The Clone Wars a McDonald's-ban
Barta Orsolya összeállítása

2005 után most újra Star Wars-os játékok kerültek a gyerekmenü mellé, de ezúttal a McDonald's étteremlánc üzle­teiben. Gondolom, még sokan emlékeznek rá, hogy az Episode III premierje idején, majd fél évvel később, a DVD megjelenésekor a Burger King éttermeket árasztották el a Star Wars-os játékok; májusban egy szerényebb, hat darabból álló sorozat, decemberben viszont egy jóval komolyabb, 21 figurát számláló széria. Már akkor is feltűnt, hogy egyrészt a májusi sorozat csupa össze nem illő darabot tartalmazott, míg a decemberi egy nagyon gondosan megtervezett széria volt; másrészt, hogy ez utóbbi itthon megjelent sor a májusban az Amerikában kiadott 31 darabos készlet némileg "lebutított" változata volt. Ennek következményeképpen az a kiegészítő sorozat, ami az év végén Amerikában volt összegyűjthető, ide sajnos már nem jutott el. Most mintha megismétlődne a három évvel ezelőtti fiaskó; míg Amerikában megint egy 18 darabból álló egységes sorozatot lehet gyűjtögetni, itthon meg ismét itt a kissé bugyuta angol kínálat.

A McDonald's idei sorozata 8 darab játékot tartalmaz. Első ránézésre azt hihetnénk, hogy korábbról megmaradt játékokat gyúrtak össze egy új sorozattá, de ez már csak azért sem lehetséges, mert nálunk a McDonald's-nál eddig még nem voltak Star Wars-os játékok. (Valamint pedig, mivel néhány nyilvánvalóan a Clone Wars-hoz készített játé­kot is tartalmaz.) 1999-ben a Pizza Hut, a KFC és a Dunkin Donuts vette meg a jogokat, (nálunk csak a Pizza Hut-ban volt Star Wars-os akció), az Episode II-nál a gyorséttermes vonal egészében elmaradt, 2005-ben pedig a Burger King nyerte el a játékkiadás jogát. Hogy mi alapján esett idén a McDonald's-ra a választás, azt nem tudom, a legvalószínűbb, hogy lejárt a Burger King szerződése, a Meki pedig többet fizetett.

Az akció szeptember 5-én indult, a játékok kettesével hetente váltották egymást. Az első két darab a plüss Wicket és a Millennium Falcon mini változata volt. A kis ewok nem tud semmi extrát, azon kívül, hogy elvileg kulcstartónak lehet használni. Szegény nem is sikerült valami jóra, de a plüssöknek általában ez a jellemzője. A Falcon egy fokkal jobb, ugyanis egy kvarc-játék van elrejtve benne, amivel a kitartóbbak talán játszani is tudnak. A játék lényege, hogy a Falconnal ki kell lőni minél több közeledő TIE-vadászt. Elvileg három nehézségi foka van, de nekem nem volt türelmem még az elsőhöz sem.

Szeptember 12. és 18. között két Artoo közül lehetett választani. Az egyik a már az Episode I-ból megismert holokommunikátor, amiből Artoo műanyag "hologramja" áll ki, és ha megnyomjuk a talapzaton található gombot, a szerkentyű három különböző pittyegést présel ki magából. Az ember azt várná, hogy világít is, de ezt sajnos nem sikerült meg­oldani. A másik játék egy igazibb Artoo, ami kis kacatok tárolására is alkalmas, mivel a feje levehető, a belseje pedig üreges. Gurulni is tud, de az igazán ex­kluzív az a két ív matrica, ami hozzá tartozik, rajta a The Clone Wars karakte­reivel. Ez az egyik olyan része a sorozatnak, ami évek múltán az egészből a legtöbbet fogja érni.

Szeptember 19-étől két, majdnem teljesen egyforma fénykard volt kapható a menü mellé, ami azért nem túl jó üzletpolitika, mivel maguk a dolgozók sem láttak köztük különbséget, így a felkészületlenebb vásárlókat simán átverték azzal, hogy most csak egyféle játék van. (Engem is próbált az egyik eladó csőbe húzni, de addig erősködtem, hogy két fénykardnak kell lennie, míg hajlandó volt megnézni, és lám, tényleg kétféle volt.) Mindkettő alapkoncepciója egyforma: a "pengét", ami egy nem túl hosszú műanyagdarab, ki kell húzni a markolatból, utána pedig egy kapcsolóval a "pengét" világításra bírhatjuk. A mellékelt papír szerint az egyik Yodáé, a másik Vaderé.

Az utolsó két játék két golyóstoll, az egyik Anakint, a másik Padmét ábrázolja. Mindkettőhöz jár egy-egy 24 oldalas mini foglalkoztató füzet, különböző játé­kos fejtörőkkel. Ahogy várni lehetett, a menühöz egy Clone Wars díszítésű papírdoboz is jár, amin szintén helyet kaptak különféle vicces feladatok gyerekeknek. Amit viszont hiányoltam, az a szintén ilyenkor szokásos tálcaalá­tét. Ilyen sajnos nem készült a szériához.


A menükhöz adott doboz, kétoldalról:

Az első héten két olyan játék került forgalomba, amelyeknek semmi köze a The Clone Wars-hoz: egy Millennium Falcon kvarc-játék és egy ewok plüssfigura.

A második hét R2-D2 diadala volt. Egy holokommunikátort és matricát rejtő, kacat-tárolásra alkalmas droidot vehettek meg a rajongók.


A harmadik héten Darth Vader és Yoda fénykardjának zanzásított változatát lehetett beszerezni. Pengéjük kinyitható és világít, és maguk a kardok a hatalmas kapcsokkal övre is akaszthatóak.

Az Amidala-t és Anakin-t formázó golyóstollak az utolsó héten bukkantak fel az éttermekben. A tollakhoz - amikkel nehéz írni - egy-egy ötletes foglalkoztató füzet is járt.