Artoo és Threepio figurák
Barta Orsolya írása

1999-ben, amikor elkezdtem írni a Star Wars action-figurákról, még sokkal könnyebb dolgom, volt, mint most. Elsősorban nem azért, mert akkor még kevesebb figura volt, inkább, mert átláthatóbb volt a kínálat. Aki valamennyire is belemélyedt már az action-figurák világába, az tudja, hogy 1998 közepéig a Kenneré volt a gyártás-forgalmazás joga. Ez meg is látszott a kínálaton, mivel ők leginkább a régi, vagyis a '78-'85 között már egyszer sikert aratott sorozatot kezdték el a megváltozott igényekhez kialakítva ismét piacra dobni. Ezen persze nem azt kell érteni, hogy a régi figurákat dolgozták át, hanem, hogy ők már rendelkeztek egy listával, és nem gondolkodtak új figurákon, hanem a saját régi listájukat kezdték újra megvalósítani. Ezért a szereplőkből nem jelent meg sok egyforma, vagy csak kicsit különböző, a Kennernél inkább a változatosság volt a fő szempont a bevételhajhászás helyett. Erre példa lehet a kartonok kialakítása is, mivel 1995 és 1998 között egy sorozat, a Power of the Force 2 futott, és a kartondizájn ez alatt az idő alatt csak minimális változáson esett át. (Nem így a Hasbro-éra alatt, amikor szinte minden évben új sorozat kezdődik.) Ezért, ha megnézzük a Kenner Artoo és Threepio-kínálatát, mindössze 4 (plusz 3 extra) darabot fogunk találni, melyek közül a basic darabok ugyanazok a fajták, mint amik a Vintage-sorozatban is megtalálhatóak. A kép 1999-től kezd bonyolódni, amikor egyre újabb és kevésbé új kiadások születtek a két robotból...

1978 tavaszán került a Kenner gondozásában az első 12 darab Star Wars action-figura a boltokba, melyek között már ott virított R2-D2 és C-3PO is. Külön nevük nem volt, mint ahogy ez általában igaz volt a Kenner-es figurákra. A két droidot ebben a verzióban ezután többször is újra kiadták, a kartonon mindössze a film címe változott. Az újabb, már a Birodalom visszavág-hoz igazodó verziók, 1982-ben jelentek meg. C-3PO ekkor a "Removable limbs" (vagyis a leszedhető végtagok), R2 pedig a "Sensorscope" kiegészítő nevet kapta. Ez a két figura speciálisan a Birodalom visszavág-ra utal, Threepio akkor esett szét, Artoo pedig használta az érzékelőit. Ez a két figura is megjelent később Jedi-os kartonnal, de a karton képéből kiderült, hogy melyik filmhez kapcsolódnak. A Jedi visszatér-hez már csak egy Artoo jelent meg 1985-ben, ekkor a "Pop-up lightsaber"-nevű, merthogy ebbe a figurába be lehetett nyomni egy kis fénykardot, amit aztán kilőtt magából. Új Threepio nem készült a Jedi-hoz. Egyébként a legextrább Artoo ami megjelent, nem önállóan, hanem egy Set-ben, az a Droid Factory nevű csomag tartozékaként látott napvilágot. Annyiban különbözött a korábbi Artoo-któl, hogy teljesen szét lehetett szedni, valamint a korábbiakkal ellentétben megvolt mind a három lába.

 
A Star Wars action-figura ipar 1995-ben, a THX megjelenésének az évében kelt újra életre. Ekkorra már egy új nemzedék nőtt föl a Star Wars-filmeken, akik legnagyobb részben kimaradtak az action-figurák első nagy gyűjtési hullámából. A Kenner ekkor a régi jól bevált receptet megtartva, Power of the Force 2 néven, kezdte újra a figurakiadást. Az első sorozat itt is tartalmazta a droid-párost, a különbség (a kidolgozáson kívül) abban volt, hogy R2-D2 ekkor három lábat kapott, míg a '78-as verzióban csak kettő volt neki. C-3PO ezen verziójának kétféle alváltozata sikerült, a hagyományos fényes, a ritkább matt aranyfestékkel lett lefestve. Artoo középső lábát fel lehet húzni a testébe, hogy ne látszódjon. Bár Artoonak ez a legelső verziója a későbbiekhez képest még eléggé egyszerű, mégis megért két későbbi kiadást. Az elsőt 1998-ban, amikor a "Leia Collection" első részébe került bele, majd 2004-ben, a "Commemotarive DVD Collection" Episode IV-es pakkjába.

 

Ezután a robotokra elég sokat kellett várni, hiszen legközelebb csak 1997-ben jelentek meg, de ekkor nem a basic figurák között; C-3PO a "Purchase of the droids" nevű Cinema Scene-ben Luke és Owen bácsi társaságában, Artoo pedig az Elecrtonic power FX extra sorozat tagjaként. R2 ebben a verziójában nem arányos a többi figurához; jóval nagyobb. Valószínűleg az elektronika miatt lett kicsit elméretezve, magát a figurát többet nem is használták fel újra. Az elektronika viszont időről időre feltűnik a későbbi kiadásokban. C-3PO-nak a Cinema Scene-es változata már jóval arányosabb lett, mint az első, '95-ös kiadás.

1998-ban jelentek meg újra a basic sorozatban, szintén egyszerre. C-3PO ezen új verziója a "Pull-apart feature" nevet viseli, és hasonlóan a '82-es eredeti változatához, szétszedhetőek a tagjai, a mellékelt hálóban pedig össze lehet gyűjteni a darabokat. Artoo új verziója kétlábú, és a fejéből kibukkanó szenzor mellett még három extra karja van, amikből kettőt az elülső részén lévő kis lyukakba lehet beszúrni, a harmadik a testéből nyúlik ki. Ez a figura felel meg a '82-es Artoo-nak. Mivel 1998 a Freeze Frame-ek éve volt, mindkét figurához tartozik egy-egy diakocka. Érdekesség, hogy Artoo nem "Empire"-es, hanem "A New Hope"-os jelenetet kapott a dián.

 

1998-ban egy újabb extra sorozat is kiadásra került, a Millennium Minted Coin Collection. Ez összesen 7 figurát tartalmazott, vegyesen voltak közte már meglévő, újra kiadottak, és némileg átdolgozottak is. Threepio is bekerült a sorozatba, de a figura elég érdekes, ugyanis két korábbi verzióból lett összedolgozva. A felső részét a szintén '98-as "Pull-apart feature"-Threepio adja, az alja pedig a "Purchase of the droids" nevű Cinema Scene-ből lett átmentve. Az elemeket szépen lepolírozták és már készen is volt egy új figura. Amiért mégis érdemes megemlíteni az az, hogy egyrészt ez az első C-3PO, aminek a jobb lábszára végre ezüstre van festve, másrészt 2004-ben először a Saga-sorozatban a Death Star Rescue, majd az OTC-sorozatban az ANH-jelzésű figura ennek a '98-asnak a változatás nélküli újrakiadása.

1998 Princess Leia Collection 1 (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb látható.)

 

A Kenner már nem tudta befejezni a régi sorozat újbóli kiadását, mert a gyártási és forgalmazási jog közben a Hasbro-é lett. Gondolom, hogy a két cég valamennyire kommunikált egymással, vagy volt már egy sor terv, mert a hiányzó, vagyis a fénykardos Artoo a Hasbro által jegyzett első sorozatban kapott helyet 1998 telén, akkor még Threepio nélkül. Itt Artoo-nak megint három lába van, de mivel még egy fénykardnak is el kellett férnie benne, a középső lába ormótlanul vastagra és hosszúra sikerült, valamint a két oldalsó lába is nagyon hosszú. Összességében az egész figura teljesen aránytalan. A sorozat egyébként nálunk is kapható volt, plusz ajándékként az ún. Flashback Photo-t tartalmazta a doboz, ami már az Episode I-ra történő lelki felkészítés okán került a csomagba. Ekkor vette kezdetét az a figuradömping, amit máig próbálunk követni, de egyre kevesebb sikerrel. 1999 januárjában 3 kiegészítő figura jelent meg ehhez a sorhoz, ami az öreg Anakin és Beru néni mellett egy új Threepiót is magába foglalt. Ő volt a "Removable arm" nevezetű figura, ami a IV. rész buckalakós jelenetére próbált utalni. Az arányai elég jók, ráadásul ekkorra már szerencsére felhagytak a kigyúrt figurák gyártásával. Ő is elég kelendő lehetett, mert 2003-ban és 2004-ben is újra feltűnt a boltok polcain. Először a Saga sorozat "Tatooine ambush" nevet viselő dobozában, majd az OTC-sorozat "Commemotarive DVD Collection" nevű pakkjában is ugyanez a C-3PO található. (A '95-ös 3 lábú Artoo párjaként.)

A Hasbrót nem zavarta, hogy pár hónapja már megjelentetett egy Artoo-t, (az amúgy sem sikerült túl jól), így még 1999-ben, de már az újabb, Commtech Chip-es sorban jelent meg az R2-D2 with holographic princess Leia. Ez a figura is három lábú, a középső lába behúzható, rajta van a jawák által rátett rögzítő pecek is. Újdonság, hogy most először volt hajlítható a "bokája". Tartozéka a chip mellett egy kb 3 cm-es Leia-hologram. Ebből a figurából két verzió készült, mivel először egy kis kerek forgó volt a "lábfejében", amit később egy nagyobb félkör alakúra változtattak, hogy jobban hasonlítson a filmbeli-re. Így a kiskarikás verzió már nagyon ritka, ezért az ára is sokkal magasabb, mint a félkörösé.

 

Aztán végre elérkezett az Episode I-os figurák megjelenése. Szerencsére itt nem esett túlzásokba a gyártó, ezért egy Artoo és egy Threepio található csak ebben a szériában. C-3PO elég vékonyka és hajlítható, R2-ból viszont már ekkor kis rakétákat lehetett elővarázsolni, amit viszont csak az Episode II-ban láthattunk. A középső lába ennek a figurának is visszahúzható, de csak akkor, ha a rakéták ki vannak tolva belőle.

A Power of the Jedi sorozat 2000-ben ismét új Artoo-val gazdagította a kínálatot. Igaz, hogy a "Naboo Escape R2" bokája már nem hajlott, viszont a talpaiba igazi kerekeket helyeztek, így ténylegesen tudott gurulni. Némileg átfestett változatával ezután még kétszer találkozhattunk 2004-ben. Először a Saga sorozat Hall of Fame elnevezésű szériájában, ahol a "Tatooine Mission" nevet kapta, majd ugyanebben az évben az OTC sorozatban, ahol a 12-es számot viseli.

 

2002-ben kezdődött a Star Wars Saga sorozat, amiben először az Episode II szereplői jelentek meg, de gyorsan elindult a korábbi filmek karaktereinek kiadása is. Ettől a sorozattól már számozták a figurákat, ami jelentősen megkönnyítette a beazonosításukat.

A 02-04, vagyis 2002 4. figurája C-3PO volt "Protocol droid"-melléknévvel. Egészen ötletes figura, a borításának az előoldali darabjai külön vannak, és fel lehet öltöztetni a droidot. Ha a fedőpanelekre éppen nincs szükség, a mellékelt ládában tárolhatóak. Valószínűleg az ötletesség mentette meg ezt a figurát a sok újrakiadástól: mivel nagyon jellegzetes és egyedi lett, mindenki felismeri, és nem veszi meg újra.

Az R2-D2 "Coruscant Sentry" a 02-14-es számot viseli. Ez a figura is három lábú, ráadásul bokában ismét hajlítható. Ha megnyomjuk a középső paneljét, 5 különböző csipogást tudunk kicsalni belőle, vagyis a '97-es Elecrtonic power FX-es Artoo elektronikája itt tűnik fel újra, ekkor már arányos külsőben. A droid tartozéka még két százlábú. A csipogós Artoo eléggé sikeres lett, mivel 2004-ben az OTC-sorozatban kiadott Dagobah-s R2 is e figura alapján készült, bár nem teljesen ugyanaz: az OTC-s-nek csak két lába van, más hangokat ad ki és jócskán át is van festve. Az Episode III-nél is bejött a csipogás, mert 2005-ben is újra megjelent az eredeti Coruscant Sentry-verzió, ekkor 48-as számmal, aztán 2006-ban megint, a TSC-sorozat The Greatest Battles nevű alszériájában, ami összesen 14 figurát tartalmazott. Artoo a 10. volt közülük. Legújabb kiadása a 2007-es 30th Anniversary Collection, melyben a Saga Legends "Birodalom visszavág"-os csapatát erősíti.

 

2002-ben az Episode II-s Deluxe-ok között egy új C-3PO jelent meg a "Droid Factory Assembly Line" nevű csomagban. Ez a Threepio első ránézésre nem volt túl meggyőző, mert túlságosan műanyagnak látszik, viszont sokkal jobban megfelelt a Hasbro igényeinek, mint az öltöztethető elődje. Egyben van, de a feje leszedhető, ami erősen az Episode II-hoz köthető jellemzője. A mellé adott battle droidnak is levehető feje van, így még cserélgetni is lehet őket. A két roboton kívül a szett tartalmazott még egy darabot a futószalagból, egy fegyvert a hozzá tartozó lángcsóvával, és a battle droid backpack-jét. A mellékes tartozékok nélkül Threepio már 2003-ban megjelent újra, ekkor a "Tatooine Escape" nevű ultra-csomagban a mentőkabinnal, aztán 2006-ban a TSC-sorozatban "C-3PO with battle droid head" néven. (A dobozban Threepio és a battle droid feje is benne van.) Végül 2007-ben ugyanezen a néven a 30th Anniversary Collection Saga Legends nevű alsorozatában, amiben egyébként csak régebben már kiadott figurák újrakiadása szerepel.

2002 karácsonyán kezdte a Wal Mart a "Star Wars Holiday Edition"-sorozat kiadását. Ezek mindig karácsony előtt jelennek meg és általában egy-két karaktert ábrázolnak karácsonyi díszletek között. A sort Artoo és Threepio nyitotta meg. A jelenet egy híres festményt imitál: Artoo szarvas-agancsokat hord, Threepio pedig éppen a Télapó-kosztümöt veszi fel, a kezében egy felköthető szakáll van.

03-09-es számú a "Droid Factory Flight" Artoo. A korábbiakhoz képest ez a figura óriási visszalépést mutat. Elég kicsi, a feje túl nagy, a rakéták a lábaiból jönnek ki, amikre kis lángcsóvákat lehet erősíteni. Ez idáig még el is menne, a két oldalsó lába viszont egybe van öntve a testével! Ráadásul a hátából két kampó áll ki, amire fel lehet tekerni a mellékelt zsineget. Elég kiábrándító. Az azért mellette szól, hogy a középső lába behúzható.

03-21 C-3PO Tatooine Ambush (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

2003 Deluxe Threepio Tatooine Escape (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

A 04-05 számú R2-D2 "Jabba's Sail Barge" ismét egy új figura volt, bár némileg a legelső, '95-ös Artoo-ra hasonlít. Különlegessége, hogy a feje tetején lévő ablak kinyitható és egy kis kart lehet beleerősíteni, valamint tartozéka egy, a vállára rakható tálca. Csak a középső lábán hajlik a boka-rész. Artoo-nak ezzel a verziójával még három csomagban lehet találkozni. 2006-ban a "Commemorative Episode VI - DVD Collection ROTJ"-ba került bele, 2007-ben a 30. évfordulós "Ambush on Ilum", valamint a "Jedi training on Dagobah" Battle Pack-okba, bár ez utóbbinál elég nehéz felismerni a vastag "koszréteg" alatt.

 

2004 Hall of Fame R2-D2 "Tatooine Mission"
(Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

2004 Hall of Fame C-3PO "Death Star Rescue"
(Ez a figura újrakiadás, eredetije
fentebb található.)

2002-ben egy X-szárnyú vadász is megjelent, amihez kiegészítőként tartozott egy meglehetősen idejétmúlt, kétlábú Artoo. Első látásra valamelyik nagyon koraira hasonlít, de ha tüzetesebben megvizsgáljuk, kiderül, hogy valószínűleg inkább több, 2000 előtti figurából lett összegyúrva.

2004-ben véget ért a Saga sorozat. Az új, vagyis az Oiginal Trilogy Collection apropója a régi trilógia DVD-n történő megjelenése volt. Ezért ez a sorozat legnagyobb részben csak régi trilógiás szereplőket tartalmaz és a sorozat nagyon sok darabja bevallottan egy régebbi figura átfestett verziója, vagy változatlan kiadása.

OTC 04 R2-D2 - ESB (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

OTC 12 R2-D2 - ANH (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

OTC 13 C-3PO - ANH (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

2004-ben azért ténylegesen új droidokkal is gyarapodhatott a gyűjteményünk, mivel a már említett DVD-megjelenés egy exkluzív mini-sorozatot is életre hívott, az Original Trilogy Vintage Collection-t. Erről a sorozatról már korábbi cikkekben is esett szó, eredetileg 12 darabosnak indult, a régi trilógia mindhárom filmjéhez 4-4 teljesen új figurát adtak ki, ráadásul a kartonok a replikái voltak a '78-'85 közötti Vintage sorozaté-nak. C-3PO a "Birodalom visszavág"-os csoportban kapott helyet, de a kartonon a "New Hope"-os kép volt. Nagyon igényesen kidolgozott figura, apró szépséghibája mindössze, hogy a kezei kicsit lógnak. Egy újabb kiadása van, 2006-ban a "Commemorative Episode VI - DVD Collection ROTJ"-ba került bele. Artoo is "csúszott egy filmet", neki Jedi-os kartonon van a Birodalmas kép. Ennek a figurának nem behúzni lehet a középső lábát, hanem kiszedni, ha éppen nem kell. Emellett két plusz karja van és az előoldalán nyitható az egyik panel, mindhárom talpán kerekek vannak, valamint, ha forgatjuk a fejét, kibukkan a kis szenzor a feje tetején. Ez a figura is, bár exkluzívnak volt szánva, többször megjelent azóta kisebb változtatásokkal. Először 2005-ben, a szintén nosztalgikus érzéseket keltő Early Bird Cerificate Package-ben, bár ekkor beragasztották a kinyitható panelt és nem járt mellé kiegészítő. 2006-ban pedig kétszer, TSC-10 számmal a Hoth-os sorban, amikor a 2002-es X-Wing tartozékait csomagolták mellé, az Episode III Gift Pack-ba pedig teljesen ezüstre festve került bele. A legújabb a 30th Anniversary Collection 46-os számú, "R2-D2 with cargo net" nevű, "Jedi visszatér"-es figurája, amiben szintén ennek a beragasztott paneles verziónak örülhetünk.

2005-ben megint új sorozat kezdődődött, a Revenge of the Sith. 07-es számmal jelent meg az első Artoo, "Slashing Attack" néven. Mindenféle kiegészítői vannak, valamint egy elég nagy talapzat. A festése viszont kicsit furcsa; az alsó része sárgás, de nem egyenletesen, mintha az összerakás előtt fújták volna le bizonyos részeit. Ezzel a figurával is találkozhattunk azóta, mégpedig a TSC 2006-os Heroes and Villains Collection-ben, ahol a 11-es számot kapta. Ez egy az egyben a ROTS 07-es újrakiadása, még a tartozékai is ugyanazok.

Threepio a 18-as számú, ismét egyszerűen a "Protocol Droid" azonosítót kapta. Teljesen szétszedhető, és tartozik hozzá egy talapzat is. Jól néz ki, ezért érhetett meg több későbbi kiadást: Még 2005-ben belekerült a Revenge of the Sith Collector Pack-ba, 2006-ban a TSC - The Greatest Battles sorba, ahol a 3/14 azonosítót kapta. (Ebben a csomagban 3 különböző talapzattal lehetett kapni.) Végül 2007-ben az "Ambush on Ilum" nevű Battle Pack-ban, bár ekkor a lába alsó része némileg át lett festve. Az eddigi legújabb, a 30. évfordulós sorban megjelent C-3PO and Salaciuos Crumb, pedig fele részben egyezik meg ezzel a figurával, a másik felét a 2006-os ewok-trónos változat adta.

A Threepio with Ewok Throne nevű figura 2006-ban jelent meg a TSC-sorozat 42. darabjaként. Ez a figura is nagyon jó, és mivel a trónon ülnie kell, hajlíthatóak a térdei. Ebből még egyelőre nincs újabb kiadás, legalábbis egészben... Érdekes módon a The Saga Collection-ban nem volt olyan Artoo, ami nem jelent volna meg már korábban.

2007-ben az első film bemutatójának 30. évfordulója tiszteletére az új sorozat a 30th Anniversary Collection nevet kapta. Több Artoo és Threepio is feltűnik benne, de a legeredetibb ötlet a 30 éve Ralph McQuarrie által rajzolt korai tervek műanyagba öntése volt. Artoo és Threepio egyben jelentek meg és a Celebration IV exkluzív figurái voltak, de a maradékból Európába is került. Még egyikőjük sem igazán hasonlít a "klasszikus" formájára, de a gyűjtők polcain mindenképpen ott a helyük. Remélhetőleg belőlük nem lesz más néven újabb kiadás.

A 30. évfordulós sorozat 04-es számot viselő R2-D2-ja azért különösen érdekes, mert bár a figura megjelent már korábban, a régebbi Artoo-k között mégsem találjuk meg. Ennek oka, hogy eredeti formájában ez a robot az R4-G9 azonosítót viselte, és az Episode III-t beharandozó Sneak Preview figurák közé tartozott. A lábait némileg módosították, hogy a mellékelt rakétákat be lehessen pattintani. Ráadásul párba állítható a 08-as számú Super Battle droiddal, hogy ketten adják ki a "csendéletet". Ennek egy másik átfestett változata a szintén 2007-es Marvel Comic Pack, amiben Luke Skywalker lett Artoo partnere.

30-30: C-3PO & Salacious Crumb (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)

30-46: R2-D2 with cargo net (Ez a figura újrakiadás, eredetije fentebb található.)