Gruber Hugóra emlékezünk...
Barta Zoltán összeállítása

Július 3-án szomorú hírről számoltak be a portálok. 74 éves korában elhunyt Gruber Hugó, a kiváló bábművész és a szinkronszakma elismert személyisége. Halálával pótolhatatlan veszteség ért bennünket, a hazai Star Wars rajongótábort is, hiszen személyében a Star Wars-sorozat egyik legismeretebb szinkronizálója távozott közülünk. (Palpatine-t a Guild- és a prequel trilógiában, Ackbar admirálist pedig a THX-es videó-kiadáson é a Special Edition-ben szinkronizálta.)

Gruber Hugóval még 2005-ben találkozhattunk először. Az Episode III DVD-premierjére időzített klubrendezvényünk vendége volt. A vendégszereplése hatalmas sikert aratott, és ezzel felbátorodva az elkövetkező években sorra hívtuk meg a széria szinkronizálóit.

Hugó - azaz Hugó bácsi, ahogy magunk között hívtuk - nagy kedvvel jött közénk, hiszen felettébb kíváncsi volt ránk, és persze nagyon meghatódott fogadtatástól. Emlékszem, mielőtt megszólalt volna, a közönség dörgő tapssal köszöntötte. Ezen a rendezvényen pedig vele készítettük el az első poénos szinkront, aminek a szövegét a művész úr a helyszínen mondta fel. A hatás leírhatatlan volt, a közönség zajos tetszésnyilvánítással jutalmazta a produkciót.

De mindez már múltidő. Gruber Hugó sajnos többé már nem lehet a vendégünk. De az Erő vele lesz, mindig...


Az alábbi kép a 2005 decemberi klubnapon készült.