Magyar Star Wars plakátok - utánnyomva
Barta Zoltán összeállítása

A hetvenes-nyolcvanas évek hazai Star Wars-plakátjai sokak számára a gyűjteményük egyik ékességének számít. Ez kissé érdekesen hat, főleg annak fényében, hogy az említett plakátok nem igazán a 'szépségükkel' lopták be magukat a rajongók szívébe. Ez különösen igaz a Csillagok háborúja plakátjára, melynek Darth Vader-e inkább emlékeztet a Monty Python egy korai produkciójára, mint George Lucas főgonoszára. Az idő múlásával persze az emlékek megszépültek, és a retro-hullámon lovagolva szép lassan ezek a plakátok is felértékelődtek.

A történetet bonyolítja, hogy nemrégiben kiderült: a kilencvenes években ezek a plakátok utángyártásra kerültek. Ráadásul minden filmhez egy négyszínes és egy színes (monochrome) is készült. A 40x56 cm-es plakátok gyakorlatilag az eredetivel azonos minőségben készültek, viszont - és most jön az igazi csavar - soha nem kerültek forgalomba.

Neked megvannak...?

(A starwarsklub.hu ezzel köszönti a Star Wars-sorozat 35.évfordulóját.)

A hetvenes-nyolcvanas évek hazai filmplakátjainak utánynyomott verziói a kilencvenes évekből. Mindhárom film négyszínes és monochorme verziói itt láthatók: