhez azonban nem vették a fáradságot a szervezők, és éppen emiatt fordultak elő olyan mulatságos esetek, hogy az előadásokra sorban állók jelentős része azt sem tudta, miért tülekedik. Amikor beértek a terembe, csak akkor derült ki, hogy miért is várakoztak egy órát a terem előtt.

A programok: ezekből nem volt hiány és köztük mindenki megtalálhatta a kedvére valót. (Már ha nemcsak a vásárlás kedvéért ment ki a Celebration-re, mert azért belőlük is akadt bőven.) Az egyik különlegesség a Tantive IV díszletében való játék volt, ahol is a látogatók Corellian Soldier-nek öltözött csapata a hús-vér rohamosztagosokkal játszhatta el a nyitó jelenet tűzpárbaját. Ezt természetsen kamerák rögzítették, amelyet DVD-re írva a szereplők megvásárolhattak.

Emellett volt egy Dagobah-díszlet, ahol Jedi-Sith kiképzés folyt, meg egy Droid-builder szekció, az R2-es astromech robotok szerelmeseinek. Aztán itt volt a haditengerészet toborzó-részlege, akik remek cselekkel mosták össze a Star Wars világát a jelenkori hadseregével. Ők plusz szolgáltatásként felállítottak egy gyermekeknek szánt felfújható 'vidámparkot', ahol marcona kiképző őrmesterek paszírozták át az ifjoncokat az akadályokon.

Nagy érdeklődés kísérte az autogarmosztást is, bár Mark Hamill alaposan elvette a kedvét - és a vásárlóerőt - a kisebb kaliberű szereplőktől. A felhozatal pedig igen látványos volt, de hát egy Luke Skywalker mellett még a Chewbacca-t alakító Peter Mayhew sem nagyon rúghatott labdába. A legjobban talán Gerald Home járt, aki a vásár-részben egy önálló asztalnál adta az autogramját. Itt állandóan volt 3-4 érdeklődő...

Mr. Hamill autogramosztó és színpadi produkcióján kívül Ian McDiarmid nyitóünnepséges felbukkanását kísérte a legnagyobb ováció. A Császár alakítójával azoban közös fotó nem készülhetett, és az aláírását sem osztogatta. A szabadtéri megjelenése után testőrők hadától körülvéve viharzott el a helyszínről...

A részletesebb leírásokat folyamatosan felrakjuk a KLUB rovatba.

Kapcsolódó cikkek:

A Celebration Europe szóróanyagai

Celebration Europe - Jelmezek és díszletek

Celebration Europe - Mark Hamill, avagy egy legenda emberközelben

Celebration Europe - Találkozás Steve Sansweet-tel

Celebration Europe - Nyitóünnepség Ian McDiarmid-del

 

Az alábbiakban bemelegítésnek néhány képet tekinthettek meg a három napról.


Az Excel kiállítási- és konferenciaközpont bejárata:

A Celebration Europe hivatalos programfüzete a 40 évvel ezelőtti Beatles lemezborító alapján:


A Celebration Europe részletes programleírása, elő- és hátoldal (rákattintva nagytható):

 

A Celebration Europe háromnapos belépője Steve Sansweet autógramjával, és Mr. Sansweet személyesen:

Az Excel előcsarnokában egy szép nagy X-Wing várta a rajongókat:

Egy bombameglepetés - A Republic Commando főhősei rajongói megközelítésben:

A rendezvény felülnézetből. Lehet, hogy nem látszik, de nagyon sokan voltunk. Iszonyat sokan:
 
 

A Tantive IV díszletei között a rajongók eljátszhatták a New Hope nyitójelenetét:
 

Egy termetes - de nem eredeti méretben készült - AT-AT a terem közepén:

Yoda a készülőfélben lévő 3D-s sorozatból:


A bejárattal szemben egy életnagyságú Jabba - és zenekara - várta a rajongókat:


Az Empire magazin standja, a 30 borítóval:


David Coulthard 2005-ös F1-es versenyautója, Revenge of the Sith-es festéssel:


Sorállás a második napon. A vége mintha Glasgow-ban lett volna:

Egy élelmes utazási iroda a tunéziai utakat ajánlott:

Gerald Home nagy ötlete. Legalább tőle vettek autogramot:

Az autogramosztó társulat:
 
 
 
 
 
 


Mark Hamill, az autogarmosztás szupersztárja:


Mr. Hamill műsora előtti pillanatok:


Mark Hamill elképesztő produkciója a színpadon.:

Ian McDiarmid a megnyitóünnepségen:

És a közönség, mely áhítattal figyelte minden szavát:

Billy Dee Williams a harmadik napon szórakoztatta a rajongókat:

A német klub standja. Jövőre ők is nagy bulit rendeznek:

A Celebration Europe hatalmas metró-plakátja az egyik állomáson: