Early Bird Kit és Certificate Package
1977 és 2005
Barta Orsolya írása

Már egyéb tematikus cikkekben sok szó esett erről a négy figurát tartalmazó csomagról, és most megpróbálom összefoglalni a tudnivalókat. A csomagnak már az elnevezése is arra utal, hogy azok számára készült, akik már nem bírtak várni a figurák bolti megjelenéséig. Tanúsítvány pedig azért, mert előzetesen szinte csak a "csomagoláshoz" lehetett hozzájutni.

A csomag 1977 karácsonyára jelent (volna) meg és tartalmazta volna az amúgy már elég népszerűvé lett Star Wars-film első négy action figuráját. A négy figura ugyan nem volt benne, volt viszont egy figuraháttér és talapzat kartonból, amin már a következő nyolc szereplő helye is ki volt hagyva, egy levél matrica, egy űr klub-kártya és egy tanúsítvány, ami igazolta, hogy az illető megvette a csomagot, de mivel a figurák nem készültek el időre, tavasszal kipostázzák neki, ha kitöltve visszaküldi a tanusítványt. A hátlapon le voltak rajzolva a várható karakterek is, de elég érdekesen, mert volt, amelyiket a figuráról mintázták (Artoo, Kenobi, Leia, Death Star Trooper, Vader), a többit pedig promóciós fotók alapján rajzolták meg. A talapzatként szolgáló kartonlapon kis lyukakat hagytak, amiken később át lehetett szúrni a tizenkét kis figuratalpat, amik a tavasszal postázott figurák mellé kerültek. Ez utólag jó üzletpolitikának tűnik, mert szinte biztos volt, hogy aki megvette a csomagot, az nem fogja kibírni, hogy a többi szereplő hiányozzon a sorból. Lucas annak idején más véleményen volt, és rettegett attól, hogy mit fog szólni a sok gyerek, aki karácsonykor a fa alatt csak egy kartont talál, rajzolt figurákkal.

 
A négy figurának is vannak különlegességei. Bár az nem volt jellemző a Kennerre, hogy egy-egy féle figurából több verziót csinál, (mint manapság a Hasbro esetében), itt mégis volt némi eltérés a később a boltban is kapható karakterekhez képest. Chewbacca nyílpuskája a postázott verzióban zöldes árnyalatú volt, míg a későbbi egyszerű fekete, Luke fénykardja pedig dupla teleszkópos, a bolti szimpla helyett. (Vagyis kétszer lehet kitolni a karja hátuljából.) Leia és Artoo figurái megegyeztek a későbbi kartonosokkal.

Az Early Bird Certificate Package felújítására nem vártak meg a kerek, 30. évfordulót, hanem 2005-ben jelentették meg, az utolsó film évében. Ha már filmhez és nem évfordulóhoz kötődött a kiadás, joggal gondolhatnánk, hogy az új csomagba az utolsó film szereplői kerültek, de ez nem így van. A négy figura ugyanaz volt, mint az 1977-es kiadásban, persze a kor igényeihez jobban alkalmazkodó kivitelben. Leia és Luke figurája egészében új kiadások voltak, Chewbaccával és Artooval viszont találkozhattunk már az Original Trilogy Collection Vintage-szériájában. Chewbacca feje ugyan ki van cserélve (kiabálós helyett csukott szájú), de a test többi része és a fegyver is megegyezik a VOTC-figurával. Artoo teljesen ugyanaz, leszámítva azt az apróságot, hogy az Early Bird-es csomagban be lett ragasztva az előoldalán található panel. Nyilván azért volt erre szükség, hogy le lehessen róla spórolni a kiegészítő tartozékokat is. A csomagolásuk megegyezett a 28 évvel korábbival: öntött műanyag buborék és egy egyszerű kartondoboz. Az új figurák arányai a korábbiakhoz képest természetesen sokkal életszerűbbek. Érdekesség, hogy Luke fénykardját olyan kitolósra csinálták meg, ami a Vintage figurák jellegzetessége volt a '77-'85 közötti sorozatban.

Összehasonlítás a régi és az új Early Bird Kit figurái között:

Luke
Leia
Chewbacca
Artoo-Detoo