Han Solo és Chewbacca action-figurák 1. rész
- avagy hogyan húzzunk le száz bőrt egy wookie-ról (1995-1999)
Barta Orsolya írása


Ahogy az lenni szokott, az új film mindig fellendíti a figura kiadást, és ilyenkor nemcsak az új szereplőkről készült "mini-szobrok" árasztják el a boltok polcait - legalábbis nyugaton - de jó alkalom nyílik a korábbi filmek szereplőinek sokadszori kiadására is.

Akik figyelemmel kísérik az action-figurák megjelenését, bizonyára azt gondolhatják, hogy egy olyan szereplőből, mint mondjuk Chewbacca, már nem nagyon lehet újabb fajtát kiadni. Hiszen gondoljunk csak bele, hányféle különböző "kosztümje" is volt a három részben: először a szőrös a nagy táskával, aztán a szőrös a nagy táskával, és persze a szőrös a nagy táskával... A figurák tervezőinek azonban ez nem jelenthet akadályt, hiszen valahogy ki kell termelni az évi százféle figurát. Egy ideig lehet a kidolgozottságot finomítani, de ha már a végső határt elérték, marad a régi, jól bevált "adjunk hozzá mindig más kiegészítőt"-taktika.

A rövidke bevezető után szeretném végigtekinteni a klasszikus trilógia híres csempész-párosának action-figura repertorját 1995-től máig. Az első sorozat figurái és a kartonok megjelenése is a '95-ös ideálokhoz lett kitalálva, a tervezők éppen csak a rajongók véleményét nem kérték ki a témában. Meg is lett az eredménye: a legelső széria darabjai ma is közröhely tárgyát képezik. Ez a sor nyolc figurából áll: Luke, Kenobi, Solo, Chewbacca, R2-D2, C-3PO, Vader és egy rohamosztagos. (Leiát valahogy kifelejtették.) Han Solo a klasszikus öltözékét viseli: corelliai vérsávos nadrág, piszkos-fehér ing, fekete mellény és csizma; fegyverként pedig az elmaradhatatlan DL-44-es. Az arcvonásait - mármint Harrison Fordét - elég jól eltalálták, gondolom ezért nem vették a fáradságot egészen 1998-ig, hogy új fejet csináljanak neki. A baki a szokásos kigyúrt testalkatban keresendő, (csak úgy dagadnak az izmai a ruha alatt), valamint a korai ('95-'97) figurákra egyáltalán nem jellemző rossz egyensúlyelosztásban. Szegény Solonak olyan bénára csinálták a lábait, hogy kigyúrt felsőteste egyszerűen lehúzza, ha nem járunk el a megfelelő körültekintéssel. Tartozéka a DL-44-es mellett egy méretes mordály is.

Természetesen, ha már Solo-nak Schwarzenegger kölcsönözte a muszklijait, Chewbacca sem maradhat le mögötte. A róla kiadott első figura leginkább a Quo Vadis? c. filmben megismert Ursus-hoz hasonlítható. (Ő egy óriási testőr volt, aki a film végén az arénában puszta kézzel kitekerte egy bika nyakát.)
Két fegyvere van, a szokásos nyílpuska és egy - még Soloénál is nagyobb - "gépfegyver". Egyébként önmagában állva nem olyan szörnyű ez a figura, de a későbbi változatok mellett bizony nem mutat valami jól. Ezen figurák érdekessége, hogy Amerikában több csomagolásban is kijöttek 1999-ig: először piros kartonnal és nyomtatott karakterképpel, utána zölddel és metálos matricával, végül '98-ban ismét zölddel, de már diakockával.

Chewbaccáról ezután jó időre meg is feledkeztek, mivel azonban Han-nak több ruhája is volt a filmek során, 1996-ban a boltokba került a Han in Hoth Gear nevű figura. Úgy tűnik csak a Solo-babákat verte a sors, mivel ezt is képtelenség megállítani, még a gyakorlott kezűeknek is. Másik hibája szerintem, hogy a kabát kapucnija nincs Solo fején, pedig a filmben csak így láthattuk. Nem is beszélve arról, hogy ez a bizonyos kabát sötétkék volt, a figurán ellenben valamilyen okból barnára festették. Kuriózum viszont, hogy két mutációja van, az egyiknél Solo jobb kezén be vannak hajlítva az ujjak (ez a gyakoribb), a másiknál viszont egyenesebbek, így csak a bal kezével tud fogni. Mindkét fajtának két fegyvere van, a DL-44-es és egy másik, ismertlen típus. Összességében nézve, azt hiszem mondhatom, hogy ez a figura sem tartozik a legjobban sikerültek közé.

1996-ban kezdték el kiadni a deluxe-széria figuráit is. Han Solo az elsők között jelent meg egy Smuggler Flight Pack nevű hátra erősíthető rémséggel. Mit mondjak, borzalmas. Az alapfigura a '95-ös Han Solo némileg módosított változata: a lábát jobban kinyújtották, mint ahogy a karjait is, de a változtatás csak minimális. Ami viszont nagyon elrontja az összképet, az a narancssárga hevederszíj, ami egybe van öntve a figurával. Az arcán semmit nem változtattak, ami azért érdekes, mert a Han Solo figuráknak egészen 1999-ig ugyanazt a fejet adták.

A sima figurák '96-os eresztésével a piacra került a Han Solo in Carbonit is. Ennél a figuránál beszélhetünk kettő-az-egyben csomagról mivel nem csak a mellény nélküli Solo van benne, hanem a hozzá tartozó carbonittömb is, amibe hátulról bele lehet pattintani a figurát. Így már csak egy kis pisztoly fért be mellé a dobozba. Hasonlóan az első szériás Han és Chewie figurákhoz, ez is megérte a háromszori utánkiadást a különböző kartonvariációkkal.

'96-ban tört ki a világon a Shadows...-láz, így egy sorozat erejéig megjelent néhány szereplő a könyvből ismertek közül. A széria tagja volt Chewbacca, mégpedig fejvadász "álruhában". Megjelenésében kicsit eltér a megszokottól, inkább borgra (Star Trek) emlékeztet, mint fejvadászra a ráaggatott kütyük miatt. Alapfigurája a '95-ös változat, amin minimális változtatások történtek, mindössze "kibővítették" néhány kellékkel, pl.: páncél, szeminplantátum, ilyesmik. Ezzel együtt nekem jobban tetszik, mint az elődje; míg az kicsit vicces volt, ennek kifejezetten jól állnak a hatalmas izmok. Két fegyvere van, egy kapára emlékeztető vibrobárd és egy nehézkarabély, a kartonja pedig lila, mint általában a Shadows of the Empire-es karaktereknek.

A '97-es év is tartogatott a rajongóknak újabb Solo figurákat: az azévi első sorozatban jelent meg az Endor Gear Han Solo. Ez a figura a terpszínű nagykabátot viseli, amit sajnos úgy adtak rá, hogy nem lehet levenni. Itt is két mutációja volt a figurának, a kék és a barna nadrágos verzió. A vérsáv mindkettőn sárga. Fegyvere a szokásos DL-44-es.

Ezután szusszanásnyi szünet következett, majd az azévi harmadik szériában megjelent a Han Solo in Bespin Gear. Ő talán a második a "legelcsépeltebb" Solo-figurák listáján, vagyis amelyiket a legtöbbször adták ki különböző változtatásokkal. (A pálmát a kantinos viszi.) A figura feje még mindig a régi, a fegyverei is a megszokottak, és sajnos semmi extra nincs rajta, amit ki lehetne emelni.

'97-ben jelent meg a trilógia kibővített változata és ezzel együtt a játékpiac kínálatát is bővíteni kezdték. Az első "találmányuk" a Beast Assortment sorozat volt, melyben nyitófiguraként az új, fiatalított Jabba jelent meg, természetesen Han Soloval az oldalán. Igazából egyikőjük sem érdemel túl sok szót, azóta mindkettőjükről már sokkal jobb figurák születtek. Han a '95-ös átalakítása, Jabbát pedig arról a Special Edition-ösről mintázták, ami már a filmben is szörnyen festett.

Az 1998-as év viszont nagy változásokat hozott a figurakínálatban. Itthon az egyik ilyen változás az volt, hogy az ebben évben kiadott figurák a hazai boltokba már nem jutottak el. Valami történhetett a tervezési szinten is, mert a figurák külseje és színvonala klasszisokkal lehagyta az addigiakét.
Az év meglehetősen termékeny volt, rengeteg újdonság látott napvilágot, többek között a négy darabból álló Leia Collection. Ezek a dupla figurás pakkok, amolyan "jelenetek Leia hercegnő életéből". A széria harmadik tagja volt a bespini lila ruhás Leia a fekete dzsekis bespini Han Solóval. A sorozat érdekessége, hogy a figurák felsőruhája nem műanyagból van, hanem szövetből. Ez tehát a második bespini Han, szövet kabáttal. Összehasonlítva az elsővel, sokkal kisebb és vékonyabb annál.

A másik újdonság, amivel előálltak, a Movie Scenes volt. Ezek hármas pakkok, amelyek a filmek egy jelenetét ábrázolják. Az elsők között jelent meg a Death Star Escape nevű ilyen csomag, melyben a rohamosztagos ruhás Luke, Han és a megbilincselt Chewbacca alkotják a triót. Chewie ekkor még mindig a '95-ös változat inkarnációja, mindössze annyi a változás, hogy a két karja össze van bilincselve. A Solo figura viszont ilyen formában egyedül, máig nem került még kereskedelmi forgalomba. '95-ben készült ugyan ez a fajta figura, de az az ún. Mail-in-Item-ek közé tartozik, vagyis csak postai úton megrendelhető, exkluzív verzió. A Movie Scene-ek mindenkori tartozékai egyébként a talapzat, amire a talpukon lévő lyuk segítségével fel tudjuk tűzni a figurákat, valamint egy keménypapír háttér. Olyanok, mintha kis diorámák lennének. A figuráknak levehetőek a sisakjaik, és fegyverként egy-egy rohamosztagos karabély jár hozzájuk.

Természetesen a korábban elkezdett sorozatokat is folytatták, a Beast Assortment-ből a boltokba került a taun taun Soloval. Sajnos ez a figura ma már elég ritkának mondható, ezért csak borsos áron lehet itt-ott hozzájutni. A kidolgozása elég jó, de hát az ilyen fajta nagyobb volumenű figurákra azért átlagban jellemző a színvonalas megjelenítés. A hothi Solón jócskán javítottak, bár a kabátja még mindig barna, de már a fején van a kapucni, és meg is lehet állítani. A térdei ráadásul hajlanak.

'98-as deluxe a Han with gunner station nevű játék, amihez szintén a '95-ös figurát használták fel minimális átalakítással. A legszembetűnőbb változás a fején lévő adóvevő. Tartozéka még a Millenneum Falcon lövésztornyát szimbolizáló ágyú, ami mögé be lehet ültetni a bábút. A filmhez hasonlóan kiadtak egyet Luke Skywalkerrel is. A két torony alját egymásnak háttal össze lehet illeszteni, így lesz teljes a játék.

Az ezredforduló közeledtével újabb exkluzívnak mondható szériát találtak ki, a Millennium Coin Set-et. Ez nyolc darabból álló sor, melyben már kiadott figurákat próbáltak újra értékesíteni. Hogy kelendővé tegyék őket, fém érméket adtak melléjük bónuszként, melyek egyik fele minden figuránál azonos, a másikon a karakterre jellemző dombormű van. Az érmék szépek, de újra kiadni a már '95-ben is nevetségesnek számító Chewbaccát a harmadik Bespin Soloval nem vall túl nagy kreativitásra.

Nem sokkal ezután a tervezők végre észbe kaptak, és nekiláttak egy új Chewbacca tervezésének. Az eredmény magáért beszél, '98-as kiadású a Boushh's bounty Chewbacca. Az izmait eltüntették, viszont az elsőhöz képest jóval szőrösebb hatást keltenek a kidolgozottabb tagok. A frizurája is megváltozott és középen kis választékot tettek a fejére. Az egyetlen dolog, amit nem változtattak a '95-ösből: a nyílpuska. A figurának két apró szépséghibája van. Túl alacsony a többihez képest (csak fél fejjel nagyobb a Han Soloknál), és a nyakában lévő lánc sajnos nem levehető. Ezekkel együtt is azonban egy szuper darab!

A siker és az elismerések új lendületet adtak a gyártóknak és rögtön megjelentettek egy újabbat a Movie Scenes-ek közül, a Mynock Hunt-ot. A csomag most is három figurát tartalmaz, a bespini Solo újabb változatát, a hothi Leiát és egy újabb Chewbaccát. Solo a szokásos, de a beállítása valahogy jobban sikerült, mint a korábbi változatainál. Leia nagyon édi, és mivel most a méretarányokat is figyelembe vették, szinte elvész a másik két figura mellett. Chewie-val viszont überelték az eddigieket is: az alapokat megtartották a Jabba-palotásból, de jócskán átalakítva. Teljesen új fejet is terveztek neki, valamint a méreteit is kicsit megnövesztették, tehát mondhatni tökéletes lett. Mindhármukhoz van levehető légzőmaszk, plusz egy mynock is került a dobozba.

A harmadik önálló Chewbacca 1998 végén (nálunk '99 elején) jelent meg a flashback photo-s szériában. Ekkor jelent meg az új fajta karton is, amit egészen az Episode I-os figurák megjelenéséig használtak (Öt hónapig). A hothi Chewbaccát nálunk is lehetett kapni, de annak ellenére, hogy felépítésében szinte teljesen a '98-ast vették alapul, ráadásul kicsit megnövesztve, valahogy mégsem az igazi. Lehet, hogy a nem túl hitelesre sikerült hófödte bunda rontja az összképet.

Az Episode I előtti várakozással teli időben jelent meg a Jabba-palota dioráma egy új Han Solo figurával. A csomagolása már a flashback fotós trendet követi. A dioráma papírból összehajtogatható, 25 inch széles (63 cm), a figura pedig a kiolvasztás utáni állapotot örökíti meg. Solo szemei még be vannak gyógyulva, a keze összebilincslve, és mellékelték hozzá a karbontömb maradványát is.

1999 végén új követelményrendszert állítottak fel a figurákkal szemben, ami előrevetítette, hogy egyre inkább a gyűjtőknek kívánják csinálni a figurákat, akik gondosan bedugják a vitrinbe, vagy bontatlanul kiakasztják a falra és eszükbe sem jut játszani velük. A gyerekek egyre inkább a háttérbe szorultak. Az új trend első hírnökei a trilógiás chipes figurák voltak. A Han Solo in cantina nevű figurával teljesen új alapokra helyezték a Solo-babák tervezését. Próbálták méretarányosabbra csinálni a korábbiaknál, ennek az lett az eredménye, hogy szerintem túl kicsi lett. A fegyvert is újra tervezték, az kimondottan jól sikerült, ráadásul már a figura pisztolytáskájába is be lehet tenni. A lábai térdben hajlanak, jóval "nyüzügébb" lett a korábbiaknál, valamint végre új fejet is kapott. Mindazonáltal elég nehéz megállítani.

1999-ben ezután már az új film volt a középpontban, legközelebb Solo és Chewbacca csak 2000-ben jelentek meg, már a Power of the Jedi-sorozat figurái között.

Han Solo és Chewbacca 2. rész (2000-2006)

 

Han Solo és Chewbacca figurák listája 1995 - 1999

Sorfigurák: Extra figurák és szettek:

POTF 1995 Han Solo

POTF 1995 Chewbacca

POTF 1996 Han Solo in Hoth Gear

POTF 1996 Han Solo in Carbonite

POTF 1996 Chewbacca (Bounty Hunter)

POTF 1997 Han Solo in Endor Gear

POTF 1997 Bespin Han Solo

POTF 1998 Chewbacca as Boushh's Bounty

POTF 1998 Hoth Chewbacca
(with Flashback Photo)

POTF 1999 Han Solo (with Commtech Chip)

POTF 1995 Han Solo in Stormtrooper Disguise
(Kellog's Exclusive)

POTF 1996 Deluxe Han Solo
with Smuggler Flight Pack

POTF 1997 Beast Assortment
Han Solo with Jabba

POTF 1997 Cinema Scene
Death Star Escape

POTF 1998 Beast Assortment
Han Solo with Tauntaun

POTF 1998 Cinema Scene
Mynock Hunt

POTF 1998 Leia Collection 3

POTF 1998 Millennium Minted Coin Set
Bespin Han Solo

POTF 1998 Millennium Minted Coin Set
Chewbacca

POTF 1999 3D Display Diorama
Jabba's Palace with Han Solo in Carbonite