Star Wars Super-Mini kártyajáték
Barta Zoltán összeállítása

A nyolcvanas években Magyarország valóságos nagyhatalomnak számított a gagyi-iparban. Ez persze nem valami hízelgő ránk nézve, de ennyi idő elteltével legalább gyűjteményünk büszélkedhet néhány, eredetiben sohasem létezett ereklyével.

Ilyenek voltak a Star Wars-os kártyajátékok, melyek közül most a Super-Mini kerül terítékre. Ez az apró méretű lapokból álló kártyasorozat gyakorlatilag a Fekete Péter néven elhíresült game deformált változata. (A játékszabály a kék színű lapon olvasható.) Annyi előnye van az átlagos Fekete Péterekhez képest, hogy nem egyforma lapokat kellett gyűjtögetni, hanem a párok is különbőző kártyákból álltak, ezeket kis szimbolumok jelölték a lapok bal felső sarkában.

Ez a játék egyrészt az akkori olcsósága, másrészt a sok piciny lapon fellehető képanyaga számára volt érdekes. Manapság már csak a régisége és a hazai megjelenés ténye a vonzó, hiszen ezek a fotók elvileg minden gyűjteményben fellelhetőek.

A lapokat végibogarászva feltűnhet még egy különlegesség. Valaki - vagy valakik - grafikailag belenyúltak a képekbe, és furcsán hozzárajzoltak itt-ott. Chewbacca például két villogó fehér szemet kapott, Artoo furcsa körvonalakkal lett gazdagabb, míg az A-szárnyú vadászgép a második világháborús repülőket idéző szegecseléssel és lemezeléssel dekorálódott. A legjobb Luke Skywalker, akinek ruházatát több képen fehér kövonallal tették "látványosabbá", emiatt viszont úgy néz ki, mintha valamilyen ódivatú melegítőben virítana.

Az alább látható sorozat lapjai nem lettek retusálva, mert arra gondoltunk, hogy inkább az eredeti mivoltukban tesszük közzé őket.

(Az egyik kártyánk elveszett, viszont egy hűséges olvasónk, Ritzl András elküldte nekünk, így most már teljes a sorozat. Köszönet érte!)