Episode I képeslapok
Egy sorozat 1999-ből
Barta Zoltán összeállítása

1999 őszén egy meglehetősen érdekes széria jelent meg hazánkban. Egy bizonyos Koontz Entertainment Ltd. nevezetű, ma már nem létező cég ugyanis piacra dobott egy 10 db-os képeslapszériát, mellyel a jól bevált nyereményjáték trükkel akarta kicsit emelni az eladott példányszámot. (Akkoriban egyébként sok kis vállalkozás próbált beszállni a Star Wars-üzletbe, meglehetősen kevés sikerrel.)

A képeslapokhoz - melyek átlátszó fóliába csomagolva kerültek forgalomba - egy-egy játékszelvény is tartozott. Ennek egyik oldalán a sorozat valamennyi darabjának kicsinyített képei, a másikon pedig a részvételi szabályzat volt látható-olvasható. Ez utóbbi talán nem okozott különösebb fejtörést a vásárlóknak. A szelvényeken külön jelölt sorszámokat kellett visszaküldeni egy címre, és ezek a beígért időpontban egy sorosoláson vettek (volna) részt. Nos, azóta eltelt csaknem egy évtized, de ha jól emlékszem a 2000 tavaszára igért nagy sorsolásos buli nem jött össze, ugyanúgy, mint ahogy a sorozat folytatásaként beharangozott klasszikus-tirlógiás képeslapok sem jelentek meg...

A képeslapok egyébként a szabványos promociós képanygaból lettek összelapátolva, vagyis nem sok extrát hordoztak. Ettől függetlenül ma már a hazai érdekességek tárházát gyarapítják. Az összeállítás furcsasága, hogy az egy-egy szerplő köré épülő darabokat nézve, nem úgy tűnik, mintha a karaktereket a filmben elfoglalt helyük szerint rangsorolták volna. Hiszen hogy is előzhetné meg Watto, Jar Jar és egy Battle Droid Obi-Wan-t és Amidalát?

Az 1999-ben megjelent Episode I képeslapsorozat játékszelvénye, valamint a széria összes darabjának elő és hátoldala sorszám szerint rendezve: