A Birodalom visszavág
Filmvilág, 1980 szeptember
Barta Zoltán összeállítása

Hazai barangolásunkat folytatva ismét ugorjunk vissza 1980-ba, a Birodalom visszavág világpremierjének évébe, és nézzük meg, hogy a magyar sajtó hogyan adta hírül a sorozat második filmjének startját. Ezúttal a Filmvilág című magazin 1980 szeptemberi számába kukkantunk bele, és bár az írás nem saját munka, hanem a korabeli Time magazin néhány hónappal korábban leközölt írásának átvétele, mégis érdekes volt - és talán még most is az - a magyar rajongók számára.

A Filmvilágról annyit érdemes tudni, hogy a nyolcvanas években sokszor jelent meg benne Star Wars témájú írás, ezek éppen emiatt igen sok hazai rajongó gyűjteményébe belekerültek. Ebben az újságban a külföldi magazinok átvételei vitték a prímet, de hát akkorban ez kit érdekelt? Az volt a lényeg, hogy minél nagyobb terjedelemű, és minél több fotóval illusztrált anyaghoz juthassunk.

A cikk elolvasásakor nagy hangsúlyt érezhetünk a sorozat kilenc részesre tervezett eseményszálain. Nos, igen, a nyolcvanas évek elején még úton-útfélen az az elképzelés volt olvasható, hogy a George Lucas három trilógiában gondolkodik, és ennek megfelelően szövi majd a galaktikus történek szálait. Szép is lett volna!

Ami viszont a cikket fontossá teszi, az a Birodalom... ötödik epizódként való emlegetése, miközben az első Star Wars-filmet negyedik részként említi. Nagyon helyesen, ugyanis az elkövetkező években a magyar mozikban két részben vetített Csillagok háborúja rengeteg kavarodást okozott az újságírók fejében. Arról nem is beszéklve, hogy itt már Birodalom visszvágként fordították a címet, sok kiadvány ezek után még Birodalom visszütként emlegette. (Azért köszönjük mindezt a Time magazinnak...)

A Filmvilág 1980 szeptemberi számának borítója és a magazinban megjelent írás oldala. (A cikkre kattintva ez utóbbi olvasható minőségben is megtekinthető!)