Episode I - Pepsi kártyasorozat
Barta Zoltán összeállítása

A Special Edition nyomulása után nyílvánvaló volt, hogy az új trilógia nyitórésze sem kerülhet a mozikban üdítőitalos támogatás nélkül. Nos, a jogokat továbbra is a Pepsi birtokolta, és mivel ebbéli minőségükben az egész világon forgalmazhatták termékeiket, Magyarország sem maradt ki a jóból.

A gyűjtésben egyre jártasabb hazai rajongók egy különleges akció keretein belül láthattak neki a kollekciójuk bővítéséhez. A termékek mellé a vásárláskor egy-egy kártyát kaphattak, melyekből ha összegyűjtöttek egy sorozatnyit - azaz 9 darabot - akkor azt beválthatták egy, a kártyák hátoldalán látható kirakható poszterre. Összesen 45 kártya szerepelt az akcióban, melyekért - nem nehéz kiszámolni - ha megvolt valamennyi, 5 poszter volt a jutalom.

Ez idáig remekül hangzik, de volt egy szépséghibája a dolognak. A kártyákat a poszterekért cserébe le kellett adni, és ezt a gyűjtőknek nem igazán akaródzott megtenni. Inkább lemondtak a poszterről, mert tudták, a kártyák hosszú távon sokkal nagyobb értéket képviselnek.

Gyűjtögetés amúgy sem ment zökkenőmentesen. Minden akció csak addig ér valamit, amíg az üzletek is komyolyan gondolják, nálunk viszont csak igen kevesen gondolták így. Akadtak olyan üzletek, ahol mindezt felesleges nyűgnek tekintve eszük ágában sem volt a kártyákkal vacakolni, és külön kérésre sem voltak hajlandóak teljesíteni az akciós feltételeket. A gyűjtőknek maradt tehát az egymás közti cserebere, meg persze a közértes ismeretségek felkutatása.

Végezetül egy érdekességet említsünk meg a mai napig is kedvelt szériával kapcsolatban. Az alapvetően álló formátumúra tervezett kártyák között Ben Quadinaros, a pod-racer személyében egy kakukktojást is találhatunk, ugyanis az ő kártyája valami oknál fogva fekvőre sikeredett. Hogy miért, arra nem találtunk logikus magyarázatot, és persze arra sem, miért éppen őt választották ki arra, hogy a 45 lap egyikén felbukkanjon...

Az 1999-es Pepsi-s kártyasorozat teljes, 45 lapból álló szériájának elő- és hátoldalai, az akcióban meghatározott kilences kötegekben.