Analog H: A Jedi visszatérése
Barta Zoltán összeállítása

Nemrégiben már bemutattuk a nyolcvanas évek egyik érdekes 'science-fiction' magazinját, az Analog H-t. Most egy újabb Star Wars-os tartalomba kukkanthatunk bele, pontosabban a harmadik szám Return of the Jedi-os cikkébe.

A 20 oldalas kiadvány ötödét elfoglaló írás abban a korban meglepően objektív és pontos képet fest a filmről, és - az apróbb tévedések ellenére - sokkal tájékozottabb volt az akkori hivatalos hazai magazinoknál. (Ez vélhetően a Time Magazinnak is köszönhető, hiszen az Analog H borítóján látható Star Wars III - Return of the Jedi logo egy az egyben az amerikai kiadvány borítójáról származik.) Ez mindenképpen dícséretes volt, és a cikk különlegessége, hogy jóval a hazai bemutató előtt jelent meg és adott áttekintést a filmről. A 'megjelenés' persze képletesen értendő, hiszen egy párszáz példányban sokszorosított iskolai kiadványról volt szó.

Akit érdekel, feltétlenül olvassa végig ezt a terjedelmes írást a múltból, nem fogja megbánni!

A nyolcvanas években megjelent Analog H gimnáziumi science-fiction magazin harmadik számának borítója és a Jedi visszatéréséről szóló cikk oldalai. A cikk kattintásra nagyítható: