Star Wars Surprise Drink
Kinder tojás helyett

Barta Orsolya összeállítása

A Surprise Drink egy, a Kinder tojáshoz hasonló márka. A különbség, hogy itt a meglepetéssel teli műanyag tojás nem csokiban található, hanem egy 3 dl-es gyümölcsös üdítő „mellékleteként” lehet hozzájutni. Maga a márka már fut egy ideje; a cég 2009 óta már nagyon sokféle mesefigurával díszített műanyag palackos gyümölcslevet dobott piacra. Az italt leginkább a Kubuhoz vagy az Olympos-hoz lehet hasonlA Surprise Drink egy a Kinder tojáshoz hasonló márka, a különbség, hogy itt a meglepetéssel teli műanyag tojás nem csokiban található, hanem egy 3 dl-es gyümölcsös üdítő „mellékleteként” lehet hozzájutni. Maga a márka már fut egy ideje; a cég 2009 óta már nagyon sokféle mesefigurával díszített műanyag palackos gyümölcslevet adott ki. Az italt leginkább a Kubuhoz vagy az Olympos-hoz lehet hasonlítani, a palackon található ismertető szerint 30%-os a gyümölcstartalma, ami nem is olyan rossz, tekintve, hogy pl. az Olympos átlagban 12%-kal dolgozik és még játék sincs hozzá. A jelenlegi (vagy a közelmúlt-beli) kínálatban megtalálható volt a Hello Kitty, Spiderman, Disney Princess, Marvel Heroes , Cars 2, Monster High illetve a Toy Story 3.

A meglepetés tojás tartalma a korábbi sorozatoknál eléggé kiábrándító, ugyanis játékfigura helyett az általános a tetoválás-pufi matrica-mobildísz összeállítás volt. A Toy Story 3 és a Cars 2 sorozatánál jutottak el odáig a fejlesztők, hogy nem ártana valami „ütősebb” dolog is a tojásokba, mert a gyerekek hamar elveszítik az érdeklődésüket a termék iránt, ha sosem találnak értelmesebbet a tojásokban. Így ezek voltak az első sorozatok, ahol már minden 3. tojásban 3D-s kis figurát is lehetett találni a szokásos dolgok mellett.

A cég illetve a termék weboldal-címe fel van tüntetve a palackok csomagolásán, így gyorsan meg is kerestem, hogy a Star Wars-os vonalról szerezzek némi információt, de az oldalt valószínűleg már évek óta nem frissítették, ami kicsit furcsa, tekintve, hogy a boltok polcai tele vannak ezekkel az üdítőkkel.

Valószínű, hogy a cégnek a Clone Wars anaimációs sorozat idején Star Wars jogokat is sikerült szereznie, mert megjelentek a Clone Wars-os csomagolású üdítők. Itt szerencsére felhagytak a korábbi gyakorlattal és bár a mobildíszek megmaradtak, a tetoválás-pufimatrica helyett már kis figurák kerültek a tojásokba. Persze nem érdemes valami nagyon ütős dologra gondolni. Kis 2D-s figurák, leginkább társasjáték-figurákhoz hasonlítanak. Egy kis, különböző formájú műanyag lapocska, amire rá van ragasztva egy karakter-matrica. Ehhez jár még egy szintén műanyag talp, amibe beleállítva a figuránkat, nem dől el. A Clone Wars-os sorozathoz szerencsére még volt mellékelve minden tojásban egy lista, így kiderül, hogy a figurákból összesen 24 félét lehet összegyűjteni. Arról nem tudtam semmilyen infót szerezni, hogy a mobildíszekből hány féle létezik, mivel a weboldalra ezek a termékek már nem kerültek fel...

Az érdekes fordulat a The Clone Wars hirtelen befejezésével jött. Lehet, hogy a cég több évre vette meg a jogokat, miközben a sorozatot a Disney váratlanul leállította, nem tudom. A lényeg, hogy mostanában újra elég nagy számban feltűntek a különböző boltok polcain a The Clone Wars-al díszített üdítők, a tojásokban azonban már nem Clone Wars-os játékokat lehet találni, hanem az új Rebels sorozat karaktereit! A játékok összeállítása is változott, ráadásul szerencsére előnyükre: a kis 2D-s figurák megmaradtak, melléjük a tojásba viszont hűtőmágnes és kitűző került, ami határozott előrelépés a pufimatrica-tetoválás összeállításhoz képest. A dolog nagy hiányossága viszont, hogy a csomagban semmiféle lista vagy papír nem található arról, hogy a teljes sorozat hány darabos, és mivel a weboldal sincs aktualizálva, ennek az apró információnak sehol nem lehet utánanézni. Így sajnos ha valaki össze kívánja gyűjteni a sorozatot, nem tud mást csinálni, mint veszi az üdítőket és ha valami újat talál, örül neki.
Ha valaki esetleg nem akarná mind a két sorozatot összegyűjteni, viszonylag könnyen megállapítható, hogy melyik üdítőben nagy valószínűséggel milyen figura van, az igazi The Clone Wars-osoknak ugyanis a szopókája fekete, míg a Rebels-eseké sárga. Persze az is előfordulhat a megvett üdítőben egyáltalán nem Star Wars van, de ez elenyészően ritka eset. (Nekem persze sikerült egy ilyet is kihúznom, amiből a nagy várakozás után egy angry birds-ös madárka esett ki…)

A Rebels-es sorozat a Clone Wars-hoz hasonlóan 24 darabos. A sorozat darabjai: Ezra, Kanaan, Sabine, Hera, Zeb, Chopper, Inquisitor és Stormtrooper. Minden karakterből van műanyag figura, hűtőmágnes és kitűző.

Update! A nagy sikerre való tekintettel idén újabb sorozat jelent meg Clone Wars-szal díszített üvegekben. Az egyik újítás, hogy ezeknek a felső kupak-része már piros, így kívülről is könnyen megkülönböztethető a korábbi fekete illetve sárga kupakosoktól. A másik nagy újítás a gyártó cég részéről, hogy ezekben az üdítőkben a várakozásokkal ellentétben nem Episode VII van, sőt, nem is Star Wars! A kis tojások ezúttal Avengers-es kacatokat rejtenek, úgyhogy aki momentán nem rajongója ennek a szériának is, az inkább hagyja ki. A már megszokott műanyag figura és a hűtőmágnes mellett itt a harmadik kacat egy kis műanyag gomb, amit a viszonylag ritkán előbukkanó gumikarkötőre lehet illeszteni. Az általam eddig kihúzottak alapján gyanítható, hogy a figurákhoz és a mágnesekhez ugyanazokat a képeket használták a gyártók, a gombokon azonban mindenféle montázsokat lehet találni.