Leia hercegnő
- avagy az álmok asszonya kicsiben
- 1. rész
Barta Orsolya írása


Érdekes módon a Csillagok háborúja világában rettentően kevés a női karakter. Egy kezünkön össze tudjuk számolni őket, de mindőjük közül szerintem a legtöbbünknek elsőként Leia hercegnő jut eszébe, ha a Star Wars "asszonyai" kerülnek szóba. Nem véletlen tehát, hogy a film hímnemű rajongóinak körében már több, mint húsz éve ő vezeti a népszerűségi listát. A fent említett arány meglátszik az action-figura piacon is: míg pl. Mara Jade és Mon Mothma alakjából egy-egy darab készült a régi trilógiához, addig Leia 21 féle kis műanyag bábúval dicsekedhet eddig, és továbbiak még biztosan meg fognak jelenni az elkövetkezendő évek folyamán.

A Leiáról készült figurák sora rögtön egy érdekes dologgal kezdődött, mégpedig azzal, hogy 1995-ben, amikor az új széria első darabjai megjelentek, a hercegnőt kifelejtették a sorból. Így a karton hátulján is a nyolc fő karakterből csak hét van meg (Luke, Solo, Chewie, Kenobi, Vader, Artoo és Threepio), ami egy rohamosztagossal lett kiegészítve, hogy stimmeljen a létszám. Nem sokkal ezután a cég észbe kapott és igyekezett korrigálni a hiányosságot, de mint tudjuk, a kapkodásnak soha sincs jó vége.

Az első Alderaan-i fehér ruhás Leia, leginkább csak a csiga fonatú hajában hasonlított az "igazi", vagyis a filmbeli hercegnőre. Egy filmekkel foglalkozó magazin elég rendesen meg is kritizálta, de nem ők voltak az egyetlenek: ezt a figurát gyűjtői körökben is csak kis 'majomfejűnek', vagy 'kiterített békának' hívják, azon okból, mert tényleg így néz ki. Levehető fehér palástja (a filmben nem volt ilyen ruhadarabja) és szoknyája van, amiktől ha megszabadítjuk, olyan, mint egy jó kondiban lévő vívó: darázsderék; fehér, testhezálló kezes-lábas, mindenhol a ruha alól kidomborodó izomkötegek. Már csak az a kérdés, kiről mintázták ezt a kissé félresikerült figurát. Amikor megjelent, egy tévéshow-ban megmutatták Carrie Fisher-nek, aki kínjában csak nevetni tudott. A műsor után felhívta a gyártó céget és megkérte őket, csináljanak újat, mert ez egy katasztrófa! A köpenyt egyébként lehet, hogy eredetileg nem tervezték hozzá, de e nélkül rossz a figura egyensúlya, és folyton orra esik. Elképzelhető tehát, hogy ezt ellensúlyozandó, a köpeny utólag lett kitalálva.

Carrie Fisher és a sok elégedetlen rajongó óhaját figyelembe véve tehát a Kenner új Alderaan-i Leiát tervezett. Nem nagyon siettek vele, így a New Likeness Leia csak 1998-ban került piacra, az év második sorozatában. A változás óriási: jók a test arányai, szép az arca, hiteles a ruhája, még kapucnija is van, amit nem lehet ugyan a fejére húzni, de azért ott látható a figura hátán.'98-tól terjedt el az a forgalmazói taktika, hogy valami exkluzív kis ajándékot mellékeljenek a figurához. Erre többek között azért volt szükség, mert ekkor kezdődött a pár perces szereplők kiadása és a korábban már megjelentek újrakiadása. A cég attól félt, hogy ezeket már kevesebben fogják megvenni, kellett tehát valami vásárlócsalogató. Az első ilyen a diafilm kocka volt, ami mindig az adott figurát ábrázolta. A diák külön keretének az oldalán pár betűs rövidítés tájékoztat minket, hogy melyik filmből való a rajta látható jelenet.
A New Likeness Leiá-hoz adott dián az Alderaan megsemmisítése előtti párbeszédből került egy kép, amin a hercegnő, Vader és Tarkin társaságában látható. Emellett két fegyver tartozik hozzá: a sportpisztolya és egy rohamosztagos karabély.

'98-ban öt sorozat figurát adtak ki és mindegyikben volt egy hercegnő.Itthon igen hosszú ideig volt kapható a Ceremonial Leia, ami a '98/negyedik sor része volt, melyekhez extraként Flashback Photo-kat, vagyis 'varázsképeket' lehetett kapni. Mivel ezek már igencsak az Episode I jegyében készültek, a húzogathatós képek egyik felén egy trilógiás szereplő, a másikon pedig annak I. részbeli megfelelője látható, az ő esetében Amidala királynő. Leiá-hoz itt kivételesen nem fegyvert adtak, hanem egy medált, ami original állapotban bele van kötve a kezébe. A köpenye levehető, de megállítani sajnos őt is elég nehéz.

A negyedik részből '99-ben is megjelentet egy újabb Leia sportpisztollyal, aminek a fején van a kapucnija. Ennek már új koncepciójú a kartonja, és hang-chip is jár mellé. Sokak szerint ez az egyik legjobban sikerült hercegnő. Ha a kiadás sorrendjében nézzük őket, egyértelműen észrevehető az a fejlődési tendencia, hogyan kezdtek egyre élethűbb és igényesebb figurákat tervezni. A legújabbak már szinte (kis túlzással) műalkotás-számba mennek.

2004-ben, lehet, hogy rajongói nyomásra, az OTC sorozaton belül indított a gyártó egy kezdetben 12 darabosra tervezett mini sorozatot, a vintage figurák ('77-'85) kedvelőinek. A Sorozat lényege az lett volna, hogy a régi trilógia mindhárom részéhez kiadnak négy vadonat új figurát, de nem akármilyen csomagolásban, hanem egy az egyben a régi kartonokkal. A New Hope négyese között természetesen az alderaani Leia is helyett kapott. Tartozéka az elmaradhatatlam rohamosztagos karabély. A ruhája felső része műanyag, az alsó szövet. A kapucnija is műanyagból van, így nem lehet a fejére tenni.


2. rész (A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér)

3. rész (Extra kiadások)