The Old Republic - A Birodalom vére
Képregény a Szukits Kiadótól

Havasi Máté és Barta Zoltán írása

Idén a magyarországi Star Wars-képregények történetének mérföldkövéhez érkeztünk. Azok után, hogy az Adoc-Semic csaknem tizennégy éven át megszakítás nélkül foglalkozott a témával, tavaly, épp A birodalom árnyainak első része után, a cég megszűnésével nagyjából párhuzamosan keresztet vethettünk a sorozatra. Ez persze sokakat hidegen hagy, mert igen, lássuk be, a kiadó minden igyekezete ellenére sem volt képes minőséget letenni asztalra. Legalábbis a Star Wars-fronton nem. Pedig ott aztán mindig nagyok voltak az elvárások.

Mostantól azonban a Szukitsot nem csak a vonatkozó regények kiadójaként tisztelhetjük: megjelent tőlük az első képregény is, méghozzá a két The Old Republic-kötetet idéző korban játszódó történettel.

A Sith Birodalom képviselői visszatérnek, és átfogó támadást indítanak a Köztársaság ellen. A Sötét Tanács ezt a pillanatot választja ki, hogy Teneb Kelnek még egy lehetőséget adjanak a bizonyításra. Feladata egy áruló elfogása, aki magának a császárnak a tanítványa volt, most viszont az ellenséggel keresi a kapcsolatot...

A The Old Republic-éra eddig azt a kiaknázatlan területet jelentette a messzi-messzi galaxisban, amit most már tényleg ideje volt feltérképezni. Egy ismeretlen közeg mindig rengeteg felfedeznivalót tartogat, de sajnos a sablon-faktor itt is erősen rányomja a bélyegét a kiadványra. Sőt, a képregény láthatóan ugyanazt az utat folytatja, mint az onlie-játék. Vagyis minél több ismerős elem bukkan fel benne, annál jobb, az átlag rajongóknak nem kell annyit vesződniük az új szimbólumrendszer bemagolásával. Annak idején már a Knights of the Old Republic (KOTOR) sem volt mentes a sablonoktól, de az apróbb-nagyobb botlások ellenére ott legalább még nyomokban érezhető volt szándék arra, hogy valami teljesen újat is kapjunk a pénzünkért. A The Old Republic (TOR) nem vesződik ezzel. Hiába a nagy időkülönbség, rögtön felismerjük a birodalmi rohamosztagost, a tisztet, a TIE-vadászt, stb,. Mintha három és félezer év alatt ebben a galaxisban nem változna semmi. Ez persze nem a kiadó hibája, eszünkbe sincs őket ostorozni emiatt. Hiszen amivel most rukkoltak elő, az már egy új korszak kezdetét jelenti...

Ami először szemünkbe ötlik a 96 oldalas kiadvány kézbe vételénél, az a minálunk ilyen vonalon egyelőre szokatlan minőségű kivitel: az Adoc-Semic sajnos soha nem ügyelt eléggé arra, hogy jó (nemhogy kiváló) minőségű papírra nyomjon, méghozzá keménytáblás borítóval. Mondanom sem kell, egészen más érzés egy ilyet a kezünkben tartani, még akkor is, ha ez magasabb árat jelent (mely azonban nem magasabb a más kiadóknál elérhető, szintén szép kivitelű képregényekhez képest - ráadásul a kiadótól rendelve kaphatunk is némi kedvezményt). Hát erre is vonatkozik az, hogy mérföldkő.

A rajzstílus egyáltalán nem rossz, sőt, hangulatos és igényes, de biztosan nem mindenkinek jön be. Viszont egy képregénynek pont megfelelő, még a számítógépes színezés dacára sincs hiányérzetünk. Erőteljes, kontrasztos és a látványvilág letisztultnak mondható. A történetvezetés felemás benyomást kelt: itt-ott picit összecsapott, és a sztori elsőre kissé kuszának érződik, viszont folytatása következik, és erre már a gerincen olvasható sorszám is utal. Miután a The Old Republic korszaka minálunk egyelőre elég elhanyagolt, üdvözölhetjük a témaválasztást és várjuk a következő epizódot, melynek megjelenése jövő tavasszal várható.

Star Wars: A birodalom vére (The Old Republic-sorozat)
Készítette: Alex Freed, Dave Ross, Mark McKenna, Michael Atiyeh
Fordította: Szente Mihály
Szukits Kiadó, 2012
96 oldal


A Star Wars The Old Republic - A Birodalom vére képregény borítója, és néhány oldalpárja: