Trafikos képsorozat (3.1)
A Jedi visszatér
Barta Zoltán írása

A trafikos képsorozatokat elemezgető sorozatunk harmadik részével elérkeztünk a Return of the Jedi (A Jedi visszatér) fotószériájához. A nyolcvanas évek első felére a Csillagok háborúja már nálunk is az alapművek közé tartozott. A mozik még mindig játszották az előző két részt, és ennek jótékony hatását az egymást váltó generációk is megérezték. A rajongók hullámai a Jedi... magyarra fordított story-book-ját leszámítva azonban továbbra sem tudtak hozzájutni semmilyen hivatalos kiadványhoz, ezért kénytelenek voltak a jól bevált trafikos képeket vásárolgatni.

Aki annak idején megtehette, persze vásárolhatott külföldi újságokat, de ezek az akkori keresetekhez - és zsebpénzekhez - képest borsos árúnak voltak. Az egyik legismertebbnek a német tini-magazin, a Bravo számított, amiért kilencven-száz forintot is elkértek. Egy kétoldalas képes összeállításért ez egy kicsit sok volt, a ritkaságnak számító anyag birtoklásáért azonban mindenre képesek voltak a hazai rajongók.

Akinek nem futotta a Bravo-ra, annak maradt a trafik. Az időközben nyolc forintra drágult képecskéken gyakran tünedeztek fel a német újság fotómontázsai. Ennek megvolt a gyakorlati haszna, mert évekkel később már tudtuk, mit kell keresni a régi Bravo-ikat kiárusító harmincasoknál a bolhapiacon.

Az újságokból kifényképezett darabok elég népszerűek voltak, bár egyiken-másikon elég nehéz volt kivenni a részleteket. Aki értett valamilyen idegen nyelvet, biztos szívesen vette volna az írott információkat is. A nyomtatott szövegek azonban olvashatatlanul kicsire zsugorodtak, gyakran örökre homályban maradva a gyűjtők előtt.

A Jedi... trafikos képei azonban nemcsak montázsokból álltak, hanem érdekes villanásokból is. Az egyik ilyen azt a pillanatot örökítette meg, amikor Leia hercegnő Jabba vitorlásbárkáján vibro-bárddal a kezében lendületesen oldalba csapja a korlátról tüzelő martalócot. A filmből - és később a Special Editon-ből is - kimaradt ez a rész, vélhetően az erőszakossága miatt. Mert, hogy is néz ki az, ha egy szende hercegnő a baltás gyilkos szerepében tetszeleg.

A sorozat darabjaihoz gyakran köthetők mosolyogtató történetek, ugyanis néha a magyar sajtó is leközölt olyan fotókat, melyek később a bazárok pultjain tűntek fel nagy példányszámban. Az egyik ifjúsági magazin például a következő képaláírással közölte le az endori csatát ábrázoló képét: "A Birodalom egyik gyalogosa elpusztítja a lázadókat." Szegény rohamosztagos egymagában szaladgál a tisztáson, bajtársai már mind a fűbe harapva várják a végkifejletet.

A szériában természetesen ott voltak a making of... képek is. Ennek szerintem mindenki egyformán örült, hiszen a legtöbb rajongót érdekli, hogyan készült a kedvenc filmje-filmsorozata. A kulisszatitkok kiteregetésében a legszebb a meglepetés. "Nézd, milyen egyszerűen nézett ki, amikor felvették ezt a jelenetet, a filmen meg teljesen másmilyennek tűnik." E forgatási pillanatképek közül nekem személy szerint a lázadó cirkáló hangárjában készült tetszik. A csatára készülő hajók egy részét egy az egyben megépítették, és ennek köszönhetően csak a színészek által be nem járt területeket kellett festett háttérrel pótolni.

Sajnos a Jedi visszatér trafiksorozat sem kerülhette el a végzetét. Már korábban is utaltam arra, milyen, amatőröket megszégyenítően rontották le a képek összhatását egy rosszul kivágott, és tessék-lássék odabiggyesztett filmcímmel. Nos, ugyanezt csinálták a Return on the Jedi felirattal is. Amikor először megláttam, sírni támadt kedvem, hiszen akkor már három éve futott a Star Wars kép-business, de mintha az "alkotónak" más nem jutott volna az eszébe jobb ötlet, hogy kelendőbbé tegye portékáját a (fel)vásárlók körében.

(Az alábbiakban a Jedi visszatér trafikos képsorozatunk első tíz darabját láthatjátok.)