Magyar action-figurák a nyolcvanas években
(avagy a magánszektor visszavág)
Füle Zoltán írása

1982 januárjában a hazai mozik is műsorukra tűzték a Birodalom visszavág című filmet, s ezt követően kezdtek szép lassan beszivárogni a film szereplőiről mintázott action-figurák (a köznyelvben ismertebb nevükön: Jedi-bábuk) a magyar boltok polcaira - hivatalos és kevésbé hivatalos úton. Kezdetben inkább az utóbbi volt jellemző, ún. maszek árusok jóvoltából, ráadásul az akkori keresetekhez képest (az átlag fizetés kb. 1-2000 Ft volt) igen borsos, 360 Ft-os áron. Az állami áruházak, ha jókora késéssel is, de reagáltak a kialakult igényre, és lényegesen olcsóbban, 99 Ft-ért juthattunk hozzá egy Jedi-bábuhoz a kor "bevásárlóközpontjaiban" (pl. Divatcsarnok, Corvin, Skála, Lottó-áruház és egyéb legendássá vált helyeken). Ám, hogy egy kis üröm is vegyüljön az egyszeri Star Wars-rajongó örömébe, sajnos jelentéktelen, semmitmondó karakterek dömpingjéről beszélhettünk ebben az esetben. Az ugyanis, hogy egy főszereplőhöz jussunk állami áruházban, álom maradt csupán, így hát, ha szerettük volna Luke Skywalkert, Han Solót, Yodát vagy akár Darth Vadert gyűjteményünkben tudni, bizony mélyebben kellett pénztárcánkba (azaz inkább szüleinkébe) nyúlnunk.

De nem sokáig, ugyanis hamarosan kedvenc karaktereinket megdöbbentően olcsón, 20 Ft-ért kezdték árulni különböző maszek boltokban. Ám hamar kiderült, hogyan is volt lehetséges ilyen mértékű árcsökkenés. Ha ugyanis közelebbről szemügyre vettük a frissiben megvásárolt Darth Vadert vagy Yodát (az első két karaktert, ami ezen az áron kapható volt), hamar fény derült a turpisságra. Ezek bizony hamisítványok voltak... És lássuk be, nem is túl ügyes hamisítványok. A képet még egy kicsit árnyalta, hogy rögtön kétféle típusú figura is hódított. Az egyik típus az action-figurák szolgai másolata volt. Gyengébb minőségű, kopogós fröcsöntött anyagból (kivéve az első generációs Yodát és Darth Vadert, amiket kezdetben hőre lágyuló műanyagból öntöttek, ami hasonlított anyagában a kor másik nagy slágerének számító műanyag cowboyokra és indiánokra) és a másik egy Darth Vadert formázó miniszobor (ma non articuled-nek hívjuk), amit vélhetőleg szintén a jól ismert action-figurából kreáltak. A figura kardját (egy darab pirosra festett rézdrótot) magasba tartva feszít enyhén hajlított lábakkal egy pici halmocskán állva. Az, hogy mi motiválhatta az ismeretlen művészt alkotása elkészítésében, ma már sejteni sem lehet, de tény, hogy a kis szobrocska nagy népszerűségnek örvendett a maga korában. Illik még megjegyezni azt is, hogy ezen remekmű jobbára a piacokon volt kapható, és csak elvétve a trafikokban, ezért is lehetséges, hogy inkább a vidéki gyűjtők körében volt ismert. Ma már ritka darabnak számít. Ezt többek között silány (hőre keményedő műgyantaszerű, az idő múlásával szürkülésre hajlamos) anyagának köszönheti. A gyerekek kritikái ellenére a maszekok több éven keresztül ontották magukból az újabb és újabb karaktereket (Han Solo, Luke Skywalker, Leia, Csubakka, hórohamosztagos, biker scout, Wicket, C-3PO, Boba Fett). Közben a hátlapot is megváltoztatták, a Yodáról és Darth Vaderről készült fekete-fehér fotót a Csillagok háborúja egyik moziplakátjára cserélték, jócskán megcsonkítva, eltorzítva és továbbra is maradva a fekete-fehér designnál, igaz most már (minden logikát nélkülözve) különböző színű keretbe foglalva.

A csomagolás egy teljesen egyedi ötlet alapján ment végbe. A hagyományostól eltérően nem ragasztották a figurát tartó buborékot a kartonra, hanem tűzőkapoccsal rögzítették hozzá, és gyakran nemcsak a buborékot, hanem a figurához tartozó fegyvert is eképpen biggyesztették a figura mellé. De, hogy jármű nélkül se maradjanak a vékonyabb pénztárcájú rajongók, elkészült az Y-Wing magyar változata is, ráadásul rendkívül kreatív, narancssárga, kék, zöld és még ki tudja, milyen színekben. A csomagoláson itt sem sokat gondolkodtak, egyszerűen egy műanyag hálóba tették, és már mehetett is a boltok polcaira. Ezt a 'csodálatos' űrjárgányt egyébként a magyar Playmobil királynak, Schenk Károlynak köszönhetik a hazai rajongók. Ő az egyetlen, akit a hálás utókor név szerint is ismerhet, a többi műanyagipari fröccsöntő kisiparos kilétét (akik tevékenyen kivették részüket a 80-as évek magyar Star Wars bizniszéből) jótékony homály fedi. Érthető okokból nem kívánnak a nagy nyilvánosság elé lépni. Azt hihetnénk, hogy a rendszerváltás véget vetett a magyar figurák "tündöklésének", és a jogtulajdonosok felbukkanása a magyar piacon végképp megpecsételte sorsukat. De a magyar kisiparosok ravaszak, kitartóak, és ami egyszer már működött, az működhet még egyszer elv alapján pár év kihagyással újra indították a gagyigyártó gépezetet. A naptár 1994-et mutatott, alig öt évvel azután, hogy az utolsó magyar figurát becsomagolták egy kőbányai gmk dohos pincéjében (egyes források szerint nem állt le a gyártás ez idő alatt sem), amikor a vidéki piacokon ismét felbukkantak a Star Wars univerzum magyar lovagjai. A figurák anyaga, kialakítása, festése azonos az első szériás magyar hamisítványokéval, változás (amit egyébként csak a legelvetemültebb gyűjtök vesznek észre) a csomagolás terén keresendő. Na persze, aki valami hatalmas csodára számít, az súlyosan téved, ugyanis semmi más nem történt, csupán az elhasználódott nyomóformát újragyártották (a nyomat a csomagoláson úgynevezett "szitanyomással" készült) és a kilencvenes évek nagyobb karton alapszín választékát kihasználva több színben kezdték el gyártani a dobozokat. A figura, a buborék és a fegyverzet, a már jól ismert és bevált tűzőkapcsos módszerrel lett ismét rögzítve a kartonokra. Ez a sztori a 90-es évek vége felé kifulladni látszott...

De itt még sem ér véget történetünk, hiszen a 90-es évek végén, a felújított változat megjelenésének okán, ismét megjelentek "magyar" hőseink, ezúttal amerikai gyűjtök internetes oldalain, mint "egzotikus" különlegességek.

Aztán hosszú-hosszú csend következett, míg egy napon egy pár rajongó úgy gondolta, jó ötlet lenne erről a történetről méltóképp megemlékezni, és megpróbálták reprodukálni a magyar hamisítványokat. Az "eredeti" hamisítványok nem álltak a rendelkezésükre, ezért ők is a régi módszert választották, és a valóban eredeti, úgynevezett "vintage" figurákat alapul véve hozzáláttak a munkához. A dobozokat fényképek alapján megpróbálták újra létrehozni, de mivel nem a megtévesztés volt a céljuk, csupán a tiszteletük kifejezése a régi gyártók iránt, ezért nem törekedtek tökéletes azonosságra. Teljes sorozatukat (ami Darth Vadert és Yodát nem tartalmazta) 2004 tavaszán mutatták be a rajongóknak. A szerencsésebbek vásárolhattak is belőle. Teljes bizonyossággal megállapítható, hogy ez a harmadik generációs sor a legritkább, és - bár nem a nyolcvanas évekből származik - érdekes színfoltja a magyar Star Wars hamisítványok sorának.


Így néznek ki a hamisítvány figurák bontva:
Kartonvariációk:
Y-Wingek különböző színben és matricázással: