The Dark Times - A 17. Star Wars Miniatures-sorozat
Barta Orsolya összeállítása

"For over a thousand generations the Jedi Knights were the guardians of peace
and justice in the Old Republic. Before the dark times, before the Empire."
Obi-Wan Kenobi, A New Hope

Obi-Wan Kenobi ezen mondatai mára már klasszikussá váltak az eltelt több mint 30 év alatt, de mit is értett ő valójában sötét idők alatt? Igazából nem teljesen a Birodalom korát, inkább az átmeneti időszakot a Köztársaság és a Birodalom között, illetve a Birodalom korai éveit. Erről az időszakról sokáig nagyon keveset tudtunk, de mostanában egyre több esemény, szereplő tűnik fel, akik a maghatározói voltak ennek a korszaknak.

Mivel a Wizards of the Coast mindig próbált naprakész lenni a különböző Star Wars-os termékei kiadásával (gondolok itt egyrészt az RPG-re, másrészt a Miniatures-re) 2010 januárjában megjelentette a 40 darabból álló új Miniatures-sorozatát, a The Dark Times-t. Ez a sorozat egyértelműen a Köztársaság és Birodalom közötti átmeneti időszakor ölelei fel, ismert és kevésbé ismert karakterek bemutatásával. Mivel ez egy eléggé zavaros időszak volt a messzi-messzi galaxis történetében, a sorozat majdnem felét a fringe, vagyis a kívülálló karakter teszik ki, felvonultatva jópár fejvadászt és egyéb léhűtő alakokat. A Birodalom visszavág népszerű fejvadászai közül mindössze Boba Fett maradt ki a sorozatból, valószínűleg azon egyszerű ok miatt, hogy belőle eddig jóval több figura jelent már meg, mint a többiekből. Helyette van viszont az igazi Boushh, vagyis nem a Leia hercegnő-féle ál-fejvadász, hanem az eredeti.

Aki figyelemmel kíséri a Dark Horse képregénykiadó Star Wars-os sorozatait, az tudja, hogy Dark Times címmel egy képregénysorozat is fut Amerikában, melyből nálunk persze eddig mindössze az az egy füzet jelent meg, ami a Vector-sztori folytatását tartalmazta a KOTOR-os rész után. Ebből a képregény-sorozatból több karaktert is ámentettek a Miniatures-be, kezdve Dass Jennir-től és Bomo Greenbark-tól T'surr-ig és a Togorian Soldier-ig.

Mivel ez szám szerint már a Wizards 17. nagy sorozata volt (beleszámítva az újrakiadásokból álló Rebels and Imperials, valamint az űrhajókat tartalmazó Starship Battles sorozatot is), végre eljutottunk oda, hogy most már nem a sokadik Darth Vader és Luke Skywalker esik ki a boosterekből, hanem ténylegesen új karakterek. A nem 'egészen' ebbe a korszakba illő Régi Köztársaság és Sith frakció mindössze egy-egy figurával van képviselve, csak úgy mint a Mandalor és a Szeparatista oldal.

A Köztársaság színeiben látott napvilágot A'Sharad Hett, akit a nagy többség azért sokkal jobban ismer Darth Krayt néven. A képregények háttérinformációiból megtudhatjuk, hogy A'Sharad a Tatooine-ról származott és miután túlélte a 66-os parancsot, visszatért a szülőbolygólyára, hogy a tuskenek élére állva tovább folytassa harcát a felemelkedő Birodalom ellen. Ennek megfelelően a mini figura commander effect-jei is csak tuskenekre hatnak. Önmagában nem mondható túl erős karakternek, de azért a középmezőnyben elég használható lehet a 80-as életével és a niman stílusú harci technikájával. A figura pár hónapja nagyon felértékelődött a gyűjtői körökben, mindössze azért, mert néhány amerikai miniatures-kereskedő (akik a boostereket kibontva, darabonként árulják a figurákat) saját boosterbontási statisztikája alapján arra a következtetésre jutott, hogy ez a figura jóval ritkább a sorozat többi very rare figurájánál. Így a figura ára az egekbe szökött, jelenleg 50 $-on áll, csak egy figura képes vele tartani a versenyt, Cad Bane a Galaxy at War- sorozatból!

Merumeru mindössze a 'ritka' státuszig jutott, a Köztársaság rajongóinak mégis egy jól használható karakter, mivel a 140-es élete mellett commander effectjének köszönhetően bármilyen frakció-beli wookie beválogatható mellé a csapatba. Mivel a felkelő frakció tele van jobbnál jobb Chewbaccákkal, ezek máris használhatóak lesznek a Köztársasági oldalon is. Érdekes, hogy Merumeru, bár szerepelt már az Episode III-ban is, a nevét csak utólag kapta, a filmben még 'Wookie Chieftain' név alatt található.

A sorozat 8 very rare figurájából 4 a felkelő frakciót erősíti, ezek Chewbacca kivételével mind Expanded Universe-es karakterek. Ahhoz képest, hogy a Birodalom visszavág idején még arról volt szó, hogy összesen 2 jedi úszta meg a mészárlást (Obi-Wan és Yoda), mára már olyan sok 'túlélő' került elő, hogy alig lehet őket összeszámolni. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy hol voltak ezek a felkelés idején, de a történeti háttér igyekszik elvarrni ezeket a 'kilógó' szálakat. Nos, a három újabb előkerült jedi (vagy inkább ex-jedi) Dass Jennir, Ferus Olin és Jax Pavan. Dass Jennirt a Dark Times képergény-sorozatból lehet ismerni, Ferus Olint Jude Watson találta ki még 2002-ben a Jedi Quest gyerek regény-sorozathoz (Magyarországon sajnos nem jelent meg), Jax Pavan pedig a 2001-es Shadow Hunter-ben tűnik fel először (magyarul: Vadászó Árnyék), ekkor még csak említés szinten, később viszont a 2008-as Coruscant Nights trilógiának már fontos szereplője. A mini karakterek nagyjából hozzák a megismert tulajdonságokat, a három jedi közül a legerősebb Ferus Olin lett. Jennirnek és Olinnak van egy-egy, egymáshoz nagyon hasonló képessége, a Dispassionate Killer és a Dark Temptation. Mindkettő lényege, hogy egy Erőpontért a karakter +4 attack-et és +20 damage-t kap a fordulója végéig, ami persze nagyon jól jöhet, a bökkenő ott van, hogy a forduló végeztével kell dobni nekik egy 11-es mentődobást. Ha ezt a játékos elvéti, akkor Jennir meghal (kihullik a játékból), Olin pedig átáll az ellenfél csapatába... Elég kellemetlen. A jó hír viszont, hogy mindhárom jedi affinity-vel rendelkezik a Köztársasához, vagyis beválogathatók a köztársasági csapatba is.

A birodalmi frakció is nagyon sok új, izgalmas karakterrel bővült, mint például Kir Kanos, az egyik legismertebb royal guard, az Imperial Inquisitor, vagy az Imperial Sovereign Protector. Az Inquisitor külsőre némileg hasonlít a korábbi Dignitary-ra, de jóval használhatóbb, mint az elődje: eleve 70 életpontja van és bár támadni nem tud, a Turn to the Dark Side képessége talán még veszélyesebb is, mint egy egyszerű támadás. Először is, ez a támadás helyetti képesség nem kerül Erőpontba az Inquisitornak, tehát akár minden körben elsütheti, mindössze annyi kell hozzá, hogy valamilyen ellenséges karakter legyen hozzá 6 négyzeten belül. A kiválasztott ellenség automatikusan 20 sebzést kap. Van ugyan ellene 11-es mentődobás, a bibi csak az, hogyha nem sikerül, akkor a célpont kénytelen átállni az inquisitor csapatába a játék végéig. Ha a játékos úgy dönt, hogy nem használja ki a mentőt, akkor a figurája megkapja a 20 sebzést.

A protector személyében végre egy igazi bodyguard karaktert kapott a Birodalom, akinek most már nem csak 20 élete van. Ezen kívül nem tud túl sokat a karakter, ami még nagyon hasznos lehet (főleg a tavalyi top-csapat felkelő-kommandó ellen), az a Force Sense. Bár a protectoroknak sajnos csak egy Erőpontjuk van, az Imperial Entanglements sorozat trónszékes Palpatine-jával kiküszöbölhető ez a probléma, az ő Erőpontjait ugyanis minden csapattagja költheti.

Kir Kanos szintén nagyon erős figura lett: az alap 21-es védekezése és 13-as támadása önmagában is megállja a helyét, de a loner miatt még +4 attack-et is kap, ha nincs 6 négyzeten belül szövetséges karakter. A két Erőpontja mellé ő is Force Sense-t kapott.

Bomo Greenbark a Dark Times képregény-sorozat másik fontos karaktere, fajára nézve nosauri. Ezek a kis "gyíkemberek" a szeparatisták oldalán harcoltak, de a 66-os parancs után befogadták azt a jedi tábornokot, aki korábban ellenük vezette a köztársasági sereget; ez volt Dass Jennir. Ezután a jedi főparancsnoksága alatt folytatták a harcukat, de már a Birodalom ellen. A Half-Axe Pass-i végzetes kimenetelű csatában a Birodalom megsemmisítette a teljes nosauri haderőt, mindössze két túlélő maradt, Bomo és Dass. A két katona egy ideig még együtt harcol, próbálják megtalálni Bomo családját, de amikor kiderül, hogy a felesége és a lánya is meghalt, elválnak útjaik.
A mini karakter nem túl erős, viszont 18 pontért azért nem olyan rossz. Bár alapból csak 10-et sebez, de Twin Attack-je van ráadásul Stealth-es, az Impulsive Reprisal-nak köszönhetően pedig szövetséges unique karakter halála után +4 attack-et és +10 sebzést kap a játék végéig. Ő a Dark Times-sorozat egyetlen small, vagyis kis talpú karaktere.
A fejvadászok mind nagyon erősek lettek, sokkal hatékonyabbak, mint a korábban kiadott verzióik. A "közönségkedvenc" IG-88, Assassin Droid lett, aki amellett, hogy sok élete van, és tényleg erős, a The Clone Wars-sorozat Grievous-ával a játékosok szavazatai alapján az egyik legerősebb Dynamic Duo-s csapat.
Két Talz is kiadásra került a sorozatban, bár ők nem annyira a Dark Times-érához köthetők, inkább a The Clone Wars animációs-sorozat első évadjából ismerhetjük őket. A Talz Warrior nem olyan extra, 7 pontért nem nagyon tud semmit, ellenben a Talz Chieftain, bár igaz, hogy 16 pont, de 60 élete van, a commander effect-je pedig jól jöhet, egy gyengébb fringe csapatban, mivel a non-unique fringe-eknek +4 attack-et és +10 damage-t ad szintén fringe ellenségek ellen. A figurák medium-nak számítanak a talpuk alapján, mégis jóval nagyobbak lettek, mint az átlagos medium figurák.

A Togorian Soldier és T'surr is a Dark Times-képregényből lehet ismerős. A Togorian nagy valószínűséggel Mezgraf akar lenni, aki annak a hajónak tartozott a legénységéhez, amelyik felvtte Dass Jennirt és Bomo Greenbark-ot a Half-Axe Pass-i csata után. A Vector vonatkozó részeiben is meg lehet keresni, akinek esetleg megvan a képregény. A figura elég gyenge, bár érdekes lehet kipróbálni a Bravado képessége miatt, ami talán okozhat a játék alatt megleptést az ellenfélnek.

T'surr egy veszélyesnek kinéző, de igazából egy meglehetősen használhatatlan figura. Robosztus termete ellenére mindössze 20 élete van, és bár 30-at tud sebezni, a mindössze 2-es attack-je jelentősen lecsökkenti annak az esélyét, hogy bárkit is eltaláljon.

A sorozat egy szem mandalorja viszont hozza a mandalorok szokásos szívós formáját. Bár csak egy common figura a Mandalorian Jedi Hunter 24 pontért elég erősre sikerült. Engem leginkább az első KOTOR játék mandalorjaira emlékeztet, akikkel eléggé meggyűlt a játék alatt a bajom és bizony volt, hogy újra be kellett töltenem a mentett állást, mert úgy helyben hagytak, hogy fűbe haraptam a kísérőimmel együtt.

Összegezve, a Dark Times egy olyan sorozat lett, melynél már szinte elengedhetetlen a játékosok vagy a gyűjtők háttértudása, mert bizony az Expanded Unuiverse ismerete nélkül a legtöbb figurát alig lehet beazonosítani.
A The Dark Times Miniatures-sorozat tagjai:

Old Republic
01. Jedi Watchman C

Sith
02. Elite Sith Assassin C

Republic
03. ARF Trooper UC
04. A'Sharad Hett VR
05. 501st Legion Clone Commander UC
06. 501st Legion Clone Trooper C
07. K'Kruhk, Jedi Master VR
08. Merumeru R

Separatist
09. EG-05 Jedi Hunter Droid UC

Rebel
10. Chewbacca, Fearless Scout VR
11. Dass Jennir VR
12. Ferus Olin VR
13. Jax Pavan VR
14. Kota's Elite Militia UC
15. Kota's Militia C

Imperial
16. Emperor's Hand UC
17. 501st Legion Stormtrooper C
18. Imperial Engineer C
19. Imperial Inquisitor UC
20.
Imperial Sovereign Protector UC
21. Kir Kanos VR
22. Major Maximilian Veers R

Fringe
23. Bomo Greenbark VR
24. Bossk, Trandoshan Hunter R
25. Boushh, Ubese Hunter R
26. Dengar, Hired Killer R
27. 4-LOM, Droid Mercenary R
28. Gungan Bounty Hunter UC
29. Human Engineer C
30. IG-88, Assassin Droid R
31. Rodian Brute C
32. Rodian Raider C
33. Talz Chieftain UC
34. Talz Warrior C
35. Togorian Soldier UC
36. Trandoshan Elite Mercenary UC
37. Trianii Scout UC
38. T'surr C
39. Zuckuss, Bounty Hunter R

Mandalorian
40. Mandalorian Jedi Hunter C

Jelmagyarázat
C - common (gyakori)
UC - uncommon (kevésbé gyakori)
R - rare (ritka)
VR - very rare (nagyon ritka)