Jedi Academy
A 15. Star Wars Miniatures-sorozat

Barta Orsolya összeállítása

Még alig érkezett meg a magyar boltokba az Imperial Entanglements-set, máris itt az újabb, ami sokak szerint jóval felülmúlja a korábbi sorozatot. A Champions of the Force-hoz hasonlóan ebben a szériában is nagy számban találhatóak a különböző Erőhasználók. A tavaly novemberi The Clone Wars volt az eddigi utolsó, ami a boostereken kívül egyéb csomagokat is tartalmazott, mint a Starter Set, a Battle Pack és a folyamatosan megjelenő Map Pack-ek. Starter Set nem sok sorozathoz jelent meg eddig, ennek legfőbb oka, hogy a kezdő set-tek - melyek leginkább az új játékosok számára készülnek - tartalmaznak annyi figurát, amivel már el lehet kezdeni játszani, emellett olyan fontos kiegészítőket, mint a játéktábla és a szabálykönyv. Mivel a legújabb ilyen Starter Set két sorozattal ezelőtt jelent meg, egy ideig megint nem számíthatunk rá.

De visszatérve az új kiegészítőre, a Jedi Academy szokatlanul hamar, már a külföldi megjelenés napján feltűnt egyes magyar boltok polcain is, ami nagy öröm a gyűjtőknek, mivel ezúttal nem kell hónapokat várniuk, hogy összegyűjthessék az új sorozatot. A most már három sorozat óta tartó szokás szerint ez a széria is 40 darabból áll, ellentétben a korábbi 60 darabos szériákkal. Ez persze egyrészt hátrány, mivel kevesebb az új figura, gyűjtés szempontjából viszont határozottan előnyös, mivel ha összehasonlítjuk a 60 darabos sorozatokkal, sokkal kevesebb befektetéssel össze lehet gyűjteni a teljes kollekciót. A boostereket ugyanis nem csak egyesével, hanem úgynevezett booster case-ekben is meg lehet venni, ami egy nagyobb csomag, és összesen 12 boostert tartalmaz. Így azért kifizetődőbb megvenni a sorozatot, mert az egyes booster case-eket úgy rakják össze a gyárban, hogy a 12-ből garantáltan 4-ben very rare, vagyis nagyon ritka figura található, a maradék 8 pedig rare (ritka) figurát tartalmaz, de ezek között biztosan nincs két egyforma. Az uncommon és a common figurák eloszlása pedig 2 illetve 4 teljes sorozat booster case-enként. Mivel a 40-es sorozatoknál általános az az elosztás, hogy 8 very rare és 8 rare figurát tartalmaznak, ebből kiszámolható, hogy ha valaki rááldoz annyi pénzt, hogy egy booster case-t egyben megvesz, akkor ezután biztos, hogy összesen 4 figurája fog hiányozni a sorozatból, amiket utólag már könnyedén beszerezhet akár az internetről is. Booster case-ek természetesen már a korábbi 60 darabos sorozatoknál is voltak, csakhogy akkor általában 14-14 volt a rare-very rare figurák aránya, tehát legalább 2 teljes case kellett ahhoz, hogy (szerencsés esetben) legalább a ritka figurák hiánytalanul meglegyenek.

A sorozat karakterei elég jól lettek összeválogatva, mindössze a Rebel frakció hiányzik, de ez nem is meglepő, hiszen az eggyel korábbi sorozat nagy részét ők tették ki. Minden frakció szolgáltat régen várt erős karaktereket a játékosok számára, kivéve a Szeparatistákat, ahol az egyetlen figura a Rocket Battle Droid, ami már a két sorozattal korábbi The Clone Wars szériában is megjelent. Ez a sorozat azonban már nem csak a ritka egyedi szereplők tekintetében tartogat meglepetéseket, a gyakori figurák közé is bekerültek olyan erős karakterek, hogy az ember nem győz csodálkozni. Ilyen rögtön az 1-es sorszámot viselő Jedi Battlemaster, ami a Régi Köztársaság csapatát hivatott erősíteni. (Megjegyzem erre a frakcióra rá is fért némi tápolás, mert eddig nagyon hiányoztak belőle egyrészt a jó parancsnoki képességű figurák, másrészt az erős harcosok.) Nos a Jedi Battlemaster nem parancsnok, "csak" egy sima Jedi, viszont mindössze 27 pontba kerül, ezért pedig egy 110 életponttal rendelkező, 19-es védekezésű figurát kapunk. Korábban ilyen magas életpontot csak egyedi karakterek kaphattak! Gyengéje, hogy mindössze 4 Erőpontja van, ehhez viszont 4 képesség is társul, mindegyik 1 Erőpontért, vagyis elég széles a repertoárja.

A sor második tagja szintén rendelkezik egy érdekes képességgel. A Jedi Crusader is egy uncommon figura, 80 életponttal és az Affinity képességgel, ami engedélyezi a játékos számára, hogyha ez a karakter a csapatában van, mellé beválogathatja Malakot és Revant, tekintet nélkül azok eredeti frakcióbesorolására! Ez nagyon hasznos és a Wizards ezzel megspórolta azt, hogy ebből a két közkedvelt Sith-ből ki kelljen adnia Old Republic-os változatot is.

A sorozat harmadik tagja egy ismeretlen ismerős, nevezetesen az Exile Jedi a KOTOR II játék főszereplője. Gondolom ez a figura sok vitát és ellenérzést fog kiváltani, mivel a kiadásával a Wizards úgymond "hivatalosította" a karakter korábban már kanonizált nemét, vagyis nőként adta ki. Mivel a játékban is tábornok volt, ez a változata is rendelkezik parancsnoki hatással: minden 6 négyzeten belüli szövetségesnek extra támadást ad. Emellett erős Erőképességei vannak, életpontilag pedig 120-as, viszont mindezek ellenére szerintem túl sok érte a 49 pont, ami egy 150 pontos versenyben elviszi a csapatkeretünk 1/3-át.

A Sith frakcióban is vannak nagy meglepetések, és persze előkerültek korábban már kiadott karakterek újabb változatai is. Érdemes megjegyezni, hogy Darth Maul és Darth Sidious ezúttal már a Sitheket erősítik a korábbi szeparatista frakció helyett.

A Sithek egyik új nagyágyúja Darth Pagueis, Sidious egykori mestere, aki nem kardforgató, hanem Erőképességei miatt érdemel figyelmet. Az újabban elterjedt séma szerint természetesen ő is Force Renewal képességű, viszont körönként nála nem egy, hanem két Erőpont töltődik. Ehhez járul a Force corruption 3 és 4, ami eléggé aggasztó képesség az ellenfél szempontjából, mivel ezekkel Plagueis úgy tudja elég durván megsebezni a 6 négyzeten belüli célpontot és az összes mellette álló karaktert, hogy szerencsétlen mentődobások estén még körök múlva is sebződnek, ha egyáltalán túlélik az első hullámot. Emellett képes újjáéleszteni az éppen meghaló csapattársakat, úgyhogy ha valaki beválogatja a csapatába, az ellenfél egyetlen esélye, ha gyorsan megpróbálja likvidálni a Sith mestert. Gyengéje, hogy a képességei használatához 6 négyzeten belülre kell mennie a célpontjához.

Naga Sadow a másik "szuper Sith", akit egyrészt a nálunk is megjelent Sith Birodalom tündöklése képregényből ismerhetnek a rajongók, másrészt a KOTOR játékban az ő sírjában volt a korriban-i Csillagtérkép. Ő 140 életponttal rendelkezik, és egyik ijesztő képessége a Virulent Poison, ami élő ellenségekre az alap 20 sebzésen felül még 20-at sebez a mérgezett penge miatt. A plusz sebzés elkerülésére lehet ugyan egy mentődobást dobni, a bökkenő csak az, hogy a szokásos 11 helyett itt legalább 16-ot kell dobni a sikerhez, vagyis erre mindössze 25% esélye van az ellenfélnek. Emellett Naga Sadow természetesen még egy halom Erőképességgel is rendelkezik.

A Köztársasági csoport is meg lett erősítve néhány újabb, illetve kevésbé új Jedivel és katonával. Rögtön érdemes megemlíteni a 12-es sorszámot viselő Antarian Ranger-t, ami ugyan csak egy sima common figura, viszont Affinity-jének köszönhetően beválogatható mind a régi, mind az új köztársasági csapatba. Nincs túl sok képessége, viszont csak 12 pontba kerül, 40 életpontja van és Stealth-je, ami segíthet neki hosszabb ideig túlélni a játékban.

A másik érdekes köztársasági common figura a Youngling, vagyis a kis Jedi-tanonc gyerkőc, akinek a képességei elsőre nem túl meggyőzőek (10 életpont, 15 védekezés, 2 támadás és 20 sebzés - a fénykard miatt). Viszont ha sokat használunk belőle és egy csapatba rakjuk mondjuk az új Qui-Gon Jinn Jedi Trainer-rel és Grand Master Yodával, máris nőttek az értékeik 9 támadásra ás 19 védekezésre, amivel akár még nagy meglepetéseket is okozhatunk az ellenfelünknek.

A Birodalmi szekció ezúttal csak néhány common és uncommon figurával gazdagodott, de azért ezeket sem kell rögtön leírni. A legígéretesebb szerintem az Imperial Sentinel, ami már méretei okán is kimagaslik a többi figura közül, mivel a large-ok közé tartozik. Igazán bíztató a 160 életpontja, és a 40-es sebzése, amihez 8-as sebesség (8-at léphet, ha támad, szemben a szokásos 6-tal), és melee reach 2 is társul. Sajnos, mivel 51 pontba kerül, az ember meggondolja, hogy beválogassa-e a csapatába.
A legtöbb nagyon erős egyedi figurával kétségtelenül az Új Köztársaság lett felturbózva. A legdurvább közülük Grand Master Luke Skywalker, ami méltó párja a The Clone Wars-sorozat General Kenobi-jának. A pontértéke is megdöbbentő, 115, amivel előlépett a legnagyobb pontértékű SW Miniatures karakterré, letaszítva trónjáról az eddigi első helyezett Darth Revan-t, aki 88 pontot ér! (Oké, az AT-AT-t ne számítsuk ide.) Ehhez képest Kenobi jóval alul lett pontozva. Luke-nak alapból triple attack-je van megspékelve egy twin attack-kel, vagyis ha nem mozog a fordulójában hatszor támadhat, egyenként 19-es támadással és 20 sebzéssel! Emellett nagyon sok Erőpontja van, jobbnál jobb képességekkel együtt, és mindezeken felül minden Erőképes szövetségesnek Force Renewal-t ad! És persze ne felejtsük el azt sem, hogy még csak nem is very rare, csupán egy rare figura.

Érdemes még megemlíteni Cade Skywalker, Padawan-t, aki 20 pontért nagyon jó gyógyítója lehet a csapatnak, valamint Anakin Solo-t, akinek az Unleash the Force képessége ugyanaz, ami rajta kívül korábban csak a Champions of the Force-os Jacen Solo-nak volt, annyi különbséggel, hogy Anakin ehhez már Force Renewalt is kapott.
A Fringe karakterek közül a KOTOR-rajongók új kedvence lehet a HK-50 Assassin Droid, ami szerencsére uncommon, tehát nem túl nehéz beszerezni, és nagyon igényesen kivitelezett figura. Képességeiben nagyjából megegyezik a The Clone Wars-os IG-86 Assassin Droiddal, annyi különbséggel, hogy HK alapból 30-az sebez, amihez még +10 sebzés társul, ha olyan célpontot választ, ami már aktiválva volt a kör folyamán. Viszont sajnos 27 pontba kerül, ami azért elég sok.
A Yuzzhan Vong frakció is bővült érdekes karakterekkel, a legígéretesebb szerintem a Yuuzhan Vong Ossus Guardian, ami beválogatható Új Köztársasági csapatba is. Akik ismerik a Legacy-képregénysorozatot, azok még emlékezhetnek rá, hogy ilyen vongokkal találkozik Cade Skywalker az Ossus-i Jedi templom romjai között.
Dióhéjban ennyit lehet elmondani erről a sorozatról. Új játékosoknak is nagyon tudom ajánlani, mert tényleg hasznos karaktereket tartalmaz, és nem csak a drágább szinteken, hanem a common-uncommon vonalon is. Októberig biztosan mindenki igényeit ki tudja elégíteni, amikor jön az újabb Star Wars Miniatures-széria, a Galaxy at War!
A Jedi Academy Miniatures-sorozat tagjai:

Old Republic
01. Jedi Battlemaster
02. Jedi Crusader
03. The Jedi Exile

04. Vodo-Siosk Baas

Sith
05. Darth Maul, Sith Apprentice
06. Darth Plagueis
07. Darth Sidious, Sith Master
08. Krath War Droid
09. Naga Sadow
10. Sith Apprentice
11. Sith Lord

Republic
12. Antarian Ranger
13. The Dark Woman
14. Grand Master Yoda
15. Heavy Clone Trooper
16. Master K'Kruhk
17. Qui-Gon Jinn, Jedi Trainer
18. Youngling

Separatist
19. Rocket Battle Droid

Imperial
20. Disciple of Ragnos
21. Imperial Sentinel
22. Reborn
23. Stormtrooper

New Republic
24. Anakin Solo
25. Cade Skywalker, Padawan
26. Exceptional Jedi Apprentice
27. Grand Master Luke Skywalker

28. Kol Skywalker
29. Kyle Katarn, Kombat Instructor
30. Leia Skywalker, Jedi Knight

Fringe
31. Crimson Nova Bounty Hunter
32. Felucian
33. HK-50 Assassin Droid
34. Jensaarai Defender
35. Peace Brigade Thug
36. R4 Astromech Droid

Mandalorian
37. Death Watch Raider

Yuuzhan Vong
38. Praetorite Vong Priest
39. Praetorite Vong Warrior
40. Yuuzhan Ossus Guardian