Shadows of the Empire Action-figurák
Barta Orsolya összeállítása

A Shadows of the Empire, vagyis a 'Birodalom Árnyai', olyan történet a Star Wars világából, melyből bár soha nem készült film, a rajongók legtöbbje mégis a sorozat teljes jogú tagjaként ismeri el. 1996-ban, amikor az első hírek megjelentek róla, szinte mindenki azt hitte, ez lesz az oly régen várt folytatás. Aztán mégsem így lett. Mint kiderült, ez a történet nem folytatás, nem is előzmény, hanem időben a trilógia sztorijának a közepére van helyezve...

Han Solot befagyasztották, Boba Fett épp a Tatooine felé tart, hogy bezsebelje érte a vérdíjat Jabbá-tól. A felkelők eközben a galaxis peremén nyalogatják sebeiket. Itt fejeződött be a Birodalom visszavág és itt kezdődik a Shadows... sztorija, ami - legalább is a képregényben - teljes egészében felöleli a Jedi visszatér-ig történteket. Sok új szereplő tűnik fel benne és anno itt ismerhettük meg először Coruscant-ot, az akkor már császári fővárost. A könyv nagy sikere után kiadták hat részes képregény-változatban és felkérték Joel McNeely-t, hogy írja meg a "könyv soundtrack albumát", valamint a LucasArts elkészítette a Shadows... Nintendo-s játékát. Ezek után persze a Kenner sem tétlenkedhetett és gyorsan ők is hozzáláttak az új figurák kiadásához.

Ez a kollekció '96-ban jelent meg. Magyarországon is lehetett kapni szinte az összes darabját, de egy-kettő kivételével mára már eltűntek a piacról. A széria darabjai három csoportba sorolhatóak, melyek közül a legismertebbek az önálló action-figurák A dobozaik hasonlítanak a trilógiás dobozokhoz. A karton színe az első kiadásúaknál ugyanúgy piros volt, mint a többi figurának, azután viszont viszont lilás ciklámenre változtatták. Mindkét féle kartonon feltűnik a Star Wars logo mellett a Shadows of the Empire felirat is. Mivel fotók nem voltak az új karakterekről, grafikával pótólták a hiányt.

Az újonnan a történetbe került szereplők közül a főhős Dash Rendar. Róla érdemes tudni, hogy hasonlóan Solo-hoz, ő is csempész, ráadásul corelliai. Még a hajója is az YT-szériából való, de a Falcon-nál jóval újabb típusú (YT-2400) és az Outrider névre hallgat. A Shadows...-nak Dash az egyik kulcsfigurája. Azt nem mondom el, hogy mi történik vele, de sajnos a Jedi visszatér-ben már nincs benne. A figurának egyébként nincs élő megfelelője, tehát őt is csak a képregény rajzolók vagy a művészeti képek festőinek elképzelései alapján tudjuk beazonosítani, hasonlóan Mara Jade-hez. (Igaz, hozzá mostanában próbálnak alanyokat keresni, de eddig elég szegényes a kínálat.)

A másik főszereplő Xizor herceg, aki a gonoszok táborát erősíti. Róla kezdetnek elég annyit tudni, hogy egy, a Coruscant-i központú illegális bűnszövetkezet, a 'Fekete Nap' feje. Darth Vader-t gyűlöli, mert állítólag felelős Xizor családjának haláláért. Ezért, minden áron törleszteni akarván a tartozását, amikor tudomására jut, hogy Luke Skywalker Vader fia, elhatározza, hogy megöleti. Mint a Jedi...-ból tudjuk, ez végül nem sikerült neki. A herceg a falleen faj képviselője, és eléggé jellegzetes, mert tetőtől talpig zöld színű és a hátán a gerincének egy érdekes kinövése fut végig, ami leginkább egy őshüllő szaru taréjára hasonlít. A bőrszínét pedig erős érzelem hatására képes megváltoztatni. A figurához jelen esetben nem stukker lett kiadva, hanem kettő, a kezeibe adható energiapajzsok. Az arcvonásai jól kidolgozottak, talán azért mert nem annyira emberi, így több karakterességet tudtak belevinni a készítők. Ez a két figura, illetve szereplő volt az, akik ezelőtt még nem szerepeltek a Star Wars-ban.

És most következzenek azok, akiket már ismerhettünk. Shadows-os design-nal például kiadtak egy fejvadász öltözetű Chewbaccát is. Be kell vallanom, amikor én először megláttam, elszörnyülködtem, hogy miért csinál a nyártó ilyen eszement kinézetű figurákat, de persze azóta ezerszer is megbántam, hogy akkor nem csaptam le rá. (Akkor még nem ismertem a Shadows of the Empire-t.) A sztoriba egyébiránt oly módon illeszthető bele, hogy Leia hercegnő, mivel nem adja fel a reményt, hogy megtalálja Solo-t, elhatározza, a 'Fekete Nap'-on keresztül próbál Boba Fett nyomára jutni. Chewie természetesen elkíséri. Mivel azonban mindketten az egész Birodalom területén a körözési listák élén állnak, fejvadásznak álcázzák magukat. Leia kapja Boushh, egy ubeese exfejvadász ruháit, Chewie pedig Snoova, egy bérgyilkos körökben igen híres wookie-fejvadász bőrébe bújik. Nos, innen a figura története. Kellékként egy hatalmas mordály és egy vibro-bárd jár hozzá. A szerkója sajnos nem levehető, de egy action figuránál nem is ez a fő szempont.

Boushh, vagyis Leia hercegnő álöltözete is az első két alkalommal a Shadows...-os szériában került piacra. (Collection 1 és 2.) Ezt még egyszer kiadták a megszokott zöld színű trilógiás hátlappal. A három figurában semmi nem különbözik, teljesen egyformák. Értékük a kartonjaiktól függ: a legelső kiadás, aminek a tetején a Collection 1 felirat olvasható, csaknem 300 dollárt ér. A másik lila és a zöld kartonos viszont mindössze nagyjából 20-at.

Ebben az időben Luke Skywalkernek is elkészült a Shadows...-hoz változata. Ez a fajta Luke Xizor herceg testőrségének piros páncélegyenruháját viseli. Levehető sisak és egy vibro-bot szerű harci alkalmatosság tartozik hozzá. Sajnos nem csináltak belőle figurát a képregény-beli Shadows...-os öltözékében is (fekete nadrág és pulcsi, sárga toll-mellény), ugyanis ez jellemzőbb lenne. A figura ennek ellenére jól néz ki és ha a sisakot nem vesszük le a fejéről, még igazi őrnek is használható.

A játékok következő csoportját a dupla figurás szettek képezik. Ezekből összesen kettő látott napvilágot, az egyik Boba Fett vs. IG-88 csomag. A szettnek több kuriózuma is van, amiért érdemes megvenni. Az egyik, hogy Boba Fett nem úgy néz ki, mint a hagyományos dobozos szimpla figura. Összehasonlítva feltűnik, hogy szegényesebb az öltözéke és máshogy van kifestve. (Mellesleg így jobban hasonlít a filmbelihez.) Másodszor IG-88 ezelőtt csak a '78-'85-ös legelső sorozatban került a boltokba, a POTF szériában ebben a set-ben jelent meg először. A harmadik érdekessége az ajándékként hozzá járó mini-képregény. Igaz, ez csak a teljes képregényből kiragadott néhány, rájuk vonatkozó oldal, de akinek nincs meg az eredeti, annak ez is érdekes lehet.

A másik dupla dobozban Xizor herceg és Darth Vader lett összezárva. Xizor hasonló a szimplán kiadott figurához, de itt más fegyvere van. Vader elég érdekes tartásban áll, de némi ügyeskedéssel meg lehet állítani. Természetesen ehhez is tartozik képregény, amelyből megtudhatunk egy, a Birodalom visszavág-ból kimaradt, érdekes adalékot. Amikor Vader éppen az aszteroida-mezőben üldözte a Falcont, hologram-üzenet érkezett az Uralkodótól. A császár inti Vadert: "Nem hagyhatjuk, hogy Skywalker fiából Jedi-lovag váljék..." Végül a Fekete nagyúrnak sikerült meggyőzni az Uralkodót, inkább próbálják átállítani a sötét oldalra. A sztori érdekessége az, hogy miközben ez a társalgás folyt, a Coruscant-on Xizor herceg is végighallgatta az egészet a Császár baljáról. Xizor már régóta nyomozott Vader múltja után, így ő tudta, hogy a Lovag eredeti neve Skywalker volt. Ebből kikövetkeztette, hogy Luke Vader fia. Ezután küldött bérgyilkosokat és fejvadászokat Luke felkutatására, hogy törleszthesse a tartozását. Vader persze vigyázni akart a fiára, és megbízta Jix-et, az egyik titkos ügynökét, hogy vigyázzon Luke-ra. Természetesen nem akarom lelőni a történet összes poénját. Akit érdekel, olvassa el a könyvet.

Nos, dióhéjban ennyit lehet elmondani a Shadows of the Empire figuráiról. Amiket kiadtak, egész jók lettek, de van néhány karakter, amelyeket hiányoltam ebből a szériából. Ilyen például Leebo, Rendar droid másodpilótája, Jix, a titkos ügynök, vagy éppen Guri, Xizor herceg androidja. Bár állandóan jelennek meg új figurák, sajnos a Shadows of the Empire - felújított - hőseinek kiadásáról még nincsenek információk.

 

Shadows of the Empire Action Figura lista:

Kartonok:

Dash Rendar piros, lila, hátlap

Chewbacca in Bounty Hunter Disguise piros, lila, hátlap

Princess Leia in Boushh Disguise zöld, lila, hátlap

Luke Skywalker in Imperial Guard Disguise piros, lila, hátlap

Prince Xizor piros, lila, hátlap

Boba Fett vs IG-88 piros, lila, hátlap, képregény

Prince Xizor vs Darth Vader piros, lila, hátlap, képregény