Scorch, Sev és Sun Fac - 2. rész
A Republic Commando karaktereinek bemutatása
Rostás Norbert írása

A Republic Commando főhőseit bemutató sorozatunk második része kicsit közelebb szeretné hozni, emberközelibbé szeretné tenni az első részben adatszerűen bemutatott karaktereket. Ebben a részben bemutatjuk a két már létező Hasbro figurát, és egy remek Custom figurát. Valamint közreadunk egy csokorba szedett aranyköpés listát, ami viccessége, katonai humora, és feszültségoldó jellege miatt sok rajongó, és RepCom játékos kedvence!

Figurák:
A játékélményt megörökítendő, a Lucasarts engedélyével a Hasbro kiadta a geonosisi hullámban Scorch-ot, és a geonosisi vezér Sun Fac-et. A közeljövőben tervezik kiadni a Delta mind a négy klónját, Sun Fac-et, és 2 geonosisi lényt egy szettben.

A referencia fotó alapján azonban mintha kissé elnagyolták volna őket. Főleg Sev-et, aki az egyik legjobb Delta tag. Ezért is örülök nagyon, hogy sikerült egy remekbe szabott Custom Sev-hez jutnom, ami szerintem sokkal élethűbb, és szebb, mint a majdani kiadandó Sev lesz!

Sun Fac
Nagy stratéga, igazi vezértípus. Uralkodói sarj. Díszes öltözete a figurán is jól láthatóan nemesi származására utal. Díszes mellvértje aranyozott, ékkövekkel van kirakva, ténylegesen pompázatos! A lágyéköv ugyancsak impozáns. Remek figura! Több geonosisit adtak már ki, de Sun Fac messze a legjobb! Festése nem csak a ruháján gyönyörű, hanem testszerte is. Barnás, zöldes színekben tündöklik a bőre. Combja tüskés! Igen jól eltalált ez a rovarszerű felépítés. Van hozzá egy új dárda, nem olyan ösztöke, ami a közrovarok, a köznép eszköze, hanem szebb, komolyabb, másmilyen. Középen van a markolata, ami feketére van koptatva. Ugyanakkor a nagyerejű hangfegyver is kelléke a figurának, ami bizony a játékban sok gondot okoz a játékosnak, főleg a lézeres, új típusú változat!
Sun Fac-nek agyara is van, ez amolyan megkülönböztetője arisztrokrata származásának.Mint ahogy a testalkat, illetve a szárny is megkülönbözteti őt az elnyomott közrovaroktól. Egy párbajban szerzett egy sebet, ami a szeme világába került, ez a heg jól láthatóan, szépen meg van csinálva szeme alatt!
Poggle a Kicsi jobbkezének fogadta Sun Fac-et. Ő is mindent tudott a készülő Halálcsillag tervekről. Ott volt a kihallgatáson, amikor Amidalát kémkedés vádjával halálra ítélik.

Sun Fac intelligens, és kreatív, nem egyszerű, hétköznapi geonosisi, tán ez is hozzájárult, hogy megörökítették őt, műanyagba öntve.
A geonosisi csata után elmenekülne, a hangárból kijut ugyan geonosisi starfighterével, ám RC-1107, azaz Sev egy jól irányzott lövéssel hajtóművébe talál, ami felrobbanva Sun Fac halálát okozza.

 
"62" festése szépnek mondható. A rá jellemző sárga-fehér-szürke színekben pompázik. Lábszárán kormózódás látható, alhasi vértjén koszolódás. Elég impozánsnak tűnik. Jó pózban áll a dobozban, ám kibontva kissé csalódást kelt, hisz további jó pózokba nem igen állítható. Ugyanis csak nyakban, vállban, csuklóban, és combban mozgatható. Puskája a fent említett DC-17m klón puska. Ezt tartja a kezében, már be van tárazva egy páncéltörő löveg a fegyverbe. A jobb combon levő tokban ott lapul még két robbanótöltet. A combtáska levehető ugyan, de szomorú hiányosság, hogy a szíj folytatása a combon marad, és tovább tartja a semmit... Sőt, Scorch combján akkor ott tátong az a lyuk, amibe később vissza lehet cuppantani a combtáskát. Érdemes rajtahagyni, egyébként is úgy mutat jól.
Hátáról levehető a hátitáska, amiben további töltetek, tárak, segélycsomagok vannak. Amit nagyon hiányolok a táskáról, az a katona neve! Ugyanis a játékban látható, hogy minden hátimotyón digitális, világoskék karakterekkel ott világít a klón azonosítója, tehát Scorch-nál a 62 látható. Legalábbis kéne, hogy látható legyen...
A wristblade, avagy csuklópenge is hiányzik az éhes rajongói szemnek. Nagyon jó lett volna azt még valahogy megoldani. Scorch jó karakter, a figurája is szép, ám kissé keveset kap az igényes rajongó abból, amit a játék alapján - talán joggal - elvárna.

Sev
A Custom figura sokkal-sokkal jobban visszaadja a rajongók elvárását! Nézzük a festést! Ez a srác eszelősnek tűnik! Képzeljünk el egy háziasszonyt tésztagyúrás közben, miközben megszólal a telefon! Az asszonyka sietve lisztes, maszatos kezét a kötényébe törli, és odaszalad a telefonhoz. Nos Sev hasonlóan ehhez véres, maszatos kezét törölgeti a páncéljába. Eleinte véletlenszerűen, combjába, ide-oda keszeri, majd észrevéve, hogy ez mennyire sokkolja, félelemmel tölti el az ellenségeket, később már tudatosan keni össze magát! Így jó "Hetesként" nem a táblát törli le, hanem a vigyort az ellenség képéről...
Később már designosan műveli ezt, és létrehozza ezt a piros festékes, véres, maszatos végterméket.

Emlékszünk a "Számkivetett" című amerikai filmre, mikor Tom Hanks a véres kezével markolja meg a labdát, és indulatosan elhajítja a lakatlan szigeten? Így hozva létre Wilson urat, a modern Pénteket...
Nos, Sev sisakján jól felismerhető ez a koncepció! Ez egy véres tenyérnyom, bárhogy is nézzük! Gondolom, egyszer maszatos kézzel emelte le, vagy vette fel sisakját, és rajta hagyta megszáradni a vért, mert laza, és velőtrázó is egyben...
A puskája fémesen csillog, fémszerű, nem csak egy műanyag. Szélei acélosan felkoptak a használattól. A kijelzőn olvasható, hogy még 100 lőszer van a tárban! A cső üregesség látszatát kelti, a célzólézer szinte kijön a világítóan kék helyéről, és az optika térhatású, üvegszerűen csillog.

A hátitáska "Seves", egyedi. Vörös, persze, de végre olvasható a száma, hogy 07! Nagyon jó.

 
 
Vádlijánál, alkarjánál felismerhető a vér és festék folyásiránya, és az is, ahogy odafröcsögött. Bizonyos helyeken vastagabb, bizonyos helyeken frissebb, és van, ahol már rá is van száradva. Szinte elképzelhető, ahogy Sev pörög-forog megannyi ellenség közt, cséphadar, üt-vág, és előjön a végén közülük vörösen, tébolyultan, úgy, hogy még a társai is megijednek tőle.
Kicsit őrült ez a klón, társai arra is gyanakodnak, hogy valaki megbabrálta a klónozó tégelyét. Túl erőszakos, túlságosan élvezi a harcot. A többiek azért harcolnak, mert kell, mert az a parancs, Sev pedig azért, mert szeret harcolni. Ez a doboz hátulján olvasható is a jellemzői közt. Ha pedig valaki hallotta a mély, brutális hangját is, az előbbi érzés még erősebbé válik. Sev-et arra programozták, hogy harcoljon, öljön, ha kell, és látszólag ez túl jól sikerült. Humora fanyar, sokszor kicsit akasztófahumor.

Ennek ellenére a csapat nagyon szereti őt. Életét adná bármelyikükért. Ráadásul Sev és Scorch, mint két bohóc, folyamatosan tréfál, ökörködik, és bizony ez bevetések előtt nagyon jól tud jönni, mikor az ember a halálra gondol, nem tudja hazajön-e még, és fél. Olyankor két ilyen mókamester nagyon fel tudja oldani a hangulatot, ekkor harsányan, férfiasan röhögnek, vadul, duhajul, és szembe tudnak nézni a félelmeikkel.
Láttátok az Alien 2-t? Mikor a kommandósok leszállnak az LV-426 nevű bolygóra, szembenézni a Halállal, a száz gyilkos Aliennel a parancsnoki pulton látható a halálba induló srácok pulzusa. Olyan sűrű, gyors a szívverésük, hogy nehéz két ütést megkülönböztetni az ábrán. Ekkor feláll Hudson, az ottani mókamester, és elkezd ökörködni. Erre nincs jobb szó, csak egyszerűen meg akarja őket nevettetni, hogy kizökkenjenek gondolataikból, hogy felkészüljenek, és elszánják magukat. Kiabál, hogy na ki a legpusztítóbb kommandó, hát mi vagyunk! Lemegyünk és szétrúgjuk a seggüket! Én vagyok a ragadozó! (angolul: predator... immár harmadszor kerül szóba a Predátor ebben a cikksorozatban, tán nem véletlenül...)
Nos hasonló hangulatfelelős Scorch, és Sev. Két jó barát. Szinte családias a kötelék köztük. Ugratják egymást, ha kell, de amúgy feltétlen bizalommal, fegyvertársi testvériességgel, igaz barátsággal viseltetnek egymás iránt. Ezért is kellett pont e két srác nekem.

Sev és Scorch aranyköpések:
Álljon itt végezetül pár poén. Mivel ezek gyorsan, és angolul hangzanak, a fordítás nem tökéletesen adja vissza az angol humort, ám törekszik a pontos hangulat, és viccelem interpretálására. Értsük meg, hogy ezek nagyrészt harci szituációk előtt, esetleg alatt zajlanak, és katonák szájából hangzanak el.
Holografikus parancsnok (tanácsadó): ...és hatástalanítsátok a generátort!
Sev: (bután) Hatástalanítsuk...?!
Scorch: Úgy érti, robbantsuk fel a fenébe!
Sev: Ó, ja ?! Én is úgy gondoltam...
Scorch (drótokat köt át Fixer helyett): Most hogy is van? Piros, piros, zöld? Vagy piros, zöld, piros?
Sev: Lehet, hogy kint maradunk, Uram? (a Bosshoz)
Scorch: (dolgozik ajtóra szerelhető időzített bombán) ...még egy pár pillanatot kérek!
Sev: És még ő a robbantási szakértőnk?!
Scorch: ...ezen lehet, hogy át kell robbantani magunkat. Én azt hiszem felesleges spórolni a robbanószerrel, és rászerelek egyet srácok!
Sev: Te mindig ezt hiszed...
Scorch: Uram, miért nem megyünk tovább?
Boss: Sev?! Benyomtad a gombot?
Sev: (bután) Ó, bocs főnök...
Sev: (lever egy pár droidot) Hahaha... ostoba droid!
Scorch: Még mozog, üss még párat rá Sev...
Sev: Néhányan azt mondják, hogy el kell jutni a harci zónához, hogy ki tudjuk fejteni a maximális hatást. Nos, én a harci zónában élek!
Sev: (mesterlövész pozícióban, célzás közben pusmog) Szóval 2 zoom van ezen a puskán, nézzük csak, 20 szoros nagyítás... ühüm... hé, te ott... mi van veled, csak nem meghaltál?
Scorch: Ez a hely a frászt hozza rám!
Sev: Nincs is ennél jobb! A sötétben rád ugrik valaki, felrúgod, és beleereszted a tárad... aztán cafatokra lövöd a bozótost, hátha bujkál még benne valaki... Jaj, de szép az élet!
Scorch: Sev, most már tőled jobban félek, mint ettől a helytől!
Sev: (közelharc közben) Bakker, nem hiszem el!
Scorch: (ijedten, azt hiszi Sev megsérült) Mi van Sev?!
Sev: Elfelejtettem, hogy idáig mennyit vertem szét... Kezdhetem elölről a számolást...
Scorch: Ha mind ugyanolyan klónok vagyunk, miért csak nekem van jó humorom?!
Sev: *@...!!
Sev: Látjátok? Egy generátor van a fa közepén! Érdekes...
Scorch: Ha hazaérünk, magam fogom kérni, hogy befejezhesd a kiképzésedet, Sev...
Boss: (találatot kap) Bactát... kérek...ahh...
Scorch: Uram, meghalna kicsit később inkább, most nem jó!
Sev: (földre kerül) segíts...Scorch... ahh...
Scorch: (elhagyva a fedezékét) Jó, de ha engem is lelőnek, a jelentésben rád fogom fogni!
Boss: (megsebesül) Kommandósok... bactát!
Sev: Uram, tartaná még egy picit a belét, míg én kiontom előbb az övékét? (angolul érthetőbb igazán, spec kifejezés: hold on to your guts, -tarts ki)
Boss: Scorch, szedd le innen azt az őrszemet!
Sev: (csalódottan) Uram, nem tudna inkább mást megkérni, aki tud egy egyeneset lőni?!
Boss: (leállítja Scorch gyógyulását a Bactagépben, mert jön az ellen) Gyere ki Scorch!
Scorch: (mormog, mert még csak félig gyógyult meg) A kis szadista...
Boss: (leállítja Scorch robbantási előkészületeit) Robbantási parancs törölve, 62-es!
Scorch: Uram, EZ egyáltalán nem vicces!
Sev: (megsérti magát egy robbanótöltet miatt) Argghh!
Scorch: Na ezért szükséges érteni a robbanóanyagokhoz, látod?? (úgy mint ő)
Boss: (lelő egy saját klónt véletlenül a csata közben)
Oops...!
Scorch: Uram, biztos, hogy ugyanazokat a géneket kaptuk?
Halott közlegényeket (testvéreket) találnak a Deltások.
Scorch:
De kár ezért a sok jó génért...!
Sev: Tán még nem késő feliratkoznod azokra a hajókra pilótának... (a Gunshipre gondol)
Szóval ezek a srácok folyamatosan tréfálnak, a legnagyobb kavarodásban is megtalálják a módját egy kis hülyeségnek. Ezek amolyan feszültségoldó katonapoénok.

Prológus:
Mikor a Kashyyyk-on sikerül lelőni a CIS vezérhajóját, a Deltát utasítják, hogy másszanak ki a légvédelmi ágyúikból, és gyülekezzenek a Boss ágyújánál. Hárman vannak ott a végén... sajnos Sevet a túlerő legyőzi, és elkapják. A klónok általában feltétlenül engedelmeskednek, ám ezek a személyiséggel is rendelkező egyedinek nevelt klónok fellázadnak, nem akarnak engedelmeskedni, megtagadnák a parancsot, hogy visszamenjenek Sev-ért. Ezt azonban nem tehetik, a küldetést nem kockáztathatják, és bár Scorch szinte őrjöng, ott kell hagyják a barátukat, társukat. Mint ahogy Anakinnak sem lehetett visszamenni a Gunshipből kiesett Amidaláért, nem kockáztathatták a küldetést, úgy ők sem kockáztathatják a Yoda mester (ekkor már tábornok Jedi) által vezetett Epizód III-ban is látható Kashyyyk-i hadműveleteket.
Sokan hisszük, és reméljük, hogy a pletykák szerint rövidesen kijövő folytatásban az Order 66-ben (hatvanhatos parancs) Sev-et majd megtalálhatjuk, kiszabadíthatjuk, és újra együtt lehet a Delta osztag!

 

Addig is ezt a három figurát (Scorch, Sev, Sun Fac) érdemes feltenni a polcra, hogy viszontláthassunk 3 Republic Commando karaktert az otthonunkban is.

<< Republic Commando I. rész