Alfa - A Jedi visszatér, 1984 február
Barta Zoltán összeállítása

A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb gyermekmagazinja, az Alfa is gyakran lepte meg olvasóit Star Wars-os cikkekkel. Ezúttal a Jedi visszatér premierje előtt fél évvel (!) megjelent összeállítást mutatjuk be, melyet Trethon Judit írt a lapnak. Az újságról tudni kell, hogy az Interpress Magazin (IPM) gyermekeknek szóló kiadványaként ugyan azt az utat járta, mint a felnőtteknek készült változat. Az abban a korban borsosnak számító árával - 1984 februárjában 24 forintot kellett fizetni érte az újságárusoknál - nem tartozott a könnyen elérhető sajtótermékek csoportjába, viszont a minőségét, a benne található írások sokszínűségét tekintve mégis jelentős olvasótábort mondhatott magáénak. Az Alfa egyformán volt ismretetterjesztő és szórakoztató, éppen ezért a felnőttek sem sajnálták érte kiadni a pénzt, ha felbukkantak a standokon.

Ennek fényében talán nincs is miért csodálkozni azon, hogy az Alfában rendszeres időközönként felbukkantak terjedelmes összeállítások a Star Wars-filmekről. (Amikor ilyen cikk jelent meg lapban, legalább egy srác behozta a suliba, és eldicsekedett vele.) Ezek az írások általában a technika oldaláról próbálták közelíteni a filmeket, vagyis a kor színvonalának - és persze a gyermekek befogadóképességének - megfelelő szinten merültek el a részletekben. Manapság persze kissé megmosolyogtatóak ezek az elemzések, és nemcsak azért, mert technikailag túlhaladottnak vélhetjük őket. A mai gyerekek sokkal többet tudnak a filmek készítéséről, mint negyedszázada a szüleik, emiatt nekik ez már nem lenne akkora durranás. Az idősebb generáció számára azonban biztos kellemes emlékeket ébreszt, ha ismét elolvassák ezt a több mint huszonöt évvel ezelőtt megjelent írást a Jedi visszatér készítéséről...

Az 1984 februárjában megjelent Alfa borítója, valamint a Jedi visszatér kulisszatitkairól szóló cikk mindhárom oldala. A borítón sajnos semmi-féle utalást nem találhatunk a Star Wars-ról, éppen ezért leginkább csak azok tudhattak a cikkről, akik megvették ezt a lapszámot is.
(A szöveges részek rájuk kattintva nagyítha-tóak.)