Star Wars Episode I Widevision Cards - III. rész
Barta Zoltán összeállítása

2000 áprilisában, az Episode I VHS-változatának kiadására időzítve jelent meg a The Phantom Menace 3D Widevison­sorozat. Tizenegy hónap alatt ez már a harmadik teljes értekű széria volt ugyanabból a filmből! Ennek ellenére senki sem gondolta azt, hogy túlzás lenne a forgalmazása, hiszen olyan extra dologról volt szó, ami a kártyasorozatok történetében igen ritkán fordul elő. (Arról nem is beszélve, hogy a Star Wars Widevision-szériák között addig csak egy ilyen sor látott napvilágot, és az is négy évvel korábban.) A TOPPS mindenképpen akart egy limitált 3D-s Episode I sort, és erre az egész világon nagy érdeklődésre számott tartó videó-premiert tartotta az alkalmas időpontnak.

Ez a 3D-s sor még a hasonló 'A New Hope'-osnál is rövidebb, hiszen mindössze 46 (!) lap segítségével meséli el a film sztoriját. Ebben viszont nincs se cím-, se pedig checklist kártya, vagyis ezek nem foglalják feleslegesen a drága helyet. Mert bizony az extra izgő-mozgó lapok meglehetősen drágán kerültek forgalomba. Egy dobozban ugyan a megszokott 36 csomag volt, de az átlagosnál vastagabb lapok miatt egy csomagba csak két (!) kártya kerülhetett bele.

Könnyű kiszámolni, hogy egy doboz megvásárlása esetén semmiképpen sem jönne ki két teljes sor. (Az Episode I első és második szériája három-három alapsort tartalmazott, tehát ha három rajongó összedobta a pénzt, jó eséllyel mindenkinek kijött egy-egy alapsorozat.) A 46 lapot emiatt tényleg extraként kellett prezentálni, és itt újból az akció lett a döntő tényező. Nem véletlen, hogy a megveszekedett gyűjtők az Episode I 3D-t tartják a megklasszabb sorozatnak.

A rövid sorral összhangban jelentek meg az Episode I extrakártyái is. Nagy meglepetésre beharangozónak mindössze egyetlen promóciós lap került forgalomba, szerencsére ebből annyit gyártottak, hogy bőven jutott belőle kis hazánkba is. A Qui-Gon-t és Obi-Wan-t a nabooi hangárban bekapcsolt fénykarddal ábrázoló kártya sok más újság mellett a Star Wars Galaxy Collector-ban is megjelent, és a magazin egyik utolsó nagy dobása volt.

Az extrák közé tartozik az a két kártya is, melyeket 'Multi motion'-ként szoktak emlegetni. A látványos mozgásokat reprodukáló lapok méltán váltak a gyűjtemények becses darabjaivá, viszont az alkalmazott technológia miatt a sok fázisból összerakott kártyák képét sajnos itt nem tudjuk bemutatni.

Az 'A New Hope' 3D-nél már felmerültek bizonyos technikai (karcolódási) problémák, melyekért rengeteg kritikai érte a TOPPS-ot. Valószínűleg ez is közrejátszott a széria lapszámának drasztikus csökkentésében, és a csomagonkénti két lapos kiszerelés korlátozásában. Az egyébként rendkívül érzékeny felülettel gyártott kártyák így nehezebben karcolódtak, és ezzel sok bosszúságtól kímélték meg a vásárolókat. Állítólag bizonyos mértékig sikerült úrrá lenni az idegesítő foltosodáson is, ami szintén zavarólag hatott azok számára, akik nem laboratóriumi körülmények között tárolták a gyűjteményüket.

De a viccet félretéve ez a széria akármennyire is sikeres volt, már csak kevesen engedhették meg maguknak, hogy összegyűjtsék. A bontott állapotban is egyre drágábbá váló sor a mai napig is meggondolásra késztetheti a kisebb pénzű kollektorokat, főleg azokat, akik Amerikán kívül probálják megszerezni a hőn áhított 3D-s sort.
Sajnos ennek ellenére a Widevisoin sokat vesztett varázsából. A TOPPS a második és harmadik részes kiadásokat már nem favorizálta annyira, mint a korábbiakat, és ez bizony a Star Wars Widevision lassú kimúlásához vezetett...

<<< Episode I Widevision Cards első sorozat

<<< Episode I Widevision Cards második sorozat

 

Az Episode I harmadik Widevision sorozat (3D) bontatlan doboza:

A 3D-s sorozat néhány lapjának az elő- és hátoldala:

A 3D-s sorozathoz kiadott promóciós lap elő- és hátoldala:

Az Episode I 3D-s Widevision sorozathoz kiadott lapok listája:
1 The Phantom Alliance
2 To Trap a Jedi
3 Besieged by Battle Droids
4 Destroyer Droid Challenge
5 Escaping the Neimoidians
6 Planet Naboo Invaded
7 Refuge In a Water World
8 "How Rude!"
9 Facing Boss Nass
10 Target: Planet Naboo
11 Warcraft Closing In
12 Rescuing Queen Amidala
13 Valiant R2-D2
14 The Sith Apprentice
15 Encountering Anakin
16 Day of the Podrace
17 High-Speed Thrills
18 Treacherous Dug
19 The Fast and the Furious
20 Racing Across Tatooine
21 The Home Stretch
22 Maul's Quarry
23 Decision at Coruscant
24 Facing the Jedi Council
25 The Galactic Senate
26 Amidala's Gamble
27 A Phropecy Fulfilled?
28 Counterattack
29 Face-Off With Maul
30 Adversaries
31 Regal Battlefield
32 Reclaiming the Palace
33 Gungans Go to War
34 Trade Federation Offensive
35 The Reluctant Hero
36 Implacable Foes
37 In the Generator Complex
38 Fury of the Sith
39 The Fate of Qui-Gon Jinn
40 Starpilot Anakin
41 Skywalker's First Battle
42 The Enemy Within
43 Vanquishing Darth Maul
44 Naboo Liberated
45 Yoda's Warning
46 A Pause for Peace