Trafikos képsorozat (2. 1)
A Birodalom visszavág - 1981-től
Barta Zoltán írása

A trafikos képsorozatokat bemutató összeállításunk második főrészében a Birodalom visszavághoz készült szériát vesszük górcső alá. A film húszhónapos késéssel jutott el hozzánk, és a felfokozott várakozásnak köszönhetően a fogadtatása nem maradt el az előző részétől. A hazai "háttéripar" hamisító üzemei gyorsan reagáltak, és mielőtt még a moziban megnézhettük volna az új filmet, a trafikokat máris elöntötték a legeslegújabb hétforintos képecskék...

A Birodalom visszavág sikere nálunk is előre garantálható volt. A filmet 1982. január 28.-án mutatták be nálunk. Előtte egy hónappal már lehetett kapni a regényváltozatot, és január elején pedig az újságárusoknál volt a képregény is. Ezeket azonban jóval megelőzték a trafikokban kapható hétforintos kisméretű színes és nagyobb fekete-fehér képek. Ahogy közeledett a bemutató, úgy jelent meg egyre több és több kép a kedvenc bazárunk kirakatában.

A filmről először a német Stern magazin révén szereztem tudomás, egy jó évvel korábban. Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert az abban a három oldalas összeállításban számos olyan fotót leközöltek, amelyek később nálunk is feltünedeztek. Az egyik legjellemzőbb erre Chewbacca Hoth-i hangárbeli képe, amikor is a hegesztő felszereléssel a kezében kapták lencsevégre. Valahogy ekkor kezdett bennem tudatosulni az az érzés, hogy talán nem teljesen normális úton kerülnek forgalomba ezek a képek.

A Csillagok háborúja alatt bevezetett gagyi kivitel mit sem változott. A képekre most is rákerült a bénán kivágott Star Wars logo, ezzel jó pár embernek véve el a kedvét attól, hogy vásároljon az új sorozat valamelyikéből. A forrást már nemcsak a Storybook-könyvek és a színes magazinok jelentették, de a készítőknek láthatóan sikerült megszerezniük egy aktuális kártyasorozatot is. Ezek lapjait egy az egyben fényképezték át, és hozták forgalomba. (Illusztrációként ezekből is bemutatunk néhányat.) Aki később szintén meg tudta szerezi e kártyák eredetijét, bizonyára csodálkozott azon, hogy valahonnan olyan ismerősnek tűnnek a lapok.

Az üzlet - bármennyire is silány minőségű volt egyik-másik lap - jól ment. Akkoriban videó még mindig nem volt, ezért a mozin kívül nem sok helyen találkozhatott a magyar rajongó a kedvenc hőseivel. A hiány pótlására itt voltak a trafikos képek, és heti rendszerességgel boldogan költöttük rájuk a nehezen összekuporgatott zsebpénzünket.

És persze a sorozat is tartogatott egy-két érdekességet. Más beállítások, a filmből kimaradt jelenetek tették izgalmassá már abban az időben ezeket a képeket. Az egyik ilyen volt például az a jelenet, amikor a Hoth-i orvos-droid a kimúlt taun-taun-t vizsgálgatja. (1997-ben, Special Edition bemutatója idején vártam ezt a részt, de mindhiába.)

A Birodalom visszavág hazai kínálatában tovább folytatódott az a sorozat, amely Ralph McQuarrie festményeit mutatta be. Ezek megint csak furcsának, idegenszerűnek hatottak, mert bár eszméletlenül szépek voltak, mégsem ugyanazt mutatták, amit a filmben megszoktunk. A hósiklók kisebbek voltak, a Felhővárosi légi-kocsik egyfülkések, és a leszálló platformon parkoló Millennium Falcon-hoz Lando Calrissian-t egy nő kíséri ki. Akkor értetlenkedtünk, ma már mosolygunk a tudatlanságunkon. McQuarrie fantáziája sokat segített a filmkészítőknek, még akkor is, ha nem teljes a valójukban jelentek meg a vásznon az elképzelései.