1984. december 25., 20.05
Barta Zoltán írása

Öt éve ment a film a magyar mozikban, és túl voltunk trilógia befejező részén is, amikor az akkor működő két televíziós csatorna közül az egyik a karácsonyi kínálatában műsorra tűzte a Csillagok háborúját. Maga a bejelentés nagy szenzációt keltett, annak ellenére, hogy valami ilyesmire azért lehetett számítani. A csatorna 'Közönségszolgálat tájékoztatója' című beharangozó műsora már hetekkel korábban értekezett erről, de véglegessé persze csak akkor vált a sugárzás ténye, amikor nyomtatásban is láthattuk a TV-újságban.

Ennek szellemében kotortuk elő a korabeli újság fennmaradt darabkáját. Az 1984. december 25-én, este 20.05-ös kezdettel induló filmről nem volt nehéz megállapítani, mekkora nézőcsúcsot jelentett a Magyar Televízió történetében. Ezután tizennyolc évig nem játszottak Star Wars filmet magyar tv-állomások, de ez egy másik történet.

A dolognak emellett több egyéb érdekessége is van:

- A magyar nézők ekkor láthatták először a film elején az 'Episode IV: A New Hope' feliratot.

- A filmhez először készült magyar szinkron, melyet egy évtizeddel később a Guild-es VHS-kiadáshoz is felhasználtak. (A szinkron munkálataiban résztvevő színészek listáját lásd alább, a korra jellemző elírásokkal egyetemben.) Ráadásul a szereplők felsorolásakor a népszerűségnek köszönhetően Han Solo került az élre, hiába volt Luke Skywalker a hivalatalos első helyezett.

- A filmet a VHS-magnók elszaporodásának hála sokan rögzítették, és ez a nyolcvanas években nagyon jó szolgálatot tett a rajongás ébrentartása érdekében. Akinek nem volt videoja, egyszerűen csak egy sima magnóra rögzítette a hangot, és ezt hallgatta évekig...

... És ha már sikerült hozzájutni a teljes újsághoz, a vonatkozó oldalakat most közkinccsé tesszük!

 
Következzen egy kortörténeti dokumentum arról, hogyan jelent meg első ízben a Csillagok háborúja kis hazánk - akkor még - egyetlen TV-újságjában. A Rádió- és Televízióújság 1984/52-es számának borítója, valamint az esti kínálat és a keddi műsor oldala. Ez utóbbi kettő rákattintva nagyítható: