Analog H - Egy sci-fi "magazin"a nyolcvanas évekből
Barta Zoltán összeállítása

A nyolcvanas évek első felében nemcsak a hivatalos hazai kiadványokban, de bizony néhány iskolaújságban is találkozhattunk a Star Wars galaxissal. Ennek egyik ékes bizonyítéka az ebből a korból származó Analogia H című, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban 800 példányban "megjelenő" kiadvány, melyet a magyar sci-fi élet később egyik meghatározó alakjává vált Gáspár András szerkesztett, Hajnal Péter társaságában. (Gáspár Andrást Ed Fisher-ként is ismerhetik a könyvgyűjtők.)

Az Analog H persze nem tört a Galaktika babérjaira, de ezen a színten mégis bizonyította, hogy a középiskolások számára is viszonylag könnyen eléhetővé lehet tenni ezt a műfajt. Oly annyira, hogy a második számban egy összeállítást szenteltek két Star Wars-os fegyver, a rohamosztagos karabély és a fénykard technikai leírásának. Ez persze nem saját kútfőből készült, hanem egy átvett anyag volt, de az igyekezet mindenképpen díjazandó. A csaknem harminc éve készült újság pedig a szerény kivitele ellenére igazi kincsnek számít...

A nyolcvanas évek első felében 'megjelent' Analog H sci-fi magazin második számának borítója és a Star Wars-ról szóló oldalpár. (A képekre kattintva nagyíthatóak.)