A Csillagok Háborúja-jelenség
TVR 7, 1999 szeptember
Barta Zoltán összeállítása

Éppen tíz éve, 1999. szeptember 16-án mutatták be hazánkban Baljós árnyak címmel a Star Wars-sorozat első epizódját, a The Phantom Menace-t. A hatalmas hírveréssel mozikba kerülő film hozta a papírforma szerinti nézettséget, és a vegyes kritikák ellenére a közönség Magyarországon is tódult a vetítésekre.

Az első részt a magyar Multiplexek igyekeztek sokáig műsoron tartani, ennek köszönhetően amikor lekerült a műsorról 1,1 millió (!) eladott jegyet tudhatott magáénak, ami megint csak arra utalt, hogy sokan és sokszor nézték meg ezt a nem éppen agyondícsért filmet. A tizedik évforduló alkalmából egy korabeli tévéújság-melléklettel idézzük fel azt az időszakot, melyben a Csillagok háborúja már valóban jelenségnek számított nemcsak nyugaton, hanem nálunk is.

Az alábbi 12 oldalas füzetecske a premier idején a TVR-Hét című műsorújságban látott napvilágot. A 'semmilyen' formátumának köszönhetően - A/5-nál kisebb - tényleg csak mellékletként állhatta meg a helyét, mert bizony sem a kivitele, sem a minősége nem teszi a gyűjtői Top-listák élmezőnyébe.

A melléklet összeállításakor azért megpróbáltak nemcsak az akkor újnak számító filmre, hanem az előzményekre is fókuszálni. Visszaidézték a korábbi sikereket - hiszen nálunk is valóságos diadalmenet volt a klasszikus trilógia évtizede - és minden hibájával együtt ez a kis melléklet is - egy-két csípős megjegyzéstől eltekintve - pozitív hangvétellel szólt a The Phantom Menace-ről. Ez nem véletlen, hiszen a kilencvenes évek második felétől a Star Wars itthon is hálás témának számított, vagyis amelyik nyomtatott sajtótermék írt róla, az egészen biztosan elkönyvelhetett legalább egy kis példányszám-növekedést is.

Az összeállításunk végén érdemes végigbogarászni ezt a tíz évvel ezelőtti gyöngyszemet, mely a méltóképpen kerülhet bele a magyar gyűjtemények 'Made in Hungary' feliratú dobozába...

Ezzel a kiadvánnyal köszöntjük az Episode I tizedik évfordulóját!

Az 1999 szeptemberében megjelent 'TVR 7' műsorújság Star Wars-os mellékletének borítója és valamennyi oldalpárja. (Az oldalpárokra kattintva a szöveges rész nagyítható: