Star Wars Miniatures - A The Clone Wars sorozat
Barta Orsolya összeállítása

Már megint egy Star Wars Miniatures, ezúttal azonban a tavaly novemberben megjelent The Clone Wars sorozat lesz a téma. Maga a sorozat már nem a legújabb, ugyanis idén március 17-én kiadásra került a következő sor is Imperial Entanglements néven. Ahogy a sorozatok neveiből is kitűnik, a Wizards visszatérni látszik ahhoz a korábbi gyakorlatához, mely szerint az egyes szériákon belül nem keveri az érákat, hanem próbál egy-egy korszakhoz igazodni. 2004-2005-ben, az első három sorozat kiadásánál is ez volt még a szokás, azután a Universe megjelenésével felborult a hagyomány. Ez egyrészt jó volt azok számára, akik minden érát és frakciót gyűjtenek, másrészt viszont megnehezítette azok dolgát, akik csak a kedvenc korszakuk karaktereit próbálják összeszedni. Most azonban újra érákra vannak szétbontva a sorozatok, és nem is kell sokat agyalnunk rajta, hogy melyik melyik lehet, mivel már a sorozat nevéből, illetve a boosterek képeiből is egyértelműen kiderül.

A Knights of the Old Republic után nagy változások történtek a Wizards-nál a Miniatures kiadás terén. Egyrészt a The Clone Wars-szal teljesen megváltoztatták a karakterkártyák külsejét, másrészt a sorozat 60 darabosról 40-re csökkent. A másik újítás, hogy a sorfigurák mellé megjelent Starter illetve Scenario Set-be belekerültek már korábban, más sorozatokban megjelent karakterek, de mellettük teljesen újakat is kiadtak. Ezek viszont nem részei a 40 darabos sornak. Így összességében lehet, hogy összejön a 60 figura, de nehezebb nyomon követni a sorozatot, mint a korábbi években.

A Starter Setben például a 6 karakterből csak a két főkarakter új, a maradék 4 katona megtalálható a Clone Strike, a Revenge of the Sith illetve a Universe sorozatokban. Ráadásul a Super Battle Droid Commander, ami eredetileg Universe-es figura volt, belekerült a The Clone Wars Scenario Pack-ba is...

Érdemes néhány szót ejteni a Starter Set-ben kiadott General Obi-Wan Kenobiról, aki versenyző körökben elég sok vitát kavart mostanában. Az egész egy új különleges képesség, a Soresu Style Mastery bevezetésével indult, ami jelenleg egyedül ennek az új Kenobinak van. A lényege, hogy bármilyen támadásból (közelharci vagy lövés) származó találat esetén engedélyez védekeződobást. Persze korábban is voltak hasonló képességek, de a Jedi karaktereknek ez Erőpontjukba került. A 'Lightsaber Block', a 'Lightsaber Deflect' és a 'Lightsaber Reflect' egyaránt Erőképességek, ráadásul meg volt határozva az is, hogy melyik védi a közelharci és melyik a lövésből származó támadást. Ehhez képest most megjelent egy olyan Kenobi, akinek ez a védekezés már nem Erő, hanem Speciális képesség, vagyis még csak Erőpontjába sem kerül! Emellett ráadásul van 'Force Renewal'-ja (Erő megújítás), vagyis újratermelődnek az Erőpontjai, és 'Master of the Force 2', vagyis fordulónként kétszer használhat Erőpontokat! Mivel a Wizards is úgy ítélte meg, hogy Obi-Wan tényleg kicsit túl erős lett, kiadtak egy javítást a képességhez, és a "minden támadást véd" helyett azt mondták, hogy akkor ezután csak a közelharci ütéseket védje. A Starter Set mellé kiadott legújabb szabálykönyvben már ez a verzió jelent meg, bár a karakter kártyáján még az eredeti változat olvasható. Így kicsit lenyugodtak a kedélyek, közben több helyen felmerült, hogy General Kenobit ki kell zárni a versenyekről, mert nem lehet megölni. Ez aztán 2009 közepén meg is történt, így a Köztársaság ellenfelei fellélegezhettek... Persze előtte még jött egy újabb fordulat, ugyanis a Wizards április közepén kiadott egy újabb javítást, melyben visszavonta a korábbit, úgyhogy General Kenobi 'Soresu Style Mastery'-je most már újra véd mindkét féle támadás ellen. Itt kell azonban megjegyezni, hogy mivel ez a képesség alapjában egy vívási technika, nem véd a legtöbb Erőképesség ellen, mint a 'fojtogatás', az 'Erő lökés' vagy az 'Erő villám'. De hát ezt most csak otthon, haveri körben próbálgathatjuk, versenyen ez az Obi-Wan nem indulhat!

A Starter Set másik főkaraktere, Count Dooku of Serenno megkapta a 'Makashi Style Mastery'-t, ami ugyan, csak közelharci támadások ellen enged védekeződobást, viszont kiüti a 'Shii-Cho', a 'Soresu', az 'Ataru' és a 'Niman' stílusok bónuszait, vagyis Kenobi nem védheti Dooku ütéseit. Emellett megkapta a 'Lightsaber Ripost' képességet is, ami ugyan 1 Erőpontba kerül, viszont közelharci támadás esetén Dooku visszaüthet egyet a támadóra. Dooku egyetlen gyengéje, hogy mindössze 5 Erőpontja van és sajnos nem kapott 'Force Renewal'-t. Ezt a problémát könnyedén lehetne orvosolni a sorozat egyes számú darabja, a Darth Sidious Hologram segítségével, ami minden 6 négyzeten belül tartózkodó szövetségesnek 'Force Renewal' 1-et ad. Az egyetlen bökkenő, hogy míg Dooku a Szeparatista frakcióhoz tartozik, a Sidious hologram Sith színekben jelent meg, és az egyik fő szabály szerint a frakciókat tilos egymással keverni, hacsak ezt valamilyen egyedi szabály felül nem írja. Ez a dolog elég érthetetlen minden gyűjtő számára, mivel Dooku és Darth Maul is elvileg Sith-ek, mégis eddig mindig a szeparatisták között lettek kiadva, csak úgy, mint a korábbi Darth Sidious-ok. Erre kijön ez a hologram, de nem lehet a szeparatistákkal együtt használni, csak a Sith-ekkel, ahol olyan karaktereknek adhat 'Force Renewal'-t, mint mondjuk Ulic Qel-Droma, vagy Lumiya, akikhez a történet szerint vajmi kevés köze van...

A Starter Set és a boosterek mellett megjelent egy Scenario Pack , vagy Battle Pack nevet viselő kiegészítő is, ami összesen 10 figurát és 2 új pályát tartalmaz. A 10 figura közül 6 szintén korábbi sorozatokból lett átemelve: ISP Speeder - Bounty Hunters; Mace Windu, Jedi Master - Revenge of the Sith; Dwarf Spider Droid - Clone Strike; General Grievous, Supreme Commander - Revenge of the Sith; Halfirie Droid - Universe; Super Battle Droid Commander - Universe. A maradék 4 figura (Clone Trooper on Speeder, Roron Corobb, IG Lancer Droid, IG Magna Guard) viszont teljesen új, és persze ezek sem részei a 40 darabos sorozatnak. Érdekesség, hogy az IG Magna Guard a sorozatban is megtalálható, de a sorfigura és a Battle Pack-es verzió kialakításában különbözik egymástól, bár a nevük és a képességeik teljesen megegyeznek. Ez azonban nem újdonság, ilyennel már korábban is lehetett találkozni. Ugyanez a helyzet az összes egyszerű katonánál (Rebel Trooper, Stormtrooper, Snowtrooper, Hoth Trooper, stb.), ez viszont jó, mert a figurák megkülönböztethetőek egymástól, de képességek tekintetében egyenrangúak. (A képen a Clone Stike sorozatban is megjelent Grievous és Windu van a csomagban, de ez ne tévesszen meg senkit, valójában a ROTS-os verziók kerültek a pakkba. Valószínűleg ez a kép egy korai promóciós fotó lehetett.)

A sorfigurák felhozatalában nem sok az újdonság, a köztársasági oldalon új Anakin (2 féle), Aayla Secura és Barriss Offee mellett megtalálható az új kedvenc, Ahsoka is, bár a 60 életpontjával nem tartozik kimondottan az erős karakterek közé. Barriss Offee jó szolgálatot tehet, ugyanis a Clone Strike-os verziójával ellentétben végre ő is kapott 'Force Renewal'-t, a 20 pont értékű gyógyítása pedig pótolja Kenobi hasonló, de a mostani figuráról lespórolt képességét. Captain Rex is megtalálható a sorban, értékét mutatja, hogy az interneten már 20-30 dollár között mozog az ára.

A szeparatisták között az új General Grievous, Droid Army Commander egy jól kitalált karakter. Bár mindössze 100 életpontja van, ami (tapasztalatból tudom) néha nagyon gyorsan el tud fogyni, ha nem vigyázunk rá, tripla támadása és a parancsnoki effektben az alárendelt droidoknak juttatott iker támadás miatt a csapatunkban a helye! Alapból közelharcos karakter, de a blaster képesség segítségével távoli ellenfeleket is célbavehetünk vele, rádásul ehhez több támadási bónuszt kap (+12 az eredeti +8 helyett), mint az alap támadása. A szeparatisták másik adu ásza, Durge is megjelent a sorozatban, a Clone Strike-os verziójánál fejlesztetettebb formában.

A Wizards a The Clone Wars sorozatnál egy új terméket is bevezetett. Az úgynevezett Map Pack-ek különlegessége, hogy két teljesen új játéktáblát tartalmaznak a rajzfilm helyszíneivel, valamint két figurát, egyet a köztársasági, egyet a szeparatista oldalról. A csomagokban ezen kívül nincs semmi, vagyis ezek önmagukban alkalmatlanok a játékra. A két figura nem randomizált, és a csomagolás úgy van kialakítva, hogy már kibontás nélkül is lehessen őket látni. Emellett a két figura egyike mindig főkarakter, ráadásul szintén nem sorfigura, és csak ebből a csomagból lehet hozzájutni. A Map Pack-ekből mostanáig csak egy jelent meg, de a későbbiekben összesen három kerül majd kiadásra. Az első a The Attack on Teth; ebben Anakin Skywalker és egy Super battle droid található. A második, a Showdown at Teth Palace melyben a két figura Asajj Ventress és egy klón katona; a harmadik pedig a The Crystal Caves of Ilum nevet viseli, a benne található figurák pedig Luminara Unduli és egy battle droid.

Az első és a második Map Pack-ben található két-két pálya egyik oldala összeilleszthető egymással, így egy jóval nagyobb játékteret adva ki a hagyományosnál. Az első térkép ezen oldala a Teth-i bejárati csarnok, (a másik a nelvaan-i hómezőt ábrázolja). A második csomag térkép-folytatása pedig a Teth-i kolostor belsőbb termei (hátoldalán a Rattatak Aréna, ami még a 2003-as rajzfilmből lehet ismerős). Érdekesség, hogy Anakin kártyája megint "el lett rontva". Míg a figura a karakter animációs sorozat-beli külsejéhez igazodik, addig a kártyára ismét egy Episode II-s változat került. Azt nem tudom, hogy ezt hogyan tudják ennyire elnézni, ha visszaemlékszünk, már a Revenge of the Sith-sorozatban is pont ugyanez történt Anakinnel. Akkor még lehetett azzal magyarázni, hogy nem akarták előre megmutatni az új külsejét, de most ez sem lehetett akadály, hiszen a sorozat első évadja már le is ment a tengerentúlon. Emellett elírás is van a kártyán is, mert az Erő képességeit tévesen Parancsnoki effektnek írták. A Wizards honlapján található legújabb errátában ezt azonban kiigazította a kiadó.

A harmadik Map Pack két új helyszínt ábrázol. Mint a csomag neve is mutatja, az egyik oldal a szintén a régi rajzfilmből ismert Ilum-i kristálybarlang, ahol a Chameleon droidok megszorongatták Luminara Undulit és Barriss Offeet, a másik oldalon pedig egy coruscanti utcarészlet található.

A The Clone Wars Miniatures sorozat tagjai:

Starter Set
01. General Obi-Wan Kenobi (új)
02. Clone Trooper (Clone Strike 7)
03. Clone Trooper Commander (ROTS 10)
04. Count Dooku of Serenno (új)
05. Security Battle Droid (Clone Strike 46)
06. Super Battle Droid Commander (Universe 11)

Scenario Pack
01. Clone Trooper on Speeder (új)
02. ISP Speeder (Bounty Hunters 1)
03. Mace Windu (Revenge of the Sith 13)
04. Roron Corobb (új)
05. Dwarf Spider Droid (Clone Strike 39)
06. General Grievous (Revenge of the Sith 32)
07. Halfirie Droid (Universe 8)
08. IG Lancer Droid (új)
09. IG-100 Magna Guard (új)
10. Super Battle Droid Commander (Universe 11)

Map Packs
1. Anakin Skywalker, Jedi (új)
2. Super Battle Droid (Clone Strike 47)
3. Asajj Ventress (új)
4. Clone Trooper (Revenge of the Sith 9)
5. Luminara Unduli (új)
6. Battle Droid (Clone Strike 28)

Booster
01. Darth Sidious Hologram
02. Ahsoka Tano
03. Anakin Skywalker, Champion of Nelvaan
04. Anakin Skywalker on STAP
05. ARC Trooper Sniper
06. Bariss Offee, Jedi Knight
07. Captain Rex
08. Clone trooper on Gelagrub
09. Commander Gree
10. Elite Clone Trooper Commander
11. Elite Clone Trooper Grenadier
12. Galactic Marine
13. General Aayla Secura
14. Heavy Clone Trooper
15. Mon Calamary Knight
16. Odd Ball
17. Padme Amidala, Senator
18. Star Corps Trooper
19. Wookie Scoundrel
20. Yoda on Kybuck
21. Battle Droid
22. Battle Droid
23. Battle Droid Sniper
24. Chameleon Droid
25. Durge, Jedi Hunter
26. General Grievous, Droid Army Commander
27. Heavy Super Battle Droid
28. IG-100 Magna Guard
29. Neimoidian Warrior
30. Quarren Isolationist
31. Rocket Battle Droid
32. Super Battle Droid
33. Techno Union Warrior
34. Aqualish Warrior
35. Gha Nachkt
36. Human Soldier of Fortune
37. IG-86 Assassin Droid
38. Nelvaanian Warrior
39. Trandoshan Scavenger
40. Utapaun Warrior