A klónok háborúja - Sticker Collection
Barta Zoltán összeállítása

A Star Wars-os matricás albumok immár tizenegy éve, vagyis a Special Edition óta hozzáférhetőek a magyar rajongók számára is, így nem lehetett kétséges, hogy a The Clone Wars sem lesz ezalól kivétel. Az album - a hozzá tartózó matricás csomagokkal együtt - menetrendszerűen, vagyis két héttel a hazai filmpremier előtt fel is bukkant az újságos standok polcain, indulhat tehát a gyűjtés.

A matricás albumokkal az a furcsa helyzet állt elő, hogy magát az albumot az olcsósága miatt szinte mindenki megveszi, de a kilátástalannak tűnő mennyiségű matrica sokakat elrettent a konkrét gyűjtéstől. Az egész dobozos letámadás nem mindig jön be, hiszen hiába zsákolunk egy bontatlan csomagolású sorozatot, nem biztos, hogy egy teljes sort ki tudunk hozni belőle. A gyűjtők számára marad tehát az egymás közti cserebere, vagy a 30 matricás megrendelői limit a hazai kiadótól. (Ez utóbbi 2008-ban azért elég siralmas.) A teljes sorozat egyébként 240 (!) matricát tartalmaz, ebből 226 az alapsorozat, a maradék 14 pedig (C1 - C14 jelzéssel) a középső poszterszerű mellékletre ragsztható ritkábbnak szánt matricákat tartalmazza.

Ami a kiadvánnyal kapcsolatban meglepő, az az eredeti nevek írása, vagyis a törekvés arra, hogy ne a hazánkban divatossá vált lemagyarításban bukkanjon fel Obi-Wan vagy éppen a Tatooine neve. Ez dícséretes, de azért közben ne feledkezzünk meg a csapnivaló fordításról, és az ennek köszönhetően olvasható magyartalan szövegekről. (Elég megnézni az illusztrációként bemutatott bevezetőt az első oldalpáron.)

A hibákra talán valamelyest magyarázatot adhat az a tény, hogy a nyomdai munka minden bizonnyal külföldön zajlott. Az album hátoldalán a hazai kiadó feltüntetésénél gyanúsan hiányoznak az ékezetek, valamint a cím sem a magyar szokásoknak megfelelően van feltüntetve.

Aki tehát csak úgy önmagában szeretné megvenni az albumot, a 350 Ft-os árat érdemes rászánnia, aki viszont a komolyabb gyűjtesre gondol, az októberi klubnapon próbálkozzon rajongótársaival csereberélni.

Az alábbiakban megtekinthető az A klónok háborúja Sticker Collection címmel megjelent matricás album borítója és két oldalpárja: