Shadows of the Empire - Képregény
Barta Orsolya írása

1995-ben, amikor sikerült visszahozni a köztudatba a Star Wars trilógiát, a LucasFilm új projectbe kezdett, hogy alkotói kiszélesítsék az alaptörténetet és eddig ismeretlen részletekkel lepjék meg a rajongókat. Miután kiszivárgott néhány információ, a fanatikusok nagy többsége teljesen lázba jött, mert azt hitték, ez lesz a várva várt filmes folytatás...
Tévedtek!

'96 tavaszán jelent meg a regény és a képregény, majd ezeket követte a többi kiadvány: PC-s játék, zenei CD, action figurák, űrhajók, kártyasorozat, művészeti album. Minden megjelent, kivéve a filmet. A sztori ismeretében azonban teljesen világossá vált, hogy ebből nem is fog film készülni, mivel nem folytatás, hanem a trilógia történetének szerves része. Ez a sajnálatos tény azonban nem befolyásolta a Shadows... sikerét, mivel köszönhetően a hozzáértő munkának, a rajongók vérbeli Star Wars-t kaptak, ami tökéletesen beleillik az ötödik és a hatodik rész közötti időbe.

Ahogy már az előbb utaltam rá, a Shadows... a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér között eltelt időt öleli fel. Ennek ellenére azonban mind a regény, mind a képregény teljesen más, nem is beszélve a PC-s játékról. (Az Dash Rendar-ra van kihegyezve, mivel vele folyik a játék folyamán a hentelés.)

Míg a könyv célja részben a szereplők lelki fejlődésének ábrázolása és egymásra hatásuk az események tükrében, addig egy képregényben ilyet lehetetlen bemutatni, ráadásul fölösleges is, mert itt elsődleges fontosságú a minél vizuálisabb képi megjelenítés. Ebbe pedig a lelkizés nem fér bele. Emiatt aztán kicsit át kellett dolgozni a könyv történetét, hogy a képregény vásárló nagyközönség elvárásainak eleget tegyen a sztori.

Amerikában az ottani legnagyobb, képregény gyártó és forgalmazó cég, a Dark Horse felügyeli a Star Wars képregény kiadásokat. Ez idáig többszáz-féle SW képregény került ki a műhelyeikből, amelyek nagy része nem valami jól sikerült, de azért akadnak köztük egészen kiváló darabok is. Ezek közé tartozik a Shadows of the Empire. A teljes történet első ízben hatrészes sorozat formájában jelent meg 1996. május elsejétől havonta, egészen októberig. A borítók Hugh Flemming keze munkáját dicsérik, aki már ezelőtt is tekintélyes hírnevet szerzett a Star Wars rajongók körében. A füzetecskék nem voltak túl vastagok, de hát Amerikában már csak olyanok, hogy egy kutyáról szeretnek minél több bőrt lehúzni. Ezért miután mindenki megvette mind a hat részt, a csaknem 3 dolláros egységáron, 1997. április elsején, tehát majdnem egy évvel az első rész után, a kiadó megjelentette a hat részt egyben, egy új, összefoglaló kiadásban. Igyekeztek azonban úgy rendezni, hogy némi extrával kiegészítve kívánatosabbá tegyék ezt a számot, és így azok is megvegyék, akik egyébként a hat részt is összegyűjtötték. Ez az antológia három részre bontható fel. Az első öt oldal a készítőknek és a sztori történetének van szentelve. Kilistázva, jó nagy betűkkel sorra vették az írót, rajzolókat, színezőket, stb., valamint egy rövidke köszönetnyilvánítást is közzé tettek. Az érdekesség a 4.-5. oldalon olvasható, amely egy bevezető a képregény olvasásához, és a Shadows of the Empire keletkezésének a történetét mondja el. Az írója pedig nem más, mint Steve Perry, a regény szerzője. Sajnos mivel eddig nélkülözni kényszerültünk a magyar változatot, a kíváncsi olvasó csak némi szótárazás után fejtheti meg a mondanivalót. (Nem akarok senkit elriasztani, elég könnyen érthető nyelvezete van.) Egészen kellemes kis okfejtés arról, miért nem lett film a történetből, és hogyan került Perry a Star Wars közelébe.

Szerkezetileg a második, és egyben legnagyobb részt maga a képregény foglalja el. A szokásos három bekezdéses bevezető szöveg után máris a felkelők flottájánál találjuk magunkat nem sokkal azután, hogy a Falcon, fedélzetén Chewie-val és Lando-val, eltűnt Leiá-ék szeme elől. (Itt kell megjegyeznem, hogy a bevezető szöveget valamilyen oknál fogva középre rendezve írták, ezért kicsit furcsán fest a megszokotthoz képest.) Visszatérve a történethez, rögtön indul az akció, mert birodalmiak rajtaütnek a flottán. A Zsivány osztag gyorsan szétzavarja őket, de a csapatnak ezután új búvóhelyet kell keresnie.

Az Uralkodó Coruscant-on megtudja Vader azon botlását, hogy Skywalker-t futni hagyta, ezért az új titkos fegyver építésének felügyeletével bízza meg. A project során régi ellenségével, Xizor herceggel kell együttműködnie. Xizor sejtelmes figura. Ami a történet folyamán nagy vonalakban kiderül róla, hogy ő a vezetője egy igen nagy hatalommal bíró bűnszövetkezetnek, a Coruscant-i székhelyű Black Sun-nak. Vaderről nagyon sokat tud, többek között, hogy Anakin Skywalker volt a neve, valamint hogy Luke a fia. Ezért meg akarja öletni a fiút, így akarván bosszút állni egy régi sérelemért Vader-en. Xizor az Amerikában kiadott regényekben mostanában már elég sokat szerepel, de a képregény elkészültekor még keveset lehetett tudni róla. A külseje ijesztő: két méternél magasabb, zöld színű bőre van, amit érzelem hatására képes megváltoztatni; a gerincét pedig óriási kinövések díszítik.

Nem ő az egyetlen új karakter a sztori folyamán: feltűnnek új arcok mind a felkelők, mind a birodalmiak oldalán, de valahogy a Jedi visszatér-ben már egyik sincs benne... Az egyik legismertebb hős Dash Rendar, a corelliai csempész, Lando egyik barátja. Vele először a Gall-i csatában találkozunk, ahol az első lézerdördülésre otthagyja a felkelőket, mondván, neki senki nem fizet azért, hogy megölesse magát. Nem sokkal később viszont a Tatooine-on segít Luke-nak elmenekülni az őt üldöző amatőr banditák elől, így valamennyire visszaszerzi a renoméját. Ezután már végig a felkelőkkel marad, még Xizor palotájába is behatol velük, hogy megmentse a hercegnőt.

A másik új fazon Darth Vader titkos ügynöke, Jix. Őt a Sith lovag azzal bízza meg, hogy mindenáron védje meg Luke-ot a fejvadászoktól, és tudja meg, ki tűzte ki a vérdíjat a fejére. A képregény alapján elég macho fickónak néz ki. Persze kellett valaki Solo helyett, mivel ő ez idő tájt lefagyasztva senyved a Slave I rakterében, várva, hogy Jabba fali dísze lehessen. Boba Fett a történet egésze alatt azon fáradozik, hogy lerázza a lerázhatatlan fejvadászokat, akik mindenáron meg akarják szerezni méltó zsákmányát, hogy osztozhassanak a vérdíjon. A főszereplő gárda külön utakon jár, mindenki a saját bajával van elfoglalva, de mire a felkelő flotta megszerzi az új Halálcsillag koordinátáit, újra összeállnak, készen Solo kiszabadítására...

Az összesített kiadás harmadik egysége a Shadows of the Empire-galéria, amiben a sorozat borítói és Kilian Plunkett általános iskolás rajzai kaptak helyet. Sokáig nem tudtam, miért rakták bele ezeket a rajzokat a képregénybe, míg egyik nap tüzetesen átnéztem a készítők listáját. Ekkor jöttem rá, hogy Kilian Plunkett nem más, mint a Shadows... képregény egyik rajzolója! Általános iskolás volt, amikor először látta a filmet és annyira elvarázsolta a mese, hogy elhatározta, ilyeneket akar rajzolni. És mint a mellékelt ábra mutatja, komolyan is gondolta! A rajzok arányosak, felismerhetőek, nincs olyan bajom a nézegetése közben, ami anno az itthon is kiadott Dark Empire-sorozat olvasása közben jött rám, történetesen: 'Hogy engedhettek ilyen fakezű majmot Star Wars-hoz nyúlni!' Szó sincs erről! A szereplők karakteresek, a testek kidolgozottak, és az űrhajók is részletekbe menően vannak kivitelezve. A festést P. Craig Russel és Cary Porter végezte és azt hiszem, ők is kitettek magukért. A képregény színvilága rendkívül változatos, sziporkázó. Megint a Dark Empire-t vagyok kénytelen felhozni ellenpéldának, ahol szinte csak két színnel dolgoztak összesen, a lilával és a zölddel.

A Shadows-képregény sztoriját John Wagner írta az eredeti regény alapján, a borítót pedig Christopher Moeller festette (nem Hugh Flemming, aki a sorozatét). Az antológiának megjelent egy korlátozott példányszámú, keményfedeles változata is, amit az alkotók saját kezűleg írtak alá. Ez a változat nem került kereskedelmi forgalomba, csak megrendelés útján lehetett beszerezni, elég borsos áron. Természetesen ez a legértékesebb a három változat közül.

Egy szó, mint száz, a Shadows of the Empire az egyike az igazán jó Star Wars képregényeknek. Nemcsak olvasni élmény, de nézegetni is. Reménykedem benne, hogy egyszer a magyar boltok polcain is megtalálható lesz ez az érdekes olvasmány.

(A cikk eredetileg az Echo Base klubújság 2000 áprilisában megjelent 14-es számában volt olvasható.)

 

Az eredeti Shadows of the Empire-sorozat a következő borítókkal jelent meg 1996-'97-ben:

Shadows of the Empire # 1 - 1996. május 1.

Shadows of the Empire # 2 - 1996. június 1.

Shadows of the Empire # 3 - 1996. július 1.

Shadows of the Empire # 4 - 1996. augusztus 1.

Shadows of the Empire # 5 - 1996. szeptember 1.

Shadows of the Empire # 6 - 1996. október 1.

Shadows of the Empire antológia - 1997. április 2.