Star Wars Miniatures - Szabálymagyarázatok
Barta Orsolya összeállítása

Ezúttal a "Super"-Stealth-tel folytatjuk a szabályértelmezési sorozatot. Ez kapcsolódik is az első leckéhez, de néhány egyéb fontos tudnivalót is megtudunk a "Super"-Stealth-nek nevezett extra képességről. (Ez a képesség néhány karakternél alapból megtalálható, illetve néhány erőképes karakter Erőpontból képes befejleszteni magának, a képesség neve ezekben az esetekben Cloaked. "Super"-Stealth-nek akkor nevezzük, ha egy parancsnok adja a csapata Stealth-tel rendelkező tagjainak.

2. A "Super" - Stealth alapjai

Azóta, amióta a Star Wars Miniatures-szel játszom, jó pár különböző összeállítású "Super" - Stealth-es csapattal volt már dolgom. Az ilyen típusú csapatokat alapesetben borzasztóan nehéz legyőzni, mivel őket távolról egyáltalán nem lehet támadni, sőt, néhány esetben (Nom - Bomb csapat) a közelharci lerohanások éppen annyira hiábavalóak.

Mi is az a "Super"- Stealth?
A "Super" - Stealth egy Commander Effect (Parancsnoki hatás), ami bizonyos, már eleve Sealth-tel rendelkező karaktereknek nyújt bónuszt. A "Super" - Stealth-tel rendelkező karaktereket, ha fedezékben vannak, nem lehet támadni csak akkor, ha a támadó szomszédos velük. Ez a Stealth képességnek egy fejlesztett változata, mivel a "Super" - Stealth-es karaktereket még Accurate Shot-tal (Pontos lövéssel) sem lehet támadni, ami pedig az egyszerű Stealth legjobb ellenpárja.

Ki kaphat "Super" - Stealth-et?
A jelenlegi állás szerint a "Super" - Stealth 4 frakció számára érhető el: A Felkelő kommandósok a "Super" - Stealth-et a Rebel Commando Strike Leader-től kapják. A Köztársaságiak között Clone Commander Bacara adja ezt a bónuszt minden Order 66-el és Stealth-tel rendelkező szövetségesnek. Mivel Bacara is Order 66-es, ezért Emperor Palpatine, Sith Lord oldalán belekerülhet Birodalmi csapatba is, de a bónusz ekkor is csak a Stealth-es klónoknak jár. Az igazi birodalmi egységek Moff Nyna Calixte-től juthatnak hozzá a "Super" - Stealth-hez. A negyedik frakció a Yuzzhan Vong, melyben elég sok karakter rendelkezik a Stealth képességgel, ők Nom Anor-tól kapják a bónuszt. Nom Anor CE-je azért is jobb, mint a többi, előbb felsorolt karakteré, mert ő minden Stealth-tel rendelkező csapattagnak képes adni a "Super" - Stealth-et, vagyis ha őt egy csak Stealth-esekből álló Fringe csapatba rakjuk be, akkor is mindenki részesül a bónuszból. Nom Anor ezen felül egy, a játék elején kiválasztott szövetségesnek a Stealth képességet is tudja adni. Hogy még érdekesebb legyen a dolog, Nom Anor minden "Super" - Stealth-tel rendelkező csapattagjának még Self-Destruct 20-at is ad, ami még veszélyesebbé teszi őket az ellenfél számára. Minden parancsnok, aki a "Super" - Stealth-et adja, saját magának is nyújtja ezt a bónuszt.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Van néhány olyan képesség, amivel legyőzhetővé válnak a "Super" - Stealth-es csapatok. Ha ezeket jól alkalmazzuk, általuk könnyen megizzaszthatjuk ezeket az egyébként szinte megállíthatatlan csapatokat.

Disruptive (Megszakító): Talán a legegyszerűbb megoldás a Disruptive képesség használata, ami a használótól számított 6 négyzeten belül megszünteti az ellenséges Commander Effect-eket. Ez azt jelenti, hogy az ellenség nem csak a "Super" - Stealth képességet veszíti el, hanem a Self-Destruct-ot is (amennyiben volt neki). A probléma mindössze annyi, hogy a Disruptive képesség jelenleg alapvetően két frakcióban érhető el. A Felkelő francióban C-3PO & R2-D2, Juno Eclipse, Deena Shan, C-3PO Ewok Deity és General Crix Madine rendelkeznek a Disruptive képességgel, az Új Köztársaságban pedig Talon Karrde, Han Solo Galactic Hero, Kyle Katarn Jedi Battlemaster és Kyle Katarn Combat Instructor. Mellettük létezik még egy Fringe is, aki azért jó, mert bármelyik frakcióban használható: Nym. Az ő legnagyobb hátránya viszont, hogy 48 pontot ér. A Yuzzhan Vongok ellen ezek közül a leghasználhatóbb a két droid karakter (C-3PO & R2-D2) mivel rájuk nem hat a Thud Bug, amikor 6 négyzetnyire érnek a Vongoktól. (C-3PO Ewok Deity sajnos annyira nem jó, mivel magától nem tud mozogni [a Speedje 0] ezért mellé még egy mozgatós karakter is kellene, ami nehézkesebbé teszi a játékot).

It's a Trap! (Csapda!): Az It' s a Trap! Különleges képesség az alkalmazó karaktertől 6 négyzeten belül magát a Stealth képességet szünteti meg az ellenséges karaktereken. Így a messzebb álló szövetségesek már képesek lesznek tüzelni a Stealth-től megfosztott ellenségekre. Ilyen képességgel jobban el vannak látva a frakciók: a Régi Köztársaságban Visas Marr, a Felkelőknél Admiral Ackbar és R2-D2 with Extended Sensors, a Birodalomban Emperor Roan Fel, az RA-7 Death Star Protocol Droid és az Imperial Security Officer, az Új Köztársaságiaknál pedig a Corellian Security Officer rendelkezik ezzel a képességgel. Emellett egy Fringe karakter, Kreia is megkapta a képességet, ő viszont Nym-hez hasonlóan sok pontba kerül, ráadásul Very Rare figura, így nehezen beszerezhető.

Force Sense (Erő megérzés): Ez az Erő képesség 1 Erőpontba kerül és nagyon hasznos, mivel arra a körre, amiben alkalmazva volt, az egész pályán megszünteti az összes ellenség Stealth képességét. Egyetlen hátránya, hogy a Yuzzhan Vongok ellen nem használható, mivel nekik Force Immunity képességük van. Ez az Erő képesség azonban eddig csak Unique (egyedi) karaktereknél található meg. A Régi Köztársaságban Mira és Visas Marr, a Köztársaságiak közül Depa Billaba, a Felkelőknél Princess Leia of Cloud City és Leia Bounty Hunter, a Birodalmiaknál Darth Vader Unleashed, az Új Köztársaságban pedig Leia Skywalker Jedi Knight.

Force Burst (Erő robbantás): A Force Burst és hasonló Erő képességek 6 négyzeten belül minden karakterre hatnak. Mivel ez a képesség nem használja a célzási szabályokat, képes a Stealth és "Super" - Stealth képességű karaktereket is megsebezni. Hátrány viszont, hogy nem csak az ellenséges, hanem a 6 négyzeten belüli szövetséges karaktereket is kíméletlenül megsebzi. Mivel viszont ez is Erő képesség, a Vongokra szintén hatástalan. Ezzel a képességgel eddig csak két karakter rendelkezik, Agen Kolar Jedi Master és Darth Vader a ROTS sorozatból.

Lightsaber Throw 3 és 5 (Fénykard dobás 3 és 5): Ez sem egy rossz módszer a "Super" - Stealth-es karaktereket távolról támadni, mivel a Fénykard dobásnak ez a két változata az egész pályára kiterjed és a támadó figyelmen kívül hagyhatja általa a fedezéket. Az egyetlen megkötés, hogy a Line of Sight (Látótengely) meglegyen a támadó és a célpont között. Ez sem egy gyakori képesség, a Köztársaságiak között Grand Master Yoda, a Birodalmiaknál Darth Vader Unleashed rendelkezik vele.

Fire Support Mission: A Battle of Hoth Scenario Pack-ban megjelent General Veers Hologram képes ezt a képességet adni egy nem egyedi, 2 négyzeten belüli követőnek. Ezzel a képességgel a támadó a Lightsaber Throw 3 és 5-höz hasonlóan figyelmen kívül hagyja a fedezéket a célpont kijelölésénél. Így képes 60 sebzést okozni a választott célpontnak és minden vele szomszédos karakternek. Van viszont ellene védekező dobás, ami ha sikerül, a sebzés értéke 10-re esik le. Ez a képesség leginkább az olyan kis életpontú "Super" - Stealth-es karakterek ellen használható, mint az Elite Clone Trooper, a Scout Trooper vagy az Advance Scout.
Sniper (Orvlövész): A Sniperek csak speciális esetben tudják támadni a "Super" - Stealth-es karaktereket, de még így is jobbak az átlagos egységeknél. A Sniper számára ugyanis más karakterek nem nyújtanak fedezéket a célpont számára. Így kizárja az ellenség számára, hogy egy erősebb főkarakter mögött felsorakozva közelítsenek a csapattagok így nyújtva egymásnak fedezéket. A legtöbb sniper karakter a fringek közül való, ezért őket bármilyen csapatba be lehet válogatni, ráadásul a nagy többségük nem is túl költséges. Mellettük van még négy köztársasági sniper valamint egy-egy a birodalmi, a mandalor és a szeparatista frakcióban.

Melee Reach 2 és 3 (Közelharci távolság 2 és 3): Egy Melee Reach 2 vagy 3-mal rendelkező karakter ugyanúgy támadhat egy 2 vagy 3 négyzetnyire lévő ellenséget, mintha az szomszédos lenne. Sajnos mivel ezek a karakterek ilyen távolságból is szomszédosnak számítanak, az olyan képességek, mint a Self-Destruct, a Lightsaber Block és Lightsaber Riposte, alkalmazhatóak ellenük védekezésképpen. Bár az extra távolság miatt ezek a karakterek elkerülik az Attack of Opportunity-t (Elszakadási támadást) amikor elmozdulnak. Ilyen képességű karakterből elég sok létezik, melyek legtöbbje fringe és nem is a ritkák közül való. Ilyen például a Rancor, az Acklay, a Knobby White Spider, a közepes talpú karakterek között pedig jól használható a Mistryl Shadow Guard. A fringe-eken kívül található egy-egy Melee Reach 2-es karakter a mandalor, az új köztársasági, a felkelő, a szeparatista és a sith frakcióban, valmint kettő a régi köztársaságban. Az eddig megjelent figurák közül az egyetlen Melee Reach 3-as karakter Lumiya a Sith-ek közül.

Strafe Attack (Bombázó támadás): A strafe attack kizárólag Flight képességű karaktereknek lehet, és az a lényege, hogy a karakter amikor mozog, képes megtámadni minden olyan ellenséges karaktert, akinek a négyzetére belép, vagyis aki fölött elrepül. Mivel ilyen esetben a támadó és a védekező karakter igazából ugyanazon a négyzeten tartózkodnak, nem számít a Stealth. A hátránya ennek a képességnek is az, hogy a Self-Destruct, a Lightsaber Block és a Lightsaber Riposte, alkalmazhatóak vele szemben. Strafe Attack-kel rendelkező karakter eddig 9 féle van, amik váltakozó hatékonyságúak. A leghatásosabb minden bizonnyal az IG Lancer Droid, amit nem egyszerű beszerezni, mivel a The Clone Wars Scenario Pack-ban jelent csak meg, tehát ha többet akarunk belőle, annyi Scenario Pack-ot kell vennünk. Szintén hatásos lehet még a mandalorok Basilisk War Droidja, a Clone Trooper on Speeder és Anakin Skywalker on STAP. A többi ilyen típusú figura elég gyenge, de bizonyos körülmények között mindegyik használható valamilyen szinten.

És végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy ha tiszta rálátást találunk a "Super" - Stealth-es karakterekre, máris támadhatóvá válnak, ez a lehetőség pedig adott minden karakter számára. Hacsak a "Super" - Stealth-es karakter nem áll egy alacsony tereptárgyat jelző mezőn, majdnem minden esetben létezik olyan pont a pályán, ahonnan tiszta rálátás nyílik. Ha pedig nincs fedezék, akkor nincs Stealth és nincs "Super" - Stealth sem...

Mint a cikk elején is meg volt említve, a "Super"-Stealth képesség nem csak parancsnoki hatás útján érhető el, létezik néhány olyan karakter, akik alapból rendelkeznek ezzel a képességgel és néhány olyan is, akik Erőpontért fejleszthetik be maguknak. A képesség neve ilyenkor Cloaked. Az ilyen típusú karakterek ellen nem működik a Disruptive, az It's a Trap és a Force Sense, mivel ezek a képességek a parancsnoki hatást illetve magát a Stealth-et szüntetik meg. A fentebb felsorolt többi képesség viszont a Cloaked-os karakterek ellen is hatásos. A Cloaked-os, vagy arra Erőből felfejleszthető karakterek a következők: Genoharadan Assassin, Mandalorian Scout, Juhani, Kreia, General Aayla Secura és a The Dark Woman. Ráadásul a hatból három a Fringe frakcióba tartozik, vagyis bármely csapatba beválogatható.
A Szabálymagyarázatok első leckéje itt olvasható.