Star Wars Miniatures - Champions of the Force (2006)
Egy újabb sorozat válik elérhetővé magyarul
Barta Orsolya írása

A Star Wars Miniatures gyűjtögetős játéksorozat első három szériája szigorúan a filmekre összpontosított, Expanded Universe-es karaktereket nem találunk bennük, hacsak nem tekintjük azoknak a névtelen fringe katonákat, amikből a sorozatok harmada áll. A játék sikere óriási volt, ezért is döntött úgy a Wizards, hogy "kiterjeszti" a galaxist és olyan karaktereket és érákat is becsempész a következő sorozatokba, amiket csak egyéb képregényekből, könyvekből és videó-játékokból ismerhetünk, mégis nagyon népszerűek a rajongók körében. Az első ilyen sorozat a Universe volt, ami 2005 augusztusában jelent meg, és a szokásos három frakció helyett (ami korábban a Felkelők-Birodalom-Fringe, illetve a Köztársaság-Szeparatisták-Fringe volt) hetet tartalmazott, vagyis a korábbi öt mellé kettő új került: az Új Köztársaság és a Yuuzhan Vong. Ráadásul ebben a sorozatban jelentek meg első ízben a Huge, vagyis az óriás karakterek, melyek a játéktáblán 9 négyzetnyi helyet foglalnak el. Ilyen volt többek között a Rancor és az AT-ST. Ezt a sorozatot két kiegészítő csomag követte, 2005 novemberében az AT-AT, ami rögtön megdöntötte az eddigi "legnagyobb, táblás játékoz kiadott figura" rekordját, 2006 februárjában pedig az Attack on Endor Set, ami lényegében 4 újra kiadott figurát tartalmazott, valamint 2 új táblát.

Ezzel érkeztünk el a hangzatos elnevezésű Champions of the Force-sorozathoz. (A magyarra fordított kártyákat a cikk végén találjátok .pdf formátumban.) Ez 2006 júniusában került a boltokba, és ismét kibővítette a Miniatures Star Wars galaxist, ezúttal a Régi Köztársaság és a Sith frakcióval. A korábbiak közül azonban kimaradtak belőle a Yuuzhan Vongok. Mint ahogy a sorozat elnevezése is utal rá, nagyon nagy számban tartalmaz Erőhasználó karaktereket, a sorozat több mint egyharmada különböző Jedi-okból és Sith-ekből tevődik össze. Ehhez a sorozathoz már nem volt Starter, vagyis kezdő szett, csak kis dobozos Booster-ek. Ahogy azt már a KOTOR cikkben is írtam, a Régi Köztársaság csapata elsőre meglehetősen vérszegény lett, az egyetlen egyedi karakter Bastila Shan volt benne, rajta kívül pedig három Jedi-t és két katonát tartalmazott. A Sith-ek ehhez képest 13 figurával nyitottak, melyek között volt Darth Bane, Darth Malak, Darth Nihilus, Exar Kun és Ulic Qel-Droma! Néhányukról már esett szó a korábbi cikkekben, azonban meg lehet még említeni néhány érdekességet. Exar Kun-nak van egy elég ijesztő és az ellenséges csapatra nézve nem túl kedvező képessége, a Sötét Erő szellem. Ez a képesség azt tudja, hogy ha Exar a csata közben meghal, ezután a játék végéig az összes, Erőpontokkal rendelkező ellenséges karakter minden egyes aktiválásakor, vagyis minden körben, elveszt egy Erőpontot. Ezáltal elég gyorsan elfogynak ezek a pontok, főleg ha azt nézzük, hogy az Erőpontok alapból sincsenek nagyon bőven mérve a karaktereknek. Emellett Exar parancsnoki hatása kifejezetten a vad képességű karakterekre irányul, és igazi terminátorokat csinál belőlük.

Darth Bane-nek nincs túl sok különleges képessége, Erőképessége viszont annál több, ráadásul 200 életponttal indul és 30-asakat üt, ami elég fájdalmas lehet az ellenségekre nézve.

A következő frakció a Köztársaságé, ami összesen 19 figurát számlál, tele jobbnál jobb Jedi-okkal és klón tisztekkel. A Jedi-ok között megtalálható Barriss Offee, Depa Billaba, Even Piell, Mace Windu és Qui-Gon Jinn, a klónoknál Bacara, Cody és Gree, valamint a teljes Republic Commando. És itt van szerintem egy óriási baki, amit ugyan azóta sokan próbálnak megmagyarázni, én mégsem igazán értek vele egyet. Nevezetesen, hogy míg Cody-ék mind a hárman egyedi karakterek, és mint ilyenek, a ritkák közé tartoznak, addig a Republic Commando négy tagja nem kapta meg ezt a megkülönböztető "képességet" és Boss kivételével, aki uncommon, a többiek a gyakori figurák táborát erősítik. Ez persze egyrészt jó a gyűjtőknek és a rajongóknak, mivel ezt a négyest így elég könnyű beszerezni, viszont ha visszaemlékszünk a játékra, ezek a klónok azért jóval fejlettebbek voltak az átlagnál, mind saját személyiséggel rendelkezett, vagyis abszolút egyediek voltak! (Sőt különböző volt a hangjuk is, amit azonban a sorozat alapján nem lehet elmondani Cody-ékról...) Úgyhogy én az ő besorolásukat kicsit elhibázottnak tartom, de persze nem kell velem egyetérteni. És ha már a kommandósoknál tartunk: élet és a többi statisztika szempontjából teljesen megegyeznek (Kivéve Boss-t, aki minimálisan magasabb értéket kapott, de csak a parancsnoki hatása miatt), mindnek van viszont egy a játékból ismert, jellemző képessége: Boss-nak mobil támadása, ami egy meglehetősen jól használható képesség; Fixer a csapat zárfeltörője, vagyis a fordulója végén képes a látóterében bármely 1 ajtót kinyitni, ami a következő fordulójáig marad így; Scorch természetesen a robbantási szakértő, sima támadás helyett használhat gránátot, valamint képes ajtókat is felrobbantani, ami annyival több, mint Fixer képessége, hogy az általa "kinyitott" ajtók már nem záródnak be... Sev a mesterlövész, ami két extra képességet is ad neki, egyrészt a mesterlövész-t (deadeye), ez bónusz sebzéssel jár, másrészt a pontos lövés-t (accurate shot), ami lehetővé teszi, hogy fedezékben lévő ellenséget is megtámadhasson, még akkor is, ha nem az hozzá a legközelebbi ellenség. Sajnos az orvlövész (sniper) képességet már lespórolták tőle. Az egyetlen gyengéjük a minimális, 30 pontnyi életük. (Összehasonlítva Gree, Cody és Bacara 40 ponttal kezdenek.) Bacarát egyébként érdemes még beválogatnunk a kommandónk mellé, ő ugyanis parancsnoki hatásban szuper lopakodást ad a többieknek, vagyis ha fedezékben vannak, már csak szomszédos ellenség által támadhatóak.

Mas Amedda szintén egy jól használható karakter, bár nem a csata első vonalában. A pontértéke mindössze 8, vagyis nem vesz el túl sokat a 100-as csapatból, a dörgő hang képessége viszont hatásos lehet, ennek segítségével ugynis az összes olyan parancsnoki hatást kiterjeszti a tábla egészére, aminek a hatóköre eredetileg 6 négyzet.

A szeparatista frakció mindössze 4 figurából áll, tehát ez inkább csak kiegészítés a korábbi sorozatok szeparatistáihoz. Darth Maul és Darth Sidious azért mégis érdemelnek némi figyelmet. Együtt a leghatásosabb őket használni, mivel Sidious parancsnoki hatása engedélyezi a csapatában lévő más Erőképes karaktereknek, hogy az ő Erőpontjait használják, ami ráadásul újratermelődik, tehát szinte kifogyhatatlan forrás. Maul képességei nem kiemelkedőek, ami hatásos lehet az a négyszeres támadása és a halálos támadás, aminél a 19-es támadó dobás is kritikus találatnak számít, vagyis dupla sebzés jár vele.

A Felkelők frakciója szintén elég gyér, a Dagobah-i Yoda viszont hasonló kaliberű, mint a szeparatisták Sidious-a, leszámítva azt az apróságot, hogy hagyományosan támadni egyáltalán nem tud. Ellenben nagyon sok Erőképessége és Erőpontja van, amit szintén használhatnak a szövetséges Erőérzékeny karakterek.

Hat karakter jelent meg a Birdalom színeiben, köztük egy újabb Darth Vader, kétféle Dark Trooper, és egy Coruscant Guard is, aki a Shadows of the Empire képregényből lehet ismerős. Ez egy közelharcos karakter, mégis elég jól használható, köszönhetően a 60 életpontjának, ami egy katonához képest nem kevés, valamint a Dark Armor-jának, ami a fénykardos támadás kivételével engedélyezi védekező dobás használatát. Ez szerencsés esetben 10 ponttal csökkenti a sebesülés értékét. Ráadásul ez a karakter common, vagyis gyakori, így könnyen beszerezhető. A Dark Trooper-ből inkább csak a második fázisú használható, az első fázisú meglehetősen gyenge, ügyes dobással egy sima jawa is ki tudja ütni.
Corran Horn, Jacen és Jaina Solo az Új Köztársaság színeiben lettek kiadva. Az ikrek nagyon jók, bár a képességeiket úgy tudjuk a legteljesebben kihasználni, ha mindketten megvannak, sőt, nem árt, ha van melléjük még egy Han Solónk és egy Leiánk is. Jacennek néhány negatív képesség is jutott, mint például az Erő empátia, ami sajnos automatikus, és minden egyes Erőérzékeny szövetséges halálakor 10 sebzést okoz Jacennek is. A védelmező képessége viszont hatásos. Ez akkor lép életbe ha Leia sérülten 6 négyzeten belül van. Ilyenkor Jacen 20 sebzéséhez még 20 járul minden támadására.
Az egyéb, vagyis a fringe karakterek közül már volt szó HK-47-ről egy korábbi cikkben, megjelent viszont egy Varactyl Wrangler nevű kis fickó, akit azért érdemes megemlíteni, mert azon kevés karakter közé tartozik, akik rendelkeznek az empathy képességgel. Ez az empátia a vad karaktereket teszi kezelhetővé, és az összes eddig megjelent sorozatból összesen két karakternek van meg, ennek a kis gülüszemű utapauinak, és a Universe sorban kiadott Nightsister Sith Witch-nek. (Aki egyébként egy korai Darth Maul tervezet volt, a Making of Episode I könyvben megtalálható a rajza.) Ráadásul ez a Wrangler mindössze 6 pontértékű. Gyengéje, hogy az empátiája csak 6 négyzeten belül hat, és sajnos Mas Amedda dörgő hangja ezt a képességet nem tudja kiterjeszteni, mivel az csak a parancsnoki hatásokat módosítja, nem a sima különleges képességeket.

Sajnos, mivel ez már egy három éves kiegészítő, eltűnt azon kevés magyar bolt polcáról is, ahol egyáltalán lehetett kapni. Persze aki kedvet kapott a gyűjtéshez, külföldről még be tudja szerezni, ha elég bátor, hogy a magyar postára bízza a kézbesítést... A kártyákat mindenesetre lefordítottuk, úgyhogy akit érdekel, letöltheti és otthon kinyomtathatja.
A Champions of the Force Miniatures sorozat kártyái magyar nyelven letölthetők innen.
A Champions of the Force Miniatures sorozat tagjai:

OLD REPUBLIC Mini-Figures
01 Bastila Shan
02 Jedi Consular
03 Jedi Guardian
04 Jedi Sentinel
05 Old Republic Commander
06 Old Republic Soldier

SITH Mini-Figures
07 Dark Jedi
08 Dark Jedi Master
09 Dark Side Enforcer
10 Darth Bane
11 Darth Malak
12 Darth Nihilus
13 Exar Kun
14 Massassi Sith Mutant
15 Sith Assault Droid
16 Sith Trooper
17 Sith Trooper
18 Sith Trooper Commander
19 Ulic Qel-Droma

REPUBLIC Mini-Figures
20 Barriss Offee
21 Clone Commander Bacara
22 Clone Commander Cody
23 Clone Commander Gree
24 Depa Billaba
25 Even Piell
26 General Windu
27 Jedi Padawan
28 Jedi Weapon Master
29 Kashyyyk Trooper
30 Mas Amedda
31 Queen Amidala
32 Qui-Gon Jinn (Jedi Master)

33 Republic Commando - Boss
34 Republic Commando - Fixer
35 Republic Commando - Scorch
36 Republic Commando - Sev
37 Saleucami Trooper
38 Utapau Trooper

SEPARATIST Mini-Figures
39 Crab Droid
40 Darth Maul (Champion of the Sith)
41 Darth Sidious (Dark Lord of the Sith)
42 Octuptarra Droid

REBEL Mini-Figures
43 Hoth Trooper with Atgar Cannon
44 Luke Skywalker (Young Jedi)
45 Yoda of Dagobah

IMPERIAL Mini-Figures
46 Coruscant Guard
47 Dark Trooper Phase I
48 Dark Trooper Phase II
49 Darth Vader (Champion of the Sith)
50 Sandtrooper
51 Snowtrooper with E-Web Blaster

NEW REPUBLIC Mini-Figures

52 Corran Horn
53 Jacen Solo
54 Jaina Solo

FRINGE Mini-Figures
55 Arcona Smuggler
56 Gundark
57 HK-47
58 R5 Astromech Droid
59 Ugnaught Demolitionist
60 Varactyl Wrangler