Han Solo és Chewbacca figurák
- avagy hogyan húzzunk le száz bőrt egy wookie-ról (2000-2007)
Barta Orsolya írása


1999 áprilisától a régi trlógia kicsit háttérbe szorult az Episode I. dömpingje miatt, de 2000-ben egy új szériával, a Power of the Jedi-jal ott folytatódott a dolog, ahol szűk egy évvel korábban abbamaradt. Rögtön hozzá is láttak a korábbi változatok "felújításához": A sorozat elején újabb bespini Han-nal lepték meg a rajongókat, természetesen ismét új, ezúttal kicsit morcos arcot kreáltak neki. Bár nem hajlik a lába, de a DL-44-es ismételten a pisztolytáskába illeszthető. Tartozéka plusz egy bilincs és a Force File.

A Chewbacca-gyártás is új lendületet vett az új évezred kezdetén: Soloval együtt jelent meg a Millenneum Falcon mechanic Chewie. Power of the Jedi-os kartonja van, szuperül néz ki, ráadásul fegyver helyett most egy szerszámot és hegesztőszemüveget csomagoltak mellé. A Power of the Jedi-szériára jellemző Force File nevű bónusz könyvecske is megtalálható a játék mellett.

Kiadásra került továbbá a már '99 végére beígért Dejarik Champion. Csodák csodája, ennél a figuránál is mellőzték a fegyvert, inkább a dejaric (holo-sakk) asztalt, és néhány holofigurát eszkábáltak mellé, amik viszont nem elválaszthatóak az asztaltól. Egész jó figura, de a két karját, sajnos abban a pillanatban örökítették meg, amikor Solo beavatja a robotokat, hogy nem okos dolog ingerelni egy wookie-t. Nos, Chewie kezei a tarkóján pihennek, és bár vállban lehet mozgatni, könyökben sajnos nem. Persze ehhez is tartozik Force File.

2001-ben mindössze egy Han Solo jelent meg, mégpedig a Death Star Escape nevű, vagyis amelyiknek rohamosztagos öve van. Fegyvere kivételesen nem a DL-44-es, hanem rohamosztagos karabély. Ismét új arca van és még meg is tud állni! A térdeit nem lehet hajlítani, viszont a karja vállban és könyökben is forgatható. Mivel későbbi kiadás, a Force File kivitelezésében is változott egy-két elem.

Az exkluzívabb cuccok között érdemes megemlíteni a The New Hope 25. évfordulójára kiadott dupla pack-ot is. Ebből három féle jelent meg, még POTJ-os dobozban: Han-Chewie, Luke-Leia és Vader-Kenobi. Mindhármukhoz talapzat és háttérkép jár, mozgatni lehet a tagjaikat, de túlságosan beállított figurák, igazából olyan jól néznek ki a dobozban, hogy nem is érdemes kibontani őket. Legjobb, ha beállítjuk a kis szoborparkunkba és gyönyörködünk bennük. Persze nem árt néha leporolni.

A 2002 az Episode II. éve volt, az új figurák ekkortól már megint új kartont kaptak. Ez volt a kék színű Saga sorozat. A kezdeti Ep. II.-s dömping után ebben is megjelentek a régi trilógiás karakterek. Persze Han Solo-t és Chewbaccát sem lehetett kihagyni a szórásból. Ebből a sorozatból származik az Endor Raid Han Solo. Ez a második endori, de sokkal jobban sikerült, mint a '97-es. Most nincs kabátja, van viszont két proton-gránátja, valamint a szokásos DL-44-es. A jobb karját vállban már felfelé is tudja haljítani, könyöke forgatható. Újítás, hogy gombnyomásra az egész felsőteste elfordul. A figurát itthon szinte mindenhol lehetett kapni.

A másik önálló figura a Cloud City Capture Chewbacca. Szintén elég korrekt, leszámítva, hogy a karjai lassan már a földig érnek. Vállban, könyökben és csuklóban is lehet mozgatni, mini rohamosztagos karabélya van és ami a legjobb, egy darabokban lévő elektronikus C-3PO tartozik hozzá, amit teljesen összerakni ugyan nem lehet, viszont ha a fejét hozzáillesztjük a törzséhez, világítani kezd a szeme! Szétszedve Chewie hátára akasztható a mellékelt hálóban. Ez szintén elég gyakori volt hazai boltokban.

A Saga-sorozat 2004-ig tartott, és minden évre jutott egy-egy új Solo és Chewie. 2003-ban egy új hothi Han Solo jelent meg, név szerint a Hoth rescue. Ráadásul két verziója volt, az egyik kék, a másik szürke kabáttal. A kapucni a fején van, elég stabilok a lábai, és okulva korábbiból, itt már nem találtak ki mellé mindenféle nem létező fegyvert, inkább olyan cuccokat kapott, amik nála voltak a filmben is. Így az elmaradhatatlam DL-44-es mellett egy arcvédő maszk, kézi szkenner és Luke fénykardja is a tartozékok részét képezi.

Az ezzel egy időben kiadott Chewbacca, szintén Birodalom visszavág-os, mégpedig a mynock-os jelenetből. Tévedés ne essék, igaz, hogy egy Mynock Hunt nevű Cinema Scene már megjelent '98-ban, de az abszolút különbözik ettől az új fajta figurától. Az új jóval nagyobb, térdben, könyökben és csuklóban mozgatható. A nyílpuskája is igen nagy átalakításon ment át, és az erre a szériára jellemző módon már 'lövést' is lehet erősíteni hozzá. Tartozéka még a légzőmaszk és egy üvegre tapasztható mynock is.

2004-ben az új Han Solo megint endori volt, de egy kicsit másképpen. Ugyanis az Endor Strike nevű figura az AT-ST driver ruhába öltözött Solo, levehető sisakkal és rohamosztagos karabéllyal. A könyöke és a csuklója mozgatható, a térde nem. A kartonon lévő kép viszont elég vicces, mivel ebben a ruhában valószínűleg nem készült kép Harrison Ford-ról, ezért a fejét csak rámontírozták egy statiszta nyakára, aki viszont viselte a jelmezt. A figurához még egy talapzat is tartozik, amivel könnyebb megállítani.

A Saga sorozat kék dobozát ezután felváltotta a fekete kartonos, a hajdani figurák design-ját idéző Original Trilogy Collection, amiben sajnos leginkább már régebben megjelent figurákat adtak ki újra. Vele egy időben azonban kitaláltak egy, eredetileg 12 darabosra tervezett rövid sort, ami mindhárom régi filmből 4 karaktert tartalmazott volna. Az Original Trilogy Vintage Collection jellegzetessége, hogy teljesen új figurák jelentek meg (amik valószínűleg újra nem fognak sehol), de a klasszikus kartonokban. A 12 darab természetesen tartalmazza Han Solot is (New Hope-os kartonnal), és Chewbaccát is (Return of the Jedi-os kartonnal). Mindkét figura nagyon jól néz ki, bár Solo talán egy kicsit Dave Gahant idézi. Elég sok helyen mozgathatóak (csukló, könyök, váll, comb, térd, boka), de ez a sor szintén nem azért készült, hogy az ember kibontsa. Azért mondom, hogy 12 darabra volt tervezve, mert a nagy sikernek köszönhetően ezt a sort is elkezdték bővíteni. Azóta 5 féle új figura jelent meg, közte az endori "kabátos" Han Solo is, 2005 végén.

2005 az Episode III jegyében telt, így megint új lett az egész csomagolás. Han Solo kimaradt a Revenge of the Sith-es sorozatból (érthető okból), Chewbacca viszont 5.-ként jelent meg. Elég magas figura, de a többi kiadott wookie-val összehasonlítva meglehetősen véznácskának tűnik. Kelléke a szokásos nyílpuska, sok helyen hajlik.

Még a 2005-ös év terméke a nosztalgikus érzéseket keltő Early Bird Certificate Package újbóli megjelentetése. Érdekessége, hogy a háttérnek szánt szétnyitható papírkarton az eredeti 1978-as újranyomása, de a mellé kiadott 4 figura természetesen az aktuális igényeknek megfelelően lett kitalálva. Ebben a kis csomagban is helyet kapott Chewbacca, bár a kidolgozásban alig történt változtatás a VOTC-sorban kiadott figurához képest. A teste és a fegyvere ugyanaz, a fejet viszont kicserélték, hogy a The New Hope-ban látható hátrafésült 'frizura' stimmeljen. A szája is csukva van, míg a VOTC-s verziónak nyitva.

Miután az Episode III-ből igen rövid idő alatt több, mint 60 féle figurát megjelentettek, 2006-ban megint egy teljesen új sorozat indult, új csomagolással, a Saga Collection. (Nem összekeverendő a 2002-04 között futott kék dobozos Star Wars Saga sorozattal!) Mostanában az új kartonok is beszerezhetőek már Magyarországon, mivel egyre több vállalkozó kedvű magánzó kezdett az action figurákkal foglalkozni a Star Wars-os berkeken belül. A karton leginkább a 2004-es OTC-re emlékeztet, de a téglalap forma módosult, a buborék pedig hordó formájú lett. A figura mögött egy rá jellemző helyszín képe látható. A megjelenésre váró figurákat már eleve csaták szerint osztották fel, 2005 decemberében már kapható volt az első, a Pit of Carkoon sor, ami 6 Jabba palotás figurát foglalt magába. Helyet kapott benne egy új karbonos Solo és szintén új Boushh Prisoner Chewbacca. Solo mellé hasonló karbontömböt adtak, mint a '97-es változatához, de az újnál a széntömb belsejébe egy áttetsző vörös gumiszerű valamit is applikáltak, amivel egyrészt üvegre lehet ragasztani, másrészt a felső részen átlátszik a szürke műanyagon, mintha éppen most kezdődött volna meg az olvadás. A figurát nem lehet belepattintani, mint korábban. Maga a figura nem egy nagy szám, bár arányos, de a feje valahogy nem az igazi. Tartozéka egy vibrobárd és egy talapzat, amire most már a neve is rá van írva. A doboz hátulján pedig egy kis méretű általában áttetsző kék holo-figura kandikál, ami randomizált, úgyhogy bármi lehet. A Han Solo figura a szériában a 002-es számot viseli, Chewbacca a 005-ös. Ő teljesen rendben van, arányos is a sor másik 5 tagjához (a Boushh ruhás Leia a könyökéig ér). A lánc nem vehető le a nyakából, fegyvere nincs, tartozéka mindössze a talp, amire fel lehet szúrni, és a "valamilyen" műanyag figura a doboz hátulján.

A legújabb a szintén a Saga Collectionban kiadott és a 035-ös számot viselő Han Solo. Sajnos külsőre nem sok változás történt rajta az 1999-es Commtech Chip-es óta, de ami új, az jobb lett volna, ha a régiben marad. A fejét ugyanis kicserélték, de elég ijesztőre sikerült. A testének többi része viszont már jó sokszor megjelent az eltelt 7 év alatt. Tartozéka egy DL 44-es, és egy talp, amire fel lehet szúrni. Bónusz pedig egy holo-figura, most már piros színben.

Mint az már előre tudható volt, lehetetlen akár egyetlen figura széria is Solo és Chewbacca nélkül. A 2007 elején induló 30. évfordulós sor 60 figurája között is találkozhatunk a csempész-párossal. Han Solo-ból háromféle fog kiadásra kerülni, Chewbaccából pedig egy, de nem akármilyen, hanem a Ralph McQuarrie korai festményeiről jól ismert Concept Art verzió. Az évforduló tiszteletére ebben az évben egy igen exkluzívnak szánt minisor jelenik meg, mégpedig olyan formán, hogy minden egyes megjelenéskor a megszokott külsejű figurák mellé kiadásra kerül egy ilyen korai terv. Természetesen Solo-ból is kapható lesz ilyen verzió. Megjelenésében erősen emlékeztet a fiatal George Lucas-ra, Chewbacca pedig még nem igazán volt ebben az állapotában bármi köze a végleges változatához. A gyűjtők körében máris egyre nagyobb népszerűségre kezd szert tenni a McQuarrie-féle minisorozat, úgyhogy sietni kell, mert ezeknek a figuráknak nagy vlószínűséggel rövid időn belül igen magasra fog kúszni az ára.

A 30. évfordulós figurasor érdekessége egyébként a figurák mellé csomagolt érme. Ha valaki emlékszik még, a Vintage sorozatban annak idején szintén voltak érmével csomagolt figurák, valószínűleg annak nyomán lett felfrissítve a koncepció. Természetesen minden figurához más-más érme tartozik, úgyhogy lehet gyűjtögetni őket szorgalmasan. A sor első Han Solo-ja, a 'Smuggler' kiegészítő névre hallgató, a 11-es számot viseli. A test egyes részei a 2004-es OTVC-s változatból lettek kölcsönözve, de a feje például ismét teljesen új lett, és meglepő módon nem is rossz! Egyetlen szépséghibája, hogy a fejére erősített rádió sajnos nem levehető.

38.-nak fog idén kiadásra kerülni a Bespin Torture Rack Han Solo. Ez ránézésre is termetes figurának ígérkezik, mivel a karakter mellett kap helyet az a kínpad, amin Vader szadizta szerencsétlen Solot.

Emellett idén is folytatódik a Vintage-stílusú kartonos figurák kiadása. Az aktuális hatos között a hoth-i Solo jelenik meg felturbózott változatban.

Eddig ennyi tudható. Valószínűleg 2008-ban megint új csomagolással fognak a boltokba kerülni a legújabb figurák és minden bizonnyal tovább folytathatjuk Solo kapitány és Chewie műanyag másolatainak gyűjtögetését.

1. rész (1995-1999)

Han Solo és Chewbacca figurák listája 2000-2006 között

Sorfigurák: Extra figurák és szettek:

POTJ 2000 Chewbacca - Dejarik Challenge

POTJ 2001 Han Solo - Bespin Capture

POTJ 2001 Chewbacca - Millennium Falcon Mechanic

POTJ 2001 Han Solo - Death Star Escape

SW Saga 2002 Chewbacca - Cloud City Capture

SW Saga 2002 Han Solo - Endor Raid

SW Saga 2003 Han Solo - Hoth Rescue

SW Saga 2003 Chewbacca - Mynock Hunt

SW Saga 2004 Han Solo - Endor Strike

ROTJ 2005 Chewbacca - Wookiee Rage

TSC 2006 Han Solo (Carbonite)

TSC 2006 Chewbacca (Boushh Prisoner)

TSC 2006 Han Solo (Episode IV)

30th Ann. 2007 Han Solo (Smuggler)

30th Ann. 2007 Chewbacca - McQuarrie Sign. Series

30th Ann. 2007 Han Solo (Bespin Torture Rack)

30th Ann. 2007 Han Solo - McQuarrie Sign. Series

POTJ 2001 Silver Anniversary - Death Star Escape

SW Saga 2003 Death Star Trash Compactor
Luke with Han Solo (Wal-Mart Exclusive)

SW Saga 2003 Death Star Trash Compactor
Leia with Chewbacca (Wal-Mart Exclusive)

SW Saga 2003 The Battle of Hoth Multi Pack
(Toys R Us Exclusive)

SW Saga 2003 Skirmish at Carkoon Multi Pack
(Toys R Us Exclusive)

OTVC 2004 Han Solo

OTVC 2004 Chewbacca

Early Bird Certificate Package 2005

OTVC 2006 Han Solo in Endor Gear

VTSC 2007 Han Solo (Hoth outfit)