AT-AT Imperial Walker Colossal Pack (2005)
A legnagyobb Miniatures figura - magyarul
Barta Orsolya és Barta Zoltán összeállítása

A Star Wars Miniatures-sorozat talán leglátványosabb kiegészítője a 2005 novemberében kiadott AT-AT Imperial Walker Colossal Pack. Táblás játékhoz ekkora figurát még nem igazán dobtak piacra, és ebből látszik, hogy a készítők törekedtek a méretarányos megjelenítéshez. Ez a Colossal Pack új dimenziókat - majd később új kiegészítőket - nyitott a Miniatures-játékok kedvelőinek ahhoz, hogy újra és újra átéljék egyik kedvenc csatájuk eseményeit. (A cikk végén letölthető az AT-AT Colossal Pack magyarra fordított kártyája és szabálykönyve, mely elég sokat elárul a rendhagyó kiegészítő képességeiről.)

A kialakítás lenyűgőző. Az AT-AT Colossal Pack csomagolása eleve betekintést nyújt a tartalomba, éppen ezért már első ránézésre megnyeri magának a vásárlókat. (Ráadásul korlátozott példányszámú darabról van szó, tehát a gyűjtők sem járnak rosszul.) Az átlagos Miniatures-figurákhoz és járművekhez szokott rajongók is elismerik mennyire jól eltalált a lépegető külseje. Egyetlen hátrányként azt emlegetik fel, hogy a jármű elemei nem mozgathatóak, de hát ez az összes többi Miniatures figurára és járműre sem volt jellemző, miért pont ez lenne a kivétel. (Hozzá kell tennünk, ha egyszer kivételt tennének, akkor a gyártónak folyamatos kompromisszumokat kellene kötnie a későbbi megjelenések miatt is, ezért tehát logikus, hogy nem mentek bele ilyen engedménybe.)

A Colossal Pack a 35x40 cm-es (!) lépegető mellett tartalmaz egy küldetésleírást, valamint egy kétoldalas térképet, meg persze az AT-AT az átlagosnál kétszer nagyobb stat-kártyáját. (Ezen szerepelnek a jármű adatai és képességei, melyek a játék során használhatóak.) Ez így viszont még kevés az üdvösséghez, hiszen a csomagban az AT-AT mellett nincsenek egyéb olyan figurák, melyekkel lejátszható lenne mondjuk a Hoth-i csata. Éppen ezért számít a Colossal Pack kiegészítőnek és nem pedig önálló játéknak. Aki tehát be akarja vetni, nem árt ha rendelkezik a csatához szükséges figurákkal, hogy össze tudja állítani a saját csapatát. Persze ilyenkor már csak az a kérdés, hogy egy ilyen lépegetővel szemben, aminek elképesztő tűzereje és az átlagosnál erősebb páncélzata van, lehet-e bárkinek is esélye egy csatában?

De egyáltalán milyen képességekkel rendelkezik ez a monstrum? Nos, az a kártyáról is kiderül, hogy az AT-AT 300 (!) életerő ponttal bír, vagyis nem könnyű megsemmisíteni. Emellett egy körben hatszor lehet aktiválni, melyből négyszer mozgásra, kétszer pedig lövésre van lehetőségünk. A lövéseket nehéz és közepes lövegekkel eszközölhetjük. Az előbbi esetében ha mellé lövünk, akkor is sebezhetjük az ellenfelet - és a vele szomszédos karaktereket -, és az ikerlövegek miatt mindkét aktiváláskor kétszer támadhatunk. Szerencsés esetben így elég hamar rommá lőhetjük a védelmet, és ha az ellenségnek nincs ideje kitámadni, akkor bizony gyorsan eldől a csata sorsa.

A kártyához járt egy Counter Sheet is, mely az aktiválások számlálását, valamint a térképen található tornyok sérülésének mértékét lettek hivatottak jelölni. Ezt persze nem kötelező használni, de valami hasonlót mindenképpen alkalmazni kell, mert a sokadik körben az egyre bonyolódó hadállás miatt a játékosok biztosan elveszítenék a fonalat.

A felsorolt előnyök mellett azonban az AT-AT is rendelkezik bizonyos korlátokkal. Egyrészt a mozgás közben csak egy irányba tud haladni. Kitérés, fordulás vagy egyéb más manőver nem lehetséges vele. Tüzelni kizárólag a homloktere előtti célpontokra képes, magyarán oldalról és hátulról nyugodtan támadható. Emiatt persze gyalogsági fedezetre van szüksége, ami jelentősen megoszthatja a birodalmi csapat irányítójának figyelmét. Hósiklóval a jó öreg vontatókábeles trükkel egy-egy körre megbénítható, de ez csupán a mozgását korlátozza, a rombolóerejét nem. A páncélzata pedig képes csökkenteni a sebzés mértékét, kivéve, ha fénykarddal támadják. Ja, és a mindent eltaposó hatalmas fémlábakról ne is beszéljünk, amiknek nem számít a nehéz terep, az alacsony fedezék és a lövészárok. Egyszerűen átgázol mindenen, ami az útjába kerül.

Ezek után hogyan lehet ellene felvenni a harcot? Egyetlen módszer a gyors ellentámadás. Szimplán meghúzódni a fedezékekben - a fentiek ismeretében - felér egy öngyilkossággal, ezért inkább egy lendületes vágtával az oldalába kell kerülni a lépegetőnek. A támogató birodalmi gyalogsággal ugyanis könnyebb hadakozni, és ha a védekező fél rendelkezik legalább egy hósiklóval, a gyorsaságára alapozva sikeresen megakasztható az AT-AT előrenyomulása. Biztos recept persze nincs ellene, de próbálkozni érdemes.

Az AT-AT nemcsak támadásra, de csapatszállításra is alkalmas. A hivatalos leírás szerint 16 közepes méretű, vagy ehhez mérten arányosan kiszámolt értékű kicsi, nagy és óriás karaktert képes szállítani. (Ez persze csak jelképes, ugyanis a lépegetőt nem lehet kinyitni, emiatt a szállításra szánt karaktereket időlegesen el kell távolítani a térképről.) A csapatok ki- és bepakolására külön aktíválást kell felhasználni, és ilyenkor az AT-AT gyakorlatilag kimarad a harci cselekményből. A bepakolt karakterekkel támadni nem lehet, és ők sem támadhatóak, de ha az AT-AT megsemmisül, a benne tartózkodók automatikusan vele haláloznak. Egyébként a Colossal Pack-hez mellékelt önálló szabálykönyvben részletes - magyarán kellőképpen szájbarágós - leírásokat találhatunk a harc közbeni lehetőségekről.

A csomag tartalmazza a Hoth-i csata helyszínének két részre osztott pályáját. Ezt két külön oldalon oldották meg, vagyis ha úgy tartja kedvünk, akkor egy hosszabb lélegzetű küldetést is összehozhatunk a külső védelmi vonalaktól a pajzsgenerátor előteréig. Ebben az esetben persze alapból el kell felejtenünk a 100 pontos csapatösszeállítási határt, hiszen a lépegető önmagában 200 pontos(!) és akkor mellé még nem is raktunk semmilyen támogató egységet.

A Colossal Pack megjelenésekor a felkelőkhöz még nem adtak ki lövegtornyokat, éppen ezért a védelmi vonalat egy sajátságos megoldással varázsolták teljessé. Az elhárító tornyokat egyszerűen berajzolták, és egy külön szabályrendszert alkottak hozzájuk. Ezt úgy határozták meg, hogy saját pontértékkel rendelkezzenek, valamint lehetőség legyen a javításunkra. (Ugyanez a helyzet a pajzsgenerátorral is, azt leszámítva, hogy azt nem lehet javítani.) Érdemes megemlíteni, hogy az egyik torony értékeit, mely egy későbbi sorozatban kiadásra került, a Colossal Pack-ból emelték át. Ha tehát valaki manapság szeretne játszani ezzel a csomaggal, a térképeken feltüntetett tornyokat egyszerre használhatja az utólag megjelentekkel. És ez bizony egy kis esélyt jelenthet a felkelők számára. (A illusztrációként bemutatott képen az új tornyot a térképen találhatóra helyeztük.)

Az AT-AT Imperial Walker Colossal Pack kártyája magyar nyelven letölthető innen.

Az AT-AT Imperial Walker Colossal Pack szabálykönyve magyar nyelven letölthető innen.