Csillagok háborúja - Társasjáték a nyolcvanas évekből
Barta Orsolya összeállítása


A Novoplast nevű társasjátékgyár a nyolcvanas években folytatta áldásos tevékenységét hazánkban. 1986-tól kezdve az évtized végéig rengeteg társasjáték került ki a műhelyükből, és ezek abban az időben - így visszaemlékezve is - az átlagnál jóval színvonalasabb játékok voltak. Jellemzőik, - többek között - a nagy méretű, széthajtogatható játéktábla, valamint a minden fajta játékhoz az annak a világnak megfelelő formájú figurák. (Emlékszem egy Indiában játszódó társasjátékra, amihez színes elefántok voltak a bábúk.) Akkoriban ezek messze felülmúlták a többi hasonló játék színvonalát mind nehézségi fokban, mind kivitelezés tekintetében. Nem tudom, emlékeztek-e még a TV-reklámjaikra: egy kisfiú előveszi a játékot, mire az egész család az asztal köré sereglik és veszettül játszani kezdenek. A szlogen az volt, hogy 9-99 éves korig mindenkinek ajánlott...

A sorozatnak a Star Wars világát idéző darabja, ha jól emlékszem, 1987-ben jelent meg. Érdekes, hogy miért ilyen későn, hiszen ekkorra a három filmet már nálunk is régen bemutatták, bár azt nem mondhatnám, hogy elfelejtették. Ami viszont tuti, hogy a Novoplast nem kért engedélyt a Lucasfilm-től a játék kiadásához. Ezt onnan tudom, hogy a Stephen J. Sansweet által írt Tomart's katalógusban, ahol mellesleg minden Star Wars-szal kapcsolatos kütyü meg van említve, nyoma sincs ennek a játéknak. Persze ez akkoriban nem volt kirívó eset.

A játék története Leia hercegnő kiszabadítását eleveníti föl. A tábla ehhez igazodva a Halálcsillagot szimbolizálja. Ennek ellenére már első látásra feltűnik, hogy a nagy összevisszaságban rárajzolt űrhajók, alakok, stb. közül mindössze egy szerepel a filmben, az icipici Millennium Falcon, a tábla egyik sarkában. Mellette azonban találkozhatunk éppen katapultált űrhajóssal, ufónautákkal, és a '60-as, '70-es évek sci-fi világát idéző borzalmakkal, amiknek abszolút semmi köze nincs a Star Wars-hoz. A tábla felosztásában sem a hagyományos elrendezést követi (vagyis, hogy egy kör mentén tudunk lépkedni a bábúkkal), hanem szinte az egész terep fel van osztva négyzetekre, amin a játékos teljesen tetszőlegesen barangolhat.

Mindkét oldalnak 9-9 figurája van; a felkelőknél Luke, Leia, Solo, Chewie, Artoo, Threepio, Kenobi és két felkelő katona, a birodalmiaknál pedig Darth Vader és nyolc rohamosztagos. A játék célja mindkét csapatnak más. A felkelők feladata a hercegnő kiszabadítása a börtönblokkból, a vonósugár kikapcsolása, Vader megölése, a rohamosztagos kaszárnya felrobbantása és végül elmenekülés a Halálcsillagról. A birodalmiak célja ezek ellenkezője, valamint a Falcon felrobbantása.

A birodalmiak egy laktanyának vagy barakknak nevezett helyről indulnak, a felkelők a Falcon-ból, kivéve a hercegnőt, aki a börtönblokkban kezd. A köztársaságiak közül néhánynak speciális tulajdonságai vannak, melyek miatt bizonyos feladatokat csak velük lehet véghezvinni. Ilyen pl. R2-D2. Mivel egyedül ő ért a számítógép kezeléséhez, a szemétzúzót csak ő képes leállítani.

A játék folyamán néha robbantani is kell, ehhez alapból mindkét tábor rendelkezik 3-3 köteg dinamittal. (Igen azzal! Dinamitnak jelölik a robbanóanyagot.) Ha a birodalmiak bejuttatnak egy dinamitköteget a Falcon-ra, az akkor tud csak felrobbanni, ha egy másik katona rááll a távkapcsolóra. Ha viszont a felkelők visznek be egy dinamitot a laktanyába, az a következő körben automatikusan felrobban, ha addig valaki el nem hozza onnan.

A játékhoz legalább két ember kell, de maximum tizennyolcan játszhatják. (Az előbbinek nem sok értelme van, mert a sok bábú miatt csak sok résztvevő tudja jól átlátni a játékot.) Viszont a játékosok számától függetlenül mindig mind a tizennyolc bábúnak szerepelnie kell. A figurák a játékhoz képest eléggé csövire sikeredtek: öt centiméter magasak, és elég vastag kartonból vannak kimunkálva. Mindkét oldalára ugyanazt a rajzot nyomtatták az adott szereplőről. A rajzok pedig... Nos, azok is csúnyák. A karton-bábúkat kicsi, kör alakú talpakra lehet erősíteni. A felkelőknek fehér, a birodalmiaknak fekete talp jár. (Én igazából anno azért könyörögtem ki magamnak a játékot, mert azt hittem, kis műanyag bábuk vannak benne. Amikor aztán otthon izgatottan kibontottam és a dobozból a papírfigurák vigyorogtak rám, na akkor jött a nagy kopp!)

A szabályokra visszatérve: a bábukkal lépkedni a terepasztalon előre, hátra és oldalra lehet, átlósan nem. Ugyancsak nem lehet egymást átugrani. Ilyenkor a kiütés a célszerű megoldás, ami nagyjából olyan, mint egy hagyományos játékban. Ha az ellenséges bábú hat négyzeten belül tartózkodik, pontos dobással lehet kiütni, de csak akkor esik ki véglegesen, ha éppen dinamitot szállított. Ha nem, akkor az áldozat a terepasztalon található egyik szabad börtöncellába kerül. Innen csak külső segítséggel tud kijönni, mivel minden cella számzárral van ellátva, ami csak kívülről nyitható. Tehát ha a cella előtti szám négyzetén állva a szabadító játékos azt a számot dobja, amin áll, akkor nyílik ki az ajtó.

A lövöldözés is hasonlóan zajlik, annyi különbséggel, hogy csak akkor van rá lehetőség, ha a játékos a két dobókockával egyforma értéket dob. Ilyen esetben egy, vele egy vonalban levő ellenséget ki tud lőni, függetlenül attól, hogy milyen messze vannak egymástól. Mindössze annyi a kikötés, hogy semmiféle "tereptárgy" vagy szakadék nem lehet közöttük. A táblán található három zölddel jelzett terület. Ezek lézer mentes övezetek, itt nem lehet lőni.

Még egy érdekesség, a szemétzúzó. A börtönblokkból, Leia kiszabadítása után, csak erre lehet kijutni. A szemétzúzó tizenkét számozott mezőből áll. Itt csak két kockával lehet dobni, és ha valaki azt a számot dobja, amelyiken áll, a szemétzúzó összenyomja. Ekkor végleg kiesik a játékból. (A végleges kiesés másik módja, mint már feljebb említettem, ha valakit dinamit szállítása közben kiütnek, vagy kilőnek. A szemétzúzót csak Artoo-val tudjuk leállítani, mégpedig úgy, hogy az egyik computer-csatlakozóra navigáljuk.

Obi-Wan Kenobi és Darth Vader feladata, hogy megküzdjenek egymással. Amíg ez nem teljesült, mindketten sebezhetetlenek, viszont nem szállíthatnak dinamitot. Huh! Tudom, hogy az itt leírtak alapján elsőre eléggé bonyolultnak tűnik a játék, és ha jól belegondolunk, tulajdonképpen az is. De két-három parti után, amikor már mindenki elsajátította a lövöldözés technikáját és megtanulta, hogy mi mit jelent a táblán, rögtön áttekinthetőbbé és élvezetesebbé válik a játék.

Ui.: A szabálykönyv szerint: "A felmerülő vitás kérdések esetében, minden szabad, ami nincs megtiltva. A játékszabályt a játékosok könnyíthetik, vagy nehezíthetik felkészültségüknek, játékkedvüknek megfelelően."

 

A játéktábla letölthető pdf formátumban itt

A játékszabály letölthető pdf formátumban itt


Itt megtekinthető a játék dobozának teteje, a felkelő és a birodalmi figurák még eredeti kartonjukban, valamint a játéktábla és a sematikus rajza.