A Birodalom visszavág
MOKÉP-ajánló, Világ Ifjúsága, 1982
Barta Zoltán összeállítása

A Birodalom visszavág hazai bemutatóját hihetelenül nagy érdeklődés kísérte. Az 1982-es év elején szinte minden ezzel volt tele Magyarországon, és ez annak ellenére volt így, hogy hivatalosan csak a film regényadaptációja jelent meg, minden más gyakorlatilag a vasfüggönyön túli - azaz itteni - fekete piacot erősítette.

Ebben a korban viszont a filmet forgalmazó vállalat már tisztában volt a reklám jelentőségével, emiatt fokozottan tolta a Birodalom... promócióját a lehető legtöbb fronton. Ennek egyik ékes bizonyítéka az alább látható egészoldalas ismerető, mely a Világ ifjúsága hasábjain jelent meg 1982 elején.

Az összeállítás már az első pillantásra is kissé zavarosnak tűnik, hiszen az illuszrációnak szánt hét fotó közül az egyik - bal alsó sarok - nem ebből a filmből való, és még csak nem nem is Star Wars. Ez kérem szépen a szintén ebben az időben futó "Üzenet az űrből" című atomgagyi japán produkcióból származik, és egy BEBA-2-es droidot ábrázol. (A film egyéb iránt egy hihetetlenül szemtelen Star Wars-koppintás, éppen ezért nem is aratott akkora sikert, mint amit eredetileg reméltek tőle.) Emlékszem, akkoriban haveri körben általános derültség közepette hasonlítottuk össze a két filmet, és bizony ebből valahogy mindig a Birodalom visszavág került ki győztesen. Miért is...?

Az összeállítás szövege szintén hagy némi kívánni valót maga után. A cselekmény leírása pontatlan, néhol nevetséges. (Főleg az S.O.S-jeleknél.) Mielőtt valaki rosszra gondol, hadd szögezzük le: természetesen 1982-ben is volt sajtóvetítés, azonban a Világ Ifjúsága másfél-két hónapos átfutással dolgozott, ezért gyakran nem voltak naprakész információik a mozikba kerülő alkotásokról...

Köszönet Bori Istvánnak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta az alábbi cikket.