Episode I - Fundy csokoládé akció
Barta Zoltán összeállítása

1999-ben az első rész mindent bekebelező marketing kampánya kis hazánkat sem kerülte el. Ez még azoknak is szemet szúrt, akik annyira nem számítottak rajongónak. Az élelmiszeripari termékek ugyanis minden közértben felbukkantak, így az Episode I hőseivel csak az nem találkozott, aki soha nem járt vásárolni.

A Fundy vélhetően tisztában volt a vásárlási szokásokkal, így azon a nyáron egy rámenős akcióval lepte meg a rajongókat. Két sorozatnyi csokoládé, gyűjtögetős matrica a hozzávaló füzettel, meg persze egy jól hangzó akció, amivel sokat lehet nyerni. A fanatikusoknál nem volt kétséges, hogy a matricák mellett az összes csokipapír bekerül a gyűjteménybe, emiatt viszont a két sorozat színvariációira is vadászhattak. (A matricás szeletből - kókuszos és kakaós-rumos ízesítéssel - volt fekete és fehér, a matrica nélküliből - kókuszos és mogyorós ízesítéssel - piros és kék szímű csomagolású.) Ez a dolog könnyebbik része volt, a matricákat viszont a csomagolás rejtette, így a 12 darabos sort sima vásárlással nem lehetett csak úgy összeszedni. Ennek köszönhetően néhány napon belül ezekből is szépen beindult a rajongó cserebere.

Aki részt szeretett volna venni az akciós játékban, mindenképpen rákényszerült arra, hogy több sorozatot gyűjsön össze. A matricás füzeteket - és a csomagolást - be kellett küldeni, enélkül nem lehetett részt venni a játékban. Egy gyűjtő számára viszont ez maga a halál, hiszen akkor odavész a nagy erőfeszítések árán összerakott kollekció. Sokan egy drasztikus megoldáshoz folyamodtak, és egyszerűen vettek egy egész doboznyi csokoládét. Ekkora mennyiségnél jó eséllyel nemcsak az összes csomagolásváltozat, de a matricák is benne voltak legalább kétszer.

Végül még érdemes megemlíteni, hogy az akcióban milyen nyereményekkel kecsegtették a vásárlókat. A kisebb nyeremények az ilyekor szokásos játékok voltak, jelen esetben LEGO-t kaphattak a szerencsés beküldők. A nagyobb nyereményt egy családi utazás jelentette az angliai Legoland Windsorba...

Az 1999-ben üzletekbe került Fundy csokoládé kétféle sorozatának csomagolása. Az első (kék és piros) ízesítése kókuszos és mogyorós, a második (fehér és fekete) szintén kókuszos és kakaós-rumos volt. Ez utóbbiban rejtőztek a matricák.

A Fundy matricagyűjtó akció füzetének borítója, egyik belső oldalpárja és az akció leírása.


A Fundy csokoládékhoz mellékelt 12 darabos sorozat 9 matricája.