Filmszem, 1984 szeptember - A Jedi visszatér
Barta Zoltán összeállítása

A Filmszem című hazai filmmagazin a nyolcvanas évek egyik sikerterméke volt, annak ellenére, hogy bizonyos szempontból nem szolgált rá a vásárlók kegyeire. A rossz - vagy inkább ócska - minőségű papír már akkoriban sem volt valami vonzó egy újság megvásárlásánál, még akkor sem, ha a vételár 6 Ft-on (!) stagnált. (Ez akkoriban 4 db buszjegy árának felet meg.) A kis pénz - kis foci elv itt is érvényesült, ha valamit nem kellett nagyon megfizetni, abban a minőséget sem kellett nagyon keresni.

Ráadásul az alább bemutatott cikk írója sem volt a helyzet magaslatán. (A Filmszem ebben valahogy a többieknél is előbbre járt.) E korban elég sok olyan írás született, melyben szinte mindig csak vaktában lövöldözve írtak a Csillagok háborújáról. És ezt most sikerült újabb szintre emelni. A recept a szokásos: rögtön az elején George Lucas születési évét saccolják meg rosszul, de ez csak a bemelegítés, egyik hiba jön a másik után. A mai olvasó persze elgondolkodik, hogy ha a Star Wars-ból ennyit bakiztak, akkor a többi filmnél vajon mi lehetett a helyzet?

Na mindegy, a lényeg, hogy 1984 szeptemberében tövább bővülhetet a hazai Star Wars-rajongók gyűjteménye egy címlappal, és egy kétoldalas összeállítással. Ez utóbbi mintha egy francia magazinból lenne lenyúlva, legalábbis erre utal a gamorrai őr vacakul körbevágott fotója, aminek az alján ott maradt az eredeti francia nyelvű szöveg...

Az 1984 szeptemberében megjelent Filmszem magazin borítója és a Jedi visszatérről szóló cikk oldalpárja. A cikk rákattintva nagyítható: