A klónok támadása sajtóismertető
Barta Zoltán összeállítása

2002. május 14-én kedden, egy verőfényes délelőttön került sor az Episode II magyarországi sajtóvetítésére. Az esemény előtt kíváncsi voltam arra, vajon mekkora lesz az érdeklődés a sajtó részéről, és amikor kínyílt a nagyterem ajtaja, kicsit csalódottan vettem tudomásul, hogy nagyjából harminc újságíró tette tiszteletét a vetítésen. (Összehasonlításképpen érdemes megemlítenünk, hogy három évvel később a Revenge of the Sith sajtóvetítésére olyan sokan jöttek el, hogy felmerült a kérdés: vajon a későn érkezők hová fognak leülni?)

Szóval az Attack of the Clones (A klónok támadása) nem számíthatott túl nagy érdeklődésre a sajtó részéről, ennek ellenére mégis készült hozzá egy olyan kiadvány, amiért a gyújtők mindent elkövetnek, hogy birtokolhassák. Ez tulajdonképpen egy 12 oldalas, A/4-es formátumú füzetecske volt, ami első látásra színvonalasnak tekinthető, a tartalmát tekintve azonban már akkor is lehettek - és voltak is - fenntartásaink.

Lapozzunk bele egy kicsit. A borító fényes műnyomó papírra készült, és ez valóban értékessé teszi a rajongók szemében. Kinyitva azonban rögtön esik a színvonal, ráadásul a hevenyészve (modern szóhasználattal élve trendin) tördelt szöveget semmilyen képanyag vagy illusztráció nem kíséri. Ráadásult a szöveg, melyet leginkább olyan újságíróknak szántak, akik nem jeleskednek a Star Wars világában jó pár pontatlanságot tartalmaz. Pl. Melis Gábor ezúttal nem szinkronizálta Darth Sidiouis-t, Palpatine a második rész idején már nem szenátor, stb. Viszont ha már a szinkronnál tartunk, az ismertető erényeként mindenképpen érdemes megelítenünk, hogy a szereposztás részletezésénél a szinkronmunálatokban résztvevő színészek és szakemberek is fel lettek sorolva.

A füzet bármennyire is elmaradt a hasonló külföldi kiadványoktól, azért megpróbált valamilyen szinten információkkal is szolgálni. Ezek így leírva ugyan felszínesek és szájbarágósak, erősen emlékeztetve a film premierje előtt bemutatott rövid making of-filmek villáminterjúira, mégis adhattak némi kiindulási alapot a további kutakodásra.

Ez az ismertető tehát nem nyerte el a 2002-es év legszínvolasabb kiadványa címet, viszont egyetlen alkalomra készült, és csak alig néhányan vették a fáradságot, hogy meg is tartsák maguknak emlékbe. Ezért ér(het) sokat a gyűjtők számára...

 

A Klónok támadása magyarországi sajtópremierjére készített füzet valamennyi oldalpárja. (Kattintva nagyítható.)