Luke Skywalker-képeslap UPDATE!
Egy igazi gyöngyszem a nyolcvanas évekből
Barta Zoltán összeállítása

A nyolcvanas évek bővelkedtek a hazai gyártású különlegességekben. Ilyen volt az alábbi képeslap is, melyet - ha minden igaz - egy gyerekmagazinból lehetett kiollózni. Az előoldalon egy rendkívűli grafikai húzással sikerült minden idők talán legidétlenebb design-ját produkálni. Luke Skywalker, alias Mark Hamill egy kis ablakból figyel a Csillagok háborújából. (Felette az ...És megint dühbe jövünk! című Bud Spencer-Terence Hill film képeslapja kapott helyet.) Luke körül meglehetősen vacakul összeeszkábált űrhajók repkednek. A képeslap tervezője azért persze gondolhatott volna azokra, akiknek jelent valamit a Star Wars univerzum, bár talán az éppen ilyen megoldások miatt értékelődnek fel a hasonló kaliberű hazai retro-kiadványok.

Nemrégiben megkaptam a teljes, vagyis 'kettévágatlan' képeslapot, és ennek fényében úgy döntöttem, hogy felfrissítjük ezt az írást. A felső részt lefoglaló Spencer-Hill kettős körítése a szerencsejátékra fókuszál, ennek fényében az űrhajók nem is tűnnek felesleges dolognak. Persze a gagyiságuk miatt ezen lehet vitatkozni.

A hátoldalon olvasható szöveg alapján nagyjából be lehet lőni a megjelenésének idejét. Eszerint a Birodalom visszavág magyarországi premierje utánról, vagyis 1982-ből származik ez a műremek.