Jégbolygón, lézerpisztolyokkal
Barta Zoltán összeállítása

Ha nem lett volna elég az Új Tükör 1980-as beharangozója a Birodalom visszavágról akkor itt van egy újabb gyöngyszem. A korszak egyik népszerű gyermekmagazinja, a Pajtás ekkoriban minden évben előrukkolt egy-két különszámmal, és ezekben elég gyakran felbukkantak Star Wars-os témajú összeállítások/cikkek. Ezek között vált méltán híressé - vagy inkább hírhedtté - az alábbiakban bemutatásra kerülő Jégbolygón, lézepisztolyokkal című írás. (A cikket eredetileg a májusi klubnapon szerettük volna bemutatni, de az időhiány miatt végül kimaradt a műsorból.)

Amikor az ember 11-12 éves korában - ennyi voltam, amikor először olvastam ezt a cikket - meglát egy ilyen összeállítást, akkor elsőként a képeket veszi szemügyre. Nos, önmagában a felsorakoztatott képanyaggal még nem is lenne probléma, az alájuk írt szöveggel viszont annál inkább. Főleg, amikor C-3PO mellett a következőt olvashatjuk: A minden hájjal megkent gonosztevő, Lord Darth Vader talpig páncélban jelenik meg a nézők előtt. Gratulálunk hozzá. Ugyanígy az óriási Chewbacca-majom, vagy a fülre-fejre helyezhető masina sem okozott kis megrökönyödést. És ezek csak a képaláírások voltak.

A cikk szövegében ugyanis elszabadul a pokol. A bevezető máris Gnóm(!) Yodával indít, mintha ez lenne a teljes neve a bölcs mesternek, akit ráadásul nagy fülü, rémisztő robotnak titulálnak, és Chewbacca persze megint le lett óriásmajmozva. Az igazi fordulatok a törzsszövegben jönnek, amikor megtudhatjuk, hogy a kétrészes Csillagok háborúja után jön a harmadik negyedik rész, a Birodalom visszaüt... Ehhez képest elég nagy meglepetés volt, amikor a film premierjekor a vászon felbukkant az Episode V felirat.

A Pajtás mentségéül azért el kell árulnunk, hogy ez az összeállítás eredetileg nem hazánkban született, hanem korábban, a nálunk is ismert német tinimagazin, a Bravo közölte le, persze színesben. Innen vették át tehát az anyagot, de ezt valószínüleg csukott szemmel tették...

A Pajtás magazin különszámában megjelent összeállítás oldalpárja. (Rákattintva nagyítható!)