Luke Skywalker minden mennyiségben - I. rész (1995-2000)
Barta Orsolya írása

1995 júliusában a rajongók nagy megelégedésére, a Star Wars trilógia felélesztésének a jegyében kerültek újra a boltokba a már 1978-ban is óriási sikert aratott action figurák "felújított" változatai. Az első kiadás annak ellenére lett nagy siker mind külföldön, mind itthon, hogy néha a játékok csak a kartonra nyomott kép után voltak beazonosíthatóak, mert igazából nem hasonlítottak a karakterre. Mostanában gondolom részben ezért kellett kicsit felturbózni őket, hogy ismét piacra kerülhessenek. Ennek a sorozatnak még azóta is folyik a kiadása, (eddig Amerikában 121 db jelent meg belőlük), de nem tudni, meddig fogják folytatni. A bevált gyakorlat szerint egyszerre mindig átlagban tizet adnak ki, ezeket sorolják egy kollekcióba. Az első, ami '95-ben megjelent, Leia hercegnőn kívül az összes fő karaktert tartalmazta. Mivel Luke Skywalker volt a trilógia főszereplője, eddig róla készült a legtöbb féle műanyag figura. Ebben a cikkben ezeket szeretném bemutatni, kitérve az érdekességekre, és kuriózumokra.

Luke Skywalker nagy népszerűségnek örvend a Star Wars rajongók körében. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy eddig őt adták ki a legtöbb formában. A Power of the Force-szériában 13 db önálló és 15 db szettben kapható jelent meg belőle. Az alábbiakban megkísérljük végigkövetni a sort a filmek történésének időrendjében.

A '95 júliusában megjelent legelső új szériában került piacra a mára már klasszikusnak mondható Tatooine-i Luke Skywalker. Igaz, a megjelenésekor nem aratott osztatlan sikert a rajongók körében, leginkább a tunika alól elővillanó acélos izmai miatt. Valószínűleg ez a figura a jól ismert korai plakát alapján készült. Mivel a rajongók kritikáját egy idő után már nem lehetett figyelmen kívül hagyni, a gyártó idővel megpróbálta kiköszörülni a csorbát, de még így is 1997-ig kellett várni a hitelesebb változatra, addig ez az izmos lett újra-meg újra kiadva. Tartozékaiként egy fénykard járt hozzá, valamint egy nyílpuska-szerű, a filmben elő sem forduló fegyver.

A korrigált változatához '97-től lehetett hozzájutni, ekkor még egy három darabos set-ben, aminek 'Purchase of the droids' volt a neve. Ebben a csomagban Luke-nak már normális külseje van, leszámítva a fejét, amit a POTF egész ideje alatt nem sikerült eltalálni a gyártóknak. Ráadásul egy távcső is jár hozzá, amit a filmben az övére akasztva hordott. Rajta kívül a set másik két tagja C-3PO és Owen bácsi, akit önállóan még azóta sem adtak ki. A set-tek közül Magyarországra abban az időben szinte egy sem került be, de mostanában már ezek is beszerezhetőek.

Az itthoni gyűjtőknek '99-ig kellett várni egy 'normális' Tatooine-i Luke-ra. Azév tavaszán ugyanis ismét megjelent önállóan egy ilyen figura. A film kivágott jelenetét alapul véve készült el, a kis sapival, a távcsővel és a már jól ismert hosszú csövű puskával az oldalán. (Talán a forgalmazó már a 'very special edition'-re készült.) A figura egyébként nálunk is kapható volt.
1998-ban kezdődött az a trend, hogy a figurák mellé csomagolnak valamit, hogy még kelendőbb legyen. Akkor a diafilm kocka volt az újdonság, '99-ben ezt váltotta fel, az Episode I-re előremutató ún. Flashback photo, amit talán varázsképnek lehet fordítani. Ilyen varázsképet kap a vásárló ehhez a Tatooine-i Luke-hoz is. A széria másik újdonsága, a könyökben hajlítható kar volt, bár nem a sorozat összes tagjára érvényes a megállapítás.

Sikereiken felbuzdulva a cég '99 év végén, ismét egy Tatooine-i Luke-kal lepte meg a rajongókat. Ez a változat az előzőekhez képest még több lehetőséget nyújt a játszani vágyóknak, mivel már nem csupán a karjai, a lábai is hajlíthatóak. Természetesen már hang chip jár hozzá, így játék közben még beszéltetni is lehet a figurát. Még annyit róla, hogy a T-16-os modellt tették hozzá, fegyver helyett.

'98 első harmadában szintén egy paraszt-ruhás Luke-ot adtak ki, a Falcon-beli sisakkal és fénykarddal, amikor éppen első lépéseit teszi az Erő megismerésében. A sisak persze levehető és alóla a jól ismert bárgyú arc néz ránk. Ez sajnos Magyarországra akkor szintén nem jutott el.

Egy jóval korábbi figura '96 novemberéből a rohamosztagos Luke, a levehető sisakkal és a lézerkarabéllyal.

Nagyjából ugyanezt adták ki '97 júniusában a 'Death Star Escape' nevű Cinema Scene-ben is. Ez szintén három darabos csomag, amiben Luke mellett Solo van szintén rohamosztagos cuccban, és Chewie összebilincselt karokkal. Annyiban különbözik ez a Luke az önállótól, hogy a karjai más tartásban állnak. A mellette szereplő Solo figura azért érdekes elsősorban, mert önállóan nem jelent meg, legalább is nem a szokásos csomagban. Belőle egy exkluzív papírdobozos kiadást csináltak.

Szintén a rohamosztagos Luke újabb változata a '99-ben egy társasjátékhoz kiadott "vizes hajú" Luke. Ez itthon megint csak nem volt kapható. A teljes csomag tartalmazott még egy Darth Vadert is, aminek a hátsó sisakja levehető. Ennek a Luke-nak nincs sisakja, van viszont egy kék és egy zöld fénykardja is.

'97 novemberében adták ki a New Hope végén látható ceremóniás öltözetű Luke-ot. Ennek érdekessége, hogy két féle fejet készítettek hozzá: A korábbi változatnak barnás haja volt és szomorú arcot vágott (ez az értékesebb), míg az újabb mosolygós, szöszi hajjal került a boltokba. Hozzá egy egyszerű blastert adtak és egy nyakba akasztható kitüntetést.

A Birodalom visszavág elejéről ismert Hoth-i ruhás Luke Skywalker-t három formában dobták a piacra '95 és 2000 között. A sima, itthon is kapható változatnak '97 novemberében volt a premierje. Kék fénykard és lézerpisztoly tartozik hozzá. A másik 2 fajta a 'Creature Assortment' nevezetű sorozat darabjaként jött ki. Ez a sorozat a film egyik szereplőjét és valamelyik 'szörnyet' tartalmazza egy dobozban. Ilyen a 'Luke with taun-taun'. Mivel ezt direkt úgy készítették el, hogy Luke ráültethető legyen a taun-taunra, hajlanak a térdei és valamivel magasabb a sima figuránál. A harmadik Hoth-i, a 'Luke with wampa', szintén a 'creature assortment' tagja. Ez azért érdekes, mert Luke a dobozban is fejjel lefelé van beletéve, a sálja pedig a föld felé lóg, valamint az arcát a wampa karmainak nyomai díszítik. Ez a sorozat '97 óta kapható külföldön. Ma már a Star Wars figurákkal foglalkozó boltokban általában beszerezhetőek.

A POTF-széria egy igen korai darabja az X-szárnyú pilóta '95 decemberéből. Ezt azért ide sorolom, mert Hoth-i csizmát és kesztyűt visel, a kartonján viszont Csillagok háborújás fotó díszeleg. Ehhez a figurához szintén az elmaradhatatlan baster és fénykard jár. Kivételesen itthon is lehetett kapni egy darabig, bár én leginkább a bolhapiacon láttam. A sisakja sajnos az eddigiekkel ellentétben nem levehető.

'96 márciusától lehetett hozzájutni a Dagobah-beli, Jedi-tanonc Luke-hoz. Itt szintén új ötlettel gazdagította gyártó cég a repertoárját, ugyanis itt volt az egyetlen alkalom, hogy két külön kiadott figurát lehetett összerakni egybe. Ugyanekkor jelent meg Yoda is, akihez egy olyan hátitáskát adtak, ami önmagában nem volt jó semmire, viszont a Dagobah-i Luke-ra adva máris meg volt az értelme. Yodát szépen bele lehet ültetni, és máris megvan egy jelenet a Birodalom...-ból. (Így valamilyen formában arra lett kényszerítve a vásárló, hogy mind a kettőt megvegye, mert külön egyik sem az igazi.)

A történet folyamatában legközelebb a Felhővárosban bukkan fel a főhősünk, amikor is a Vader elleni harcban sikerül megszabadítania magát a jobb kézfejétől. Amikor egy üzlet beindul, nincs megállás... Ebben a szellemben kezdte a Kenner is a '98-as figura utánpótlást, és olyan új figurákat találtak ki, amelyek a 15 évvel korábbi kollekcióban még nem fordultak elő. Bizonyos szempontból ilyen a Bespin-i Luke is, bár ez nem teljesen előzmény nélküli kreálmány. Az újdonság a kivitelezésében rejlik, mivel hűen a kardpárbaj kimeneteléhez, ennek a figurának levehető a jobb keze. Mellette szól még a tény, hogy mellőzték a vasgyúró-alkatot, és már az arca is elég jó lett.

A filmekben nem szerepelt ugyan, a felsorolásba mégis beletartozik a '96-os Shadows of the Empire sorozatban megjelent Xizor palace guard öltözékű Luke. Erről bővebben a Shadows of the Empire szekcióban olvashattatok.

A film sztorijához visszatérve, egy igen ismert figura a Jedi-Luke. 1996 júniusában került a közönség elé a Jabba-palotában feltűnő fekete köpenyes Skywalker. Itthon is sokáig kapható volt a gyakoribb változata, melynek a teljes öltözéke fekete. Érdekessége, hogy néhány darab nem fekete tunikát visel, hanem szürkét. Mivel ebből csak nagyon kevés készült, a fanatikus gyűjtők több tízezer forintot is képesek megadni érte. Ugyanennek a figurának van egy másik exkluzív változata, ami a 'Theatre Edition' nevet kapta. Ez igazából semmiben sem különbözik a simától, a különlegességét a karton adja: ehhez a változathoz kizárólag 1997 március 14.-én lehetett hozzájutni, az amerikai mozikban, érvényes mozijegy felmutatásával. A korlátozott példányban készült kartonján a karakter képe helyett a 'Special Edition' logot mintázták meg.

A Jabba-palota-beli Luke-nak van egy 'creature assortment'-es változata is, a 'Luke with Rancor'-set-ben. Ez egy kb. 65 eurós játék, szép nagy dobozban, melyben Luke fegyvere az elmaradhatatlan lábszárcsont, amivel kipeckelte a Rancor száját. A szörny kimondottan jól van kivitelezve, még a bőrredőire is nagyon odafigyeltek.

A jedi öltözetű Skywalker harmadik változata a 'Complete Galaxy' néven ismert, négy darabból álló sorozat tagja. Ezekben a játékokban a csomagolás egy bolygót tartalmaz a Star Wars univerzum ismert helyszínei közül, amit húsvéti tojás módjára ki lehet nyitni, benne viszont nyuszi helyett egy, az adott bolygóra jellemző szereplő található, a planéta belsejében kialakított háttér előtt. (A sorozat darabjai: a Halálcsillag, benne Darth Vader a meditációs fülkében, az Endor egy sárkányrepülős ewokkal, a Dagobah Yodával és egy ott honos repülő gyíkkal, valamint a Tatooine, amit kinyitva a Karkoon veremmé és a fölötte álló skiffé lehet berendezni. Ennek a kihajtott pallóján áll Luke a Sarlack fölött, kivont fénykarddal.)

2000-ben jelent meg a járművek közül a Tatooine Skiff még a Power of the Force színeiben, pedig ekkor már régen az Episode I sorozat ment. Korábban a járművekhez nem nagyon adtak figurát is, ehhez mégis tartozott egy Jedi Luke a zöld fénykarddal.

Az endori kommandós ruhát viselő Luke-ból két fajta készült. Az ismertebb, amit nálunk is be lehetett szerezni, a speeder bike mellé adott figura. Ez a barna ponchót viseli, valamint az endori sisakot, ami sajna, nem levehető. A térdei hajlíthatóak, a speeder pedig három darabból állítható össze. A gyártásnál építettek bele egy pici rugót, aminek a kioldógombját megnyomva a járgány szétesik, az utasa pedig elszáll.
A másik változat egy 1998-ban megjelent 7 db-os sorozat tagja. Ezt az ezredforduló jegyében adták ki, és a 'Milleneum coin set' nevet viseli. A figurák, legnagyobb részben a rendes sorozat tagjai, semmit nem változtattak rajtuk. Kivétel ez alól az endori Luke és Leia. Mivel ezeket önállóan nem lehetett beszerezni, és mindkettőnek hajlított térdei voltak a speeder miatt, ehhez a set-hez hagyományos egybeöntött lábakat adtak alájuk. De nem csak emiatt különlegesek, hanem az érme miatt is, amit melléjük adtak. Minden érme hátsó oldala egyforma, az elsőn viszont az adott figurára jellemző domborműmotívum található. (A set további tagjai: endori Leia, bespini Solo, Chewbacca, snowtrooper, Emperor, C-3PO.)

A 'Jedi visszatér' végén lezajló fénykardpárbaj is műanyagba lett öntve '98 elején. A 'Purchase of the droids'-hoz hasonlóan ez is három darabos csomag, amiben Luke mellett természetesen Vader és az uralkodó található. Palpatine a császári trónszékkel együtt került a dobozba, amit csak ezzel a set-tel lehet megszerezni. A csomag hivatalos neve 'Final Jedi Duel'.

Szintén tróntermes az 'Electronic Power' sorozathoz tartozó Jedi Luke. Érdekes köpenye van, amit a filmben valahogy nem tudtam beazonosítani. Elemmel működik, amit belerakva elkezd szegény vagdalkózni.

Utoljára maradt egy olyan figura, ami, hasonlóan a Shadows...-oshoz, nem szerepelt a filmben, hanem képregény alapján készült. A Kenner '98 végén jelentette meg az 'Expanded Universe' sorozat név alatt, amelyhez a Thrawn-trilógiából, a Dark Empire képregényből, és a Dark Forces PC-s játékból szedtek össze jellemző karaktereket. Az egyéb kiegészítőkön kívül kilenc figurából áll a set, de ebből összesen kettővel találkozhattunk a filmekben: Luke-kal és Leiával. A ruhák és a fegyverek viszont teljes mértékben a nálunk is megjelent képregényhez igazodnak. Luke a Sith-lovagok, akkor még tradicionálisnak gondolt ruháját viseli és vörös fénykardja van. Ennek a sorozatnak is van egy érdekessége, mégpedig a mini dioráma háttér, amit a karton hátsó részéből lehet kihajtogatni.

Ezek alapján szerintem már az sem kis teljesítmény, ha valaki mondjuk csak egy karakterből - jelen esetben Luke Skywalker-ből - próbálja összeszedni a kiadottakat. Ráadásul ezek még csak a Power of the Force figurái, és majdnem mégegyszer ugyanennyi jelent már meg 2001 és 2006 között is.

Luke Skywalker figurák II. rész >>


Luke Skywalker figurák listája 1995 - 2000 között
Sorfigurák: Extra figurák és szettek:

POTF 1995 Luke Skywalker

POTF 1996 Luke Skywalker - X-Wing Pilot

POTF 1996 Luke Skywalker - Dagobah Fatigues

POTF 1996 Luke Skywalker - Jedi Knight

POTF 1996 Luke Skywalker - Stormtrooper Disguise

POTF 1996 Luke Skywalker - Shadows...

POTF 1997 Luke Skywalker in Hoth Gear

POTF 1997 Luke Skywalker in Ceremonial Outfit

POTF 1998 Bespin Luke Skywalker

POTF 1998 Luke Skywalker - Blast Shield Helmet

POTF 1998 Luke Skywalker (Expanded Universe)

POTF 1998 Luke Skywalker
(with Flashback Photo)

POTF 1999 Luke Skywalker
(with Commtech Chip)

POTF 1996 Deluxe Luke Skywalker
with Desert Sport Skiff

POTF 1996 Speeder Bike with Luke Skywalker

POTF 1997 Electronic Power F/X Luke Skywalker

POTF 1997 Cinema Scene
Death Star Escape

POTF 1997 Cinema Scene
Final Jedi Duel

POTF 1997 Cinema Scene
Purchase of the Droids

POTF 1997 Escape the Death Star
Action Figure Game

POTF 1998 Gunner Station
Millennium Falcon with Luke Skywalker

POTF 1998 Beast Assortment
Tauntaun with Luke Skywalker

POTF 1998 Beast Assortment
Wampa with
Luke Skywalker

POTF 1998 Beast Assortment
Rancor with
Luke Skywalker

POTF 1998 Leia Collection 2

POTF 1998 Millennium Minted Coin Set
Endor Luke Skywalker

POTF 1998 Complete Galaxy
Tatooine with Luke Skywalker

POTF 2000 Tatooine Skiff with Luke Skywalker