Burger King-es játéksorozat - 2005 december
Barta Orsolya Összeállítása

Burger King második Star Wars-os akciója itthon a Revenge of the Sith DVD-megjelenés napjával (december 1.) vette kezdetét. Ez a sorozat volt az igazi nagy durranás a 21 darabos, egységes külsővel kialakított játékkal, ami a májusban Amerikában megjelent 31 figurát tartalmazó széria 'lebutított' változata volt. A lebutítás alatt azt értem, hogy a nálunk megjelent sorozat 10 játékkal kevesebbet tartalmazott az amerikainál. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: a hiányzóktól vélhetően végleg elbúcsúzhatunk, legalább is a hazai éttremi forgalmat tekintve. (Irány tehát a bolhapiac!)
A játékok tervezői kitettek magukért, ennek köszönhetően a széria eléggé kiterjedt és kielégíti mind a kisebb gyerekek, mind a felnőtt gyűjtők igényeit. A figurák külső arányai és méretei egyértelműen a gyermek közönségnek lettek kitalálva: kicsik, kézre esnek, masszívak, nicsenek rajtuk túlságosan kiálló részek, könnyen kezelhetőek.
Ha viszont a fejüket nézzük észrevehető, mennyire realisztikusan és arányosan vannak megformálva. Mindegyik játék kimondottan jól idézi a filmbeli 'eredetijét', ezen a téren jelentősen öregbítve a Star Wars-os éttermi játékok hírnevét.
A sorozatban mind a hat filmből találhatunk szereplőket, amelyek funkció szerint öt
egyéb csoportba sorolhatóak, minden csoportban hat-hat, (itthon négy-négy) játékkal.

A 21. figura az exkluzív Darth Vader, ami meglepetést rejt: ha kinyitjuk, az Episode III-ból megismert Anakin Skywalker kukucskál ki belőle.

A sorozat legkevésbé sikerült csoportja a plüss-figuráké. Persze a maguk módján ezek is aranyosak, de színvonalban mégsem foghatóak a többihez. Nyilván a legfiatalabb korosztálynak lettek kitalálva, elkerülendő a sérüléseket, ha netán a kicsiknek egymást püfölni támad kedvük a játékokkal. Az egyetlen, amelyik többet tud annál, hogy puha, a jawa-figura: ha megnyomjuk a hasát, világít a szeme.
Az itthoni akció négy hétig tartott, december 1.-től. Az utolsó adag játék 22.-én jelent meg, minden héten 5 figurából lehetett válogatni, csoportonként 1-1-ből.

Az ember elsőre azt gondolná, hogy a figurák úgy lettek összeválogatva, hogy minden csoportba 1-1 kerüljön minden filmből, de mégsem így van. Az egyetlen csoport, amelyikre ez a séma ráillik a dianézegetőké. Itt világosan elkülönülnek egymástól a filmek, mivel minden figurában az adott karakterre jellemző filmből lehet hat-hat diakockát megszemlélni. Darth Maul képviseli az Episode I-t, Mace Windu - Episode II, Obi Wan -Episode III, Leia a negyedik, Luke az ötödik, és Threepio pedig a hatodik rész jeleneteit őrzi.

A harmadik csoport a víz-spriccelőké. Ezeket a hátukon lévő nyíláson keresztül lehet megtölteni vízzel, és ha nyomkodjuk a rajtuk található gombot, kis vizipisztolyként funkcionálnak. A csoportból szerintem Boba Fett sikerült a legjobban. Mellete még Palpatine, Jabba és Artoo is locsoló-funkcióval került forgalomba. Jar Jar és a Super Battle Droid tartozik még ehhez a csoporthoz, ők azonban itthon sajnos kimaradtak a szórásból.

Készült egy adag felhúzhatós játék is, melyek szintén nagyon ötletesek, ráadásul ezek a Burger King legjobb hagyományait idézik. (Ennél az étteremnél a leggyakoribbak a hasonló elvű felhúzhatós játékok.)
A Han Solo figura különlegesebb a többinél, mert az Anakin/Vader-hez hasonlóan 'dupla' figura. Eredetileg a Birodalom visszavág-os a széntömbben van, de a felhúzókája kiáll, és ha megtekerjük, a benne lévő játék izegni-mozogni kezd és lerázza magáról a külső burkolatot. Bár 21 játékot mondtam az elején, igazából 22 jelent meg. A felhúzhatósak közül Yoda azonban nem decemberben, hamen már májusban hozzáférhető volt, a premierre időzített 6 játék között.

Az utolsó csoport a járműveké. Ebbe a hat film legjellegzetesebb darabjait válogatták össze. A régi trilógiát a Falcon, az X-szárnyú, Vader TIE-vadásza és Luke terepsiklója képviseli, míg az újat mindössze Anakin podracere (Episode I), és Obi-Wan Jedi Starfighter-e (Episode III). Kezdetben azt hittem, hogy a májusban kiadott Memorabilia Road Show-s Falcon is ide tartozott, de végül kiderült, hogy annak semmi köze sincs ehhez a szériához.

A Darth Vader figurát nem volt könnyü beszerezni, ugyanis azt soha nem rakták ki a többivel. Aki türelmesen várt, hátha egyszer ott lesz a vitrinben, annak bizony csalódnia kellett. Anakin/Vader ugyanis eleve a sorozat legritkább darabjának készült. Hogy pontosan milyen arányban van a többi játékhoz képest, azt nem tudom, de az biztos, hogy az éttermek nem adták boldog-boldogtalannak. Csak olyanok kapták, akikről úgymond látszott, hogy igazi gyűjtők. Ez elég érdekesen hangzik; gyűjtőnek általában azok számítottak, akik egyben megvették az adott heti játékmennyiséget. Ezután, ha rákérdeztek a Vader-re, volt rá esélyünk, hogy előkerüljön egy darab valamelyik fiók mélyéről. Az elővigyázatosság nyílván valóban a rajongók érdekében történt, és ezek a ritka figurák tényleg olyanokhoz kerültek(?), akik értékelni is tudják.
A sorozat hiányzó 9 darabja nem valószínű, hogy itthon hozzáférhető lesz.

 

BURGER KING 2005 The Super Star Wars Collection:
Kék színnel azok a figurák vannak jelölve, amik nem voltak benne a Magyarországon megjelent sorban.

 

Boga Plush Toy

Chewbacca Plush Toy

Jawa Plush Toy

Wampa Plush Toy

Wicket Plush Toy

Tarfful Plush Toy


Darth Vader's TIE Fighter Pull-Back

Jedi Starfighter Pull-Back

Podracer Pull-Back

X-Wing Fighter Pull-Back

Landspeeder Pull-Back

Millennium Falcon Pull-Back


C-3PO Viewer

Darth Maul Viewer

Obi-Wan Kenobi Viewer

Princess Leia Organa Viewer

Luke Skywalker Viewer

Mace Windu Viewer

Boba Fett Water Squirter

Emperor Palpatine Water Squirter

Jabba the Hutt Water Squirter

R2-D2 Water Squirter

Super Battle Droid Water Squirter

Jar Jar Binks Water Squirter


Clone Trooper Wind-Up

General Grievous Wind-Up

Han Solo Wind-Up

Padmé Amidala Wind-Up

Yoda Wind-Up

Watto Wind-Up


Exclusive Darth Vader Toy