30th Anniversary Trading Card Set
A 30. évfordulós kártyasorozat
Barta Zoltán összeállítása

A TOPPS sohasem bízza a véletlenre... A világ egyik legismertebb játékkártya gyártójának az elmúlt három évtizedben a Star Wars rengeteg bevételt termelt, éppen ezért nem volt vitás, hogy a jeles évfordulót egy extra kártyasorozattal ünnepli a cég. A hagyományos gyűjtögetős szériák, valamint a kilencvenes években bevezetett rendhagyó méretű Widevision-sorok ma már sok gyűjtemény alapját képezik. A siker titka talán a sokrétűségben kereshető, hiszen minden rajongói réteg megtalálta az őt érdeklő összeállításokat. Éppen ezért az elmúlt években szívesen vásároltak kártyát azok is, akikre korábban nem volt jellemző ezek gyűjtése.

De hát mivel is lehet előállni egy olyan évfordulón, amikor az egész világ ünnepel egy filmsorozatot? Nos, a válasz egyszerű: úgy kell összerakni egy 120 lapból álló sort, hogy a lehető legjobban fedje le az eltelt harminc év történéseit, és lehetőleg minél több, korábban publikálatlan dokumentumot - jelen esetben fényképet - tárjon a rajongók elé. Ennek szellemében tehát megszületett a TOPPS 30th Anniversary Trading Card Set sorozata, mely igyekszik átfogó képet adni a Star Wars-univerzumról.

A hagyományos, vagyis 64x89 mm-es kártyasorozat szigorú tematika alapján lett összeállítva. Egy ilyen sort a gyűjtők szeretnek albumba rendezni, éppen ezért a szerkesztők már eleve kilences egységekben gondolkodtak, magyarán kilenc laponként váltakoznak a csoportok. (Tették ezt annak ellenére, hogy a 120 nem osztható kilenccel. A végére marad három, de ebből az egyik a checklist.)

Az első csoport - a Star Wars-logos nyitólap és George Lucas hetvenes évekbeli arcképe után - a klasszikus trilógia első filmjének főszereplőit villantja fel, méghozzá korábban nem nagyon látott fotókon. Ezek a promóciós anyagok bizonyosságot jelentenek afelől, hogy az archívumok mélyéről még hosszú ideig előkerülnek ezekhez hasonló kincsek. Hogy a gyűjtők öröme teljesebb legyen, a lapok hátoldalán rövid, de fontos információkat tartalmazó leírások olvashatóak az adott karakterről, vagy az őt megformáló színészről. Sajnos azonban a főszeplők egyedi bemutatása csak a IV. epizódra korlátozódik, a többieket inkább a filmek jeleneteiben láthatjuk viszont. A részek kilences csoportjai azonban szintén tartalmaznak meglepetéseket. A Star Wars-ból az Alderaan elleni szörnyűséges csapás utáni pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor is a vezérkar kupaktanácsot tart a Halálcsillag fedélzetén, míg a Jedi visszatér eligazatásos jelenete egy ritkán látható csoportképpel szimbolizálja a felkelők összetartását. Külön kilences egységet kapott a Special Edition, mely így 3-3 lappal illusztrálja a filmek felújított-kiegészített jeleneteit.

A prequel-trilógia filmjei furcsa módon nem lettek ennyire eleresztve ritkaságokkal, hiszen elég jól ismert képek váltogatját egymást. Az igazi csemegét inkább a forgatás kulisszatitkait bemutató lapok jelentik, de hát ez sem valami sok, ugyanis a lapok java részében a klasszikus trilógia munkálataiba nyerhetünk bepillantást.

Az első igazi huszárvágást az a csoport jelenti, mely volt olyan merész, hogy a Star Wars mostohagyermekeit vegye górcső alá. A Holiday Special és az Ewok Adventures kártyái biztosan meglepnek mindenkit, hát még az ezután következő Ewoks és Droids rajzfilmsorozatok jelenetei. Ezek, bár manapság elfogadottá váltak a rajogói körökben, összességükben nem tudtak különösebb hatást gyakorolni galaxis egészére, mégis itt van a helyük. A sor végén persze ott a Clone Wars 2003-2005-ös szériája és a közeljövőben megjelenő új sorozata is, mely a mozis történetekhez való kapcsolódása miatt a korábbiaknál nagyobb érdeklődésre számíthat.

A vastagabb pénztárcájú gyűjtők persze azonnal rástartolhattak a 30th Anniversary Trading Card Set jubileumi kártyasorozat ritkább lapjaira. Ezek közül a limitált autogramos kártyák jelentték a legfőbb vadászzsákmányt, köztük pedig az abszolút ritka, Harrison Ford által aláírt a legáhítottabb trófea. Ha jól emlékszem, a megjelenés idején 7000 (!) dollárt kértek érte egy internetes aukciós portálon.

Nem kis meglepetést okoznak a fanfilmek, melyek közül három alkotás képkockái bukkannak fel a sorban. Ezek leközlése igazán tiszteletre méltó dolog mind a TOPPS, mind a Lucasfilm részéről, mert ezzel olyan kegyet gyakoroltak a rajongók felé, melyre korábban nem volt példa.

Összegezve tehát a 30th Anniversary Trading Card Set-et megéri beszerezni, még azoknak is, akik eddig egyáltalán nem foglalkoztak kártyagyűjtéssel. Az összefoglaló sorozat lapjain felbukkanó képek és információk új utakra csábíthatják a galaxis iránt érdeklődőket.

A 2007-ben megjelent 30th Anniversary Trading Card Set első kilenc lapjának elő- és hátoldala: