Ultimate Missions - Rebel Storm
Barta Orsolya írása

Bár a Wizards of the Coast már lassan két éve befejezte a Star Wars Miniatures kiegészítők gyártását és kiadását, azért nem kell temetnünk a játékot. A több mint 800 különféle figura változatos játszmákat tesz lehetővé, és ha már meguntuk a klasszikus páros szkirmis-módot,a Star Wars univerzumból vett küldetéseket is játszhatunk, előre meghatározott csapatokkal. Ezeket a scenariókat saját magunk is kitalálhatjuk, de ha nincs ötletünk, bátran fellapozhatjuk a 2004-ben és 2005-ben megjelent 3 Star Wars Miniatures - Ultimate Missions című könyvet is, melyekben a régi és az új trilógia, valamint a Tartakovsky-féle The Clone Wars animációs sorozat alatt játszódó küldetésleírások közül válogathatunk kedvünkre.

A Wizards sajnos az első három ilyen küldetéskönyv után felhagyott ezeknek a további kiadásával, bár tervbe volt véve még egy negyedik is a Universe kiegészítő sorozathoz, ez azonban már soha nem jelent meg. Ez szomorú, mivel a filmeken kívül is nagyon sok játszható történet várt volna arra, hogy táblán felelevenedjenek, a Régi Köztársaság korától egészen a Legacy érájáig. A későbbiekben azt az űrt úgy próbálták valamelyest kitölteni, hogy a hivatalos weboldalukon indítottak egy mission-sorozatot. (Az oldal sajnos már nem elérhető.)

Mivel a három mission book az első három figurasorozathoz (Rebel Storm, Clone Strike, Revenge of the Sith) lett kiadva, csak nagyon korai figurákat találunk a megadott csapatokban. Ezeket akár át is alakíthatjuk kedvünk szerint, de talán érdemesebb meghagyni az eredeti formációkat, így olyan figurákat is ki tudunk próbálni, amik a versenyen gyakorlatilag már használhatatlanok.

A Rebel Storm Ultimate Missions könyv két nagy részből áll: az első, nagyobb egység a régi trilógia időrendjét követve ír le 33 játszható küldetést, a filmek szerinti három fejezetre felosztva, a második részben pedig a speciális szabályok leírása található, valamint olyan eszközök értékei és tulajdonságai, melyekről a könyv megjelenéséig még nem készült figura. Emellett még egy "pályakészítő" rész is olvasható a könyvben, amiben arra vonatkozóan találunk ötleteket, hogy hogyan készítsünk pályát az üres négyzethálós alap és a különböző 'tile'-ok segítségével, amik a Rebel Storm kezdőkészletben voltak.

Ne felejtsük el, hogy amikor ez a küldetéskönyv megjelent, még összesen mindössze 60 figura és egy pálya létezett a Star Wars Miniatures játékhoz, ami szintén a Rebel Storm kezdőkészletben volt elérhető. Ennek egyik oldala a Tractor Beam Reactor Coupling, a Halálcsillag egy részét ábrázolta, a későbbi pályákhoz képest meglehetősen kezdetleges formában, a másik fele pedig teljesen üres volt, mindössze a négyzetháló volt rárajzolva, amin a mellékelt úgynevezett 'tile'-ok segítségével lehetett tetszőleges pályát kialakítani (ld. fentebb). Ezt a pályahiányt kitöltendő, a mission book melléklete volt még egy kétoldalú térkép is, egyik felén Mos Eisley-val, a másikon a Felhővárossal, valamint még néhány terepelem, melyek egy részét a karakterek használni is képesek a küldetések során (pl. speeder bike, R5-ös droid).

Érdekesség, hogy a leírt küldetések nem csak a régi trilógia három filmjét veszik alapul, hanem kicsit kinyúlnak az expanded universe világába is. A könyv első és második küldetése máris ilyen típusú; a Rescue on Ralltir és a Decision at Kattada azt meséli el a játékon keresztül, hog Leia hercegnő és Antilles kapitány hogyan szerezték meg a Halálcsillag terveit mielőtt a Devastator üldözőbe vette volna őket.

A hagyományos egy játszmás küldetések mellett találunk a könyvben olyan összekapcsolt scenariókat is, melyek két, vagy akár három játszmán keresztül folytatódnak és akkor történik közöttük a váltás, amikor az egyik fél teljesít egy meghatározott feladatot az adott játékban. Ilyen pl. a Tantive IV elfoglalása: ebben a három részből álló küldetéssorozatban először Leia hercegnővel el kell jutni a robotokig, aztán át kell töltenie Artoo-ba a Halálcsillag terveit (ez a játékban úgy zajlik, hogy Leiának két egymást követő kört kell eltöltenie Artoo mellett, mialatt nem csinálhat semmi mást), majd a két robotnak el kell jutnia a mentőkabinokig, hogy elhagyhassák a hajót. A felkelő katonák és Antilles kapitány eközben próbálja fedezni a műveleteket, a birodalmiak pedig természetesen igyekeznek ezt megakadályozni. A küldetés harmadik fázisa a legizgalmasabb, mivel ekkor a felkelőknek egy halovány remény adatik a végső győzelemre: ha 20 aktiválás során sikerül megjavítaniuk a hiperhajtóművet, elmenekülnek és megnyerik a játékot. Ez azonban nem is egyszerű feladat, mivel abban a körben, amelyikben a karakter a hajtóművet 'javítja', nem csinálhat semmi egyebet, minthogy áll a hajtómű mellett. Eközben a birodalmi játékos csapatába megérkezik Darth Vader, aki a Rebel Storm többi karakteréhez viszonyítva gyakorlatilag legyőzhetetlen. Úgyhogy az esély a felkelők győzelmére nagyon minimális, de ha birodalmi játékos esetleg zsinórban egyeseket dobál, akkor talán sikerülhet.

Ez a küldetés alapjaiban nagyon hasonlít a normál játékra, van azonban a könyvben néhány olyan is, melyek teljesen új játékélményt adnak. A Rebel Search is egy ilyen típusú, ami egy érdekes alaphelyzetből indul: A felkelőknek valahogyan sikerült leküldeniük a Tatooine-ra még egy mentőkabint 5 felkelő katonával a fedélzetén, akiknek feladata a Halálcsillag terveinek felkutatása. Megtudják, hogy egy jawa megmenekült abból a homokkúszóból, amelyik felvette a két droidot, ráadásul éppen Ancorehead-ben van (amit a Mos Eisley pálya szimbolizál). Cél, hogy megtalálják ezt a jawát és kikérdezzék (ki kell vinni a pálya egyik szélére). Persze a birodalmi csapat is a jawát keresi, csak kicsit másképp... Miután mindkét csapat fel lett állítva a kijelölt kezdőhelyek valamelyikére, fel kell még rakni a 'junkyard' részre 10 jawát, mindegyik alatt 1-1 egy-négyzetes tile-lal, amiket képpel lefelé fordítunk. A leírás előre megadja, hogy azt a jawát kell megtalálni, amelyik alatt az energiapakk elem van. A felkelő katonák, miután odamentek egy jawához, a játékos megnézheti a jelölőnégyzetet alatta. Ha a rossz jawához ment, visszateszi a jelölőt és tovább keres, ha megtalálta jót, onnantól ő irányítja és kivezeti a pályáról. a birodalmiaknál is hasonló az alaphelyzet, annyi különbséggel, hogy a birodalmi játékos minden jawát kivezet a pályáról akihez odamegy (letartóztat és elvisz kihallgatni) és csak akkor nézheti meg a jelölőt, ha jawa már a pályán kívül van. Ha nem a jót sikerült lehozni, a jawa már akkor sem mehet vissza a játékba.

A két csoport között egymásra lövöldözés csak két esetben lehetséges: 1. Olyan katonát lehet támadni, aki éppen jawát irányít, vagy 2. visszalőhet a katona arra aki őt támadja. A támadás ráadásul mindkét esetben csak 6 négyzeten belülről lehetséges. De hogy ne legyen túl egyszerű a dolog, a jawák szétszaladnak: minden kör végén a két játékos felváltva dob minden jawára és abba az irányba lépkednek el velük, amit a játékleírás meghatároz a kockadobás értékétől függően. Így ha nem vigyázunk, pár kör után már olyan messze lesznek a jawák, hogy alig lehet őket utolérni...

Ne lepődjünk meg ha sok esetben a játékban használt karaktert egy másik figurával tudjuk csak pótolni, ez mindössze azért van, mert az első kiegészítő 60 figurájába nem férhetett bele minden szereplő, így pl. Antilles kapitányt egy hoth-i parancsnokkal, Zuckusst pedig egy Heavy Stormtrooperrel kell helyettesítenünk. (Zuckuss későbbi sorozatokban már lett kiadva, úgyhogy nyugodtan használhatjuk azt a figurát is, Antilles kapitányról viszont jól elfelejtkezett mindenki.)

A könyv persze természetesen csak angolul jelent meg, így a küldetések megismeréséhez némi angoltudás elengedhetetlen. De akinek van rá ideje és érdekli a miniatures táblás játék, érdemes legalább egyszer átlapozni ezt a kiadványt és egy-két érdekesebb küldetést kipróbálni benne.

A Rebel Storm Ultimate Missions küldetései:

A NEW HOPE MISSIONS
Rescue on Ralltiir
Decision at Kattada
Assault on the Tantive IV Part I
Assault on the Tantive IV Part II
Assault on the Tantive IV Part III
Tusken Attack
Rebel Search
Mos Eisley Shell Game
Cantina Crash
Race to Docking Bay 94
Escape From Alderaan
Death Star Inflitration
Death Star Escape


THE EMPIRE STRIKES BACK MISSIONS
Wampa Fight
Probe Droid Pursuit
Echo Base Defense
Echo Base Evacuation
The Dark Side Cave
Dinner Party
Imperial Custody
Cloud City Escape I
Cloud City Escape II
Cloud City Escape III


RETURN OF THE JEDI MISSIONS

Bounty Hunter Showdown
Tatooine Swoop Chase
What Jabba Wants I
What Jabba Wants II
What Jabba Wants III
Endor's Moon Landing
Dangers of Endor's Moon
Endor Speeder Chase
Capturing the Bunker I
Capturing the Bunker II
The Temptation of Luke Skywalker


A Star Wars Miniatures Ultimate Missions: Rebel Storm borítója és néhány oldalpárja (ez utóbbiak rákattintva nagyíthatók):