Episode I telefonkártya - 1999
Barta Orsolya írása

Az ember azt hihetné, hogy a vasfüggöny lehullásával megszűnt a sajátos magyar Star Wars-termékek kiadása, pedig nem így történt. 1999-ben, amikor az egész világ ismét Star Wars-lázban égett, köszönhetően az Episode I-nak, hazánkban is eszébe jutott néhány leleményes embernek, hogy megpróbálja a maga javára fordítani az őrületet. Mivel a Lucasfilm engedélye nélkül már nem volt lehetőség semmit sem csinálni, megvették a jogokat, és egy teljesen hétköznapi dolgot próbáltak a Star Wars logóval kelendőbbé téve eladni: a telefonkártyát.

A telefonkártya-gyűjtésnek egy időben hazánkban is nagy kultusza volt, sőt még mindig lehet olyan gyűjtőket találni, akik a különböző sorozatok adás-vételével foglalkoznak. Nyugaton természetesen ezt már jóval korábban kitalálták, amikor nálunk még ismeretlen volt a fogalom. Mára már, a mobiltelefon térhódításával, kissé halványult a gyűjtési láz, és szinte teljesen elvesztette jelentőségét.

'99-ben mindenesetre még lehetett benne némi fantáziát találni, de sajnos az üzlet nem igazán jött be. A sorozat összesen négy kártyából állt, amik egyenként 200 forintnyi lebeszélhető egységet tartalmaztak, vagyis összesen 800 Ft.-ot. Ehhez képest a sor, mint a reklámon is látszik, 11 600 forintba került, ami igencsak drágának számított. A kiadó itt rontotta el, ugyanis azt hitte, a rajongók bármennyi pénzt kifizetnek az exkluzív kártyákért, de a gyűjtők valahogy mégsem így gondolták. Az ötlet megbukott, a többi film megjelenésekor már nem is próbálkozott senki hasonlóval.

A kártyák egyébként nagyon igényesen vannak elkészítve, leszámítva, hogy ezekre is az akkoriban csontig lerágott promóciós képek kerültek. Az előoldalon a négy főszereplő van, a hátoldalon pedig a kevésbé fontos karakterek. A négy kártyából egy Darth Maul fej rakható össze. A kártya ráadásul igen kis példényszámban készült, (mindössze 2500 darab van belőle), de még ez sem tudta megmenteni a sűlyesztőtől. Mára teljesen eltűnt, úgyhogy méltán mondható, hogy igazi ritkasággá vált. Aki annak idején mégis megvette, az most örülhet neki...

A külső karton tok:


A belső műanyag-tok, benne a négy telefonkártya (még bontatlanul):


A belső műanyag-tok hátulról:


A telefonkártyák reklámja egy akkori Kupon-katalógusból: