Matricás hátterek a hetvenes évekből
Barta Zoltán összeállítása

Húsz évvel ezelőtt, még minden egyes, újságból kivágott kép kincsnek számított. Pénzünk akkoriban semmire sem volt, ezért cserebere révén gyarapíthattuk gyűjteményünket. Ilyen módon egy érdekes sorozat néhány darabja került a kezembe. Színes, kihajtogatható papírlapok voltak, amelyeken a Star Wars (csak így simán Star Wars, mindenféle 'A New Hope' nélkül) egy-egy főbb jelenetének történései elevenedtek meg. Ez idáig nem lenne nagy kunszt, de ha azt mondom, hogy a történet szereplőit saját kezűleg lehetett belevinni a cselekménybe, akkor már másképpen hangzik.

Hát igen, ez a dolog most már ismerősnek tűnhet azok számára, akik lelkes vásárlói a matricás albumoknak, akkor azonban ez még teljesen új dolognak számított, még akkor is, ha a bematricázott háttereket nem én, hanem a korábbi tulajdonosa spékelte tele szereplőkkel.

De vajon mitől tudott ekkora hatást kiváltani, nemcsak belőlem, de az osztálytársaimon is, ez a mai szemmel kicsit megmosolyogtató sorozat? Azt hiszem pont azzal, ami azzal, ami abban az időben a legjobban hiányzott: a részletekkel. Apró dolgokat figyelhettünk meg szinte művészi a részletességgel kidolgozva, és közben vadul forgott az agyunk, mert próbáltuk belehelyezni az adott képet a film eredeti díszletei közé.

Ahogy telt-múlt az idő, és mikor már annyiszor néztem meg a filmet, hogy már sok egyéb, háttérben történő részletre is oda tudtam figyelni, feltűnt egypár apróság kedvenc matricás háttereimmel kapcsolatban. Azt vettem észre, hogy nem minden úgy van megrajzolva, ahogy a filmben történik, sőt, néhol még a szereplők is másmilyenek. Nem éreztem csalódottságot, csak egy kissé furcsállottam, hogy egy angol cég, a Letraset Consumer Product Ltd. ennyire nem figyel oda, mit ad ki a kezéből.

Aztán eltelt néhány év, tovább folyt a cserebere, és a Star Wars hátterek valami fontosabb dologra cserélődtek. Legalább másfél évtizedig nem láttam őket, amikor is egy haverom előásta a gyűjteménye legmélyéről. "Emlékszel még rájuk?" Mi az, hogy! Ekkor gondoltam arra, írni kellene róluk, hiszen minden hibájuk ellenére megérdemlik a megemlékezést.

Szóval adva voltak ezek a hátterek de hogyan kerülnek rá ezek a matricák? Mert az eredeti csomagban nem olyan matricák voltak, amelyeket a mostani albumokhoz árusítanak. A hátukról nem kellett letépni a papírt, hanem egyszerűen a háttér megfelelő helyére ráilleszteni, majd egy toll vagy ceruza segítségével apró satírozó mozdulatokkal felkopírozni. Ennyi. Persze ha nem volt elég alapos a satírozás, akkor bizony hiányos, "rongyos" lett a matrica képe.

Egy-egy háttérhez meghatározott matricákat adtak, ami jelentősen leegyszerűsítette a munkát, ennek ellenére mégsem volt könnyű a dolog. A matricázónak nem ártott ismernie a sztorit, ismernie kellett a szereplő karaktereket, valamint illett annyi ügyességgel rendelkeznie, amivel megfelelően el tudta helyezni a figurákat. Ha mindez együtt volt, kezdődhetett a munka. Ezzel a résszel nem is volt baj, de a Letraset Consumer Product munkatársai ejtettek néhány - mai szemmel nézve elég súlyos - hibát. Nézzük őket sorjában.

A 'Sale on Tatooine' című háttérnek már a borítólapján van egy szép kis baki, ugyanis a Tatooine-t Tattooine-nak írták. (Mintha bármi köze lenne a tetováláshoz.) Ha kinyitjuk a papírhátteret szembe tűnik egy másik furcsaság. Owen Lars otthona ugyanis a parkoló jawa homokkúszó másik oldalán van, nem pedig azon, amelyiken a filmben láttuk. Az jó ötlet, hogy az égbolton éppen Darth Vader csillagrombolója húz el, de a formája csak messziről emlékeztet az eredetire. A matricák viszont elég jók, leszámítva talán Owen-t, aki jó huszonöt évvel tűnik fiatalabbnak a filmbeli Phil Brown-nál. Oda se neki, a jawa-k és a robotok színes kavalkádja úgyis eltereli róla a figyelmet. (Bár ha jobban megnézem, See Threepio mintha szemüveget viselne.)

A másik ilyen általam birtokolt darab volt a 'Flight to Alderaan' című háttér. Ez néhány jelenet összegyúrását ábrázolta. Rajta vannak a Falcon-t üldöző csillagrombolók éppúgy, mint Luke Skywalker elso fénykard edzése. A felragasztható csillagrombolók a szokásos formájukat hozzák, vagyis erősen emlékeztetnek a prototípusokra. Ráadásul Ben Kenobi egy soha sem létezett ablakon át figyeli őket. Ott a filmben egy csővezetékekkel zsúfolt fal látható. A pilótafülke meg túl közel van a társalgóhoz. Annyira, hogy Han Solo a pilótaülésbol hátrafordulva szemléli Luke esetlen mozdulatait.

És végül lássuk az 'Inside the Death Star'-t. Ez a kép azt a pillanatot ábrázolja, amikor a Halálcsillag szuper-lézere szétlövi az Alderaan-t. Bal oldalon, a közeledő Millennium Falcon látható igen furcsa állapotban, hiszen a tetején a quad-lézerágyú kétcsövűre változott. A jobb oldalon, a főkilátó mellett egy arab számokat használó kijelző látszik. (Rosszmájúak szerint ez a naptár, és az a történés idejét mutatja: 02-17 6013, vagyis 6013. február 17.-e.) A matricák közül a Death Star Trooper-ekkel van problémám. A filmben éjfekete egyenruhát viseltek, itt meg zöldek és kékek nyüzsögnek vegyesen...

A sorozat összesen tíz részen keresztül követte a film cselekményét, annak idején azonban nekem mindössze négyet sikerült megszerezni belőle. Ebből most már csak három került elő, és ezek a színes kis papírhátterek - a hibáik ellenére - most is el tudtak kápráztatni. Segítettek felidézni annak a kornak a hangulatát, amikor a Star Wars a magyar mozik közönségét is meghódította.

Az alábbiakban bemutatjuk a Letraset Star Wars-sorozatának három darabját. (Rákattintva nagyíthatók!)
Az angol Letraset Consumer Product Ltd. által 1978-ban kiadott matricás Star Wars hátterek teljes sorozatának darabjai:

1. Kidnap of Princess Leia

2. Sale on Tatooine

3. Action at Mos Eisley

4. Escape from Stormtroopers

5. Flight to Alderaan

6. Inside the Death Star

7. Prison Break Out

8. Death Star Escape

9. Rebel Air Base

10. Last Battle